A legnagyobb buli füvön! - így jellemzik a Phoenix Opent, a tengerentúli profi golfsorozat, a PGA Tour egyik emblematikus tornáját. A viadal kétség kívül a legnagyobb buli a touron, köszönhetően többek között annak, hogy a Super Bowl hétvégéjén rendezik; hogy közel van az Arizona Egyetem, ahonnan a főiskolás srácok előszeretettel ugranak át, és nem igazán szomjasan elképesztő hangulatot teremtenek; valamint van egy szakasz, amelyet minden évben körbeépítenek lelátókkal, és így olyan a hangulat, mint a legkeményebb focirangadókon.


A Phoenix Opent 89 éve rendezik meg, ám jelenlegi helyszínét csak sokkal később, 1987-ben találta meg. A versenyt Arizona államban, közelebbről Scottsdale-ben tartják, a PGA Tour által üzemeltetett TPC Scottsdale pályán. PGA Tour léptékkel nem tartják az igazán nehéz pályák között számon, viszont van néhány olyannyira látványos és érdekes szakasza, valamint az évek során olyan hangulat kezdte el övezni a tornát, hogy a versenyzők egyik legnagyobb kedvencévé vált. 
A Phoenix Open évről évre a leglátogatottabb torna a PGA Touron, pár éve az utolsó napon 207 ezer (!) fizető nézőt számláltak, a négy nap során több mint 700 ezren (!) fordultak meg a versenyen.
The CJ Cup
McIlroy mindent vitt, címvédésével kilencedik alkalommal világelső
24/10/2022 - 11:06
A tornán aki csak teheti, egyszer biztos, hogy elindul. Arra persze már nincs garancia, hogy vissza is tér legközelebb, de azért a legtöbben olyannyira a hatása alá kerülnek, hogy valahogy megpróbálják a következő évek során belegyömöszölni a versenynaptárba. Ezt a versenyt vagy szereti valaki, vagy utálja, de azért általában szeretik. Mert a hangulata egészen magával ragadó. Köszönhető ez leginkább az évek alatt a verseny védjegyévé váló rövid, par 3-as 16-os szakasznak, amelyen valahogy kialakult az a módi, hogy ha a játékos felüti a greenre a labdát, akkor őrült éljenzésben tör ki a nézősereg, ha viszont rosszat üt, akkor amit kap a szurkolóktól, azt biztos, hogy nem teszi zsebre. A szakasz legnagyobb különlegessége, hogy ez az egyetlen a Touron, amely körbe van zárva lelátókkal, egyfajta stadionérzetet adva a játékosoknak és a közönségnek. A "stadiont" minden évben csupán a verseny idejére építik fel, annak végeztével lebontják. A Phoenix Openen 1987 óta megannyi maradandó pillanatot láthatott a közönség a 16-os szakaszon, ezek közül álljon itt talán a négy legemlékezetesebb. 

Amikor a háromszoros major-bajnok ír golfozó amerikai focilabdát rúgott a közönség közé

A Phoenix Opent minden évben a Super Bowl hétvégéjén rendezik, így egybeesik az USA talán legnagyobb sporteseményével. A szervezők éppen ezért megpróbálják összekötni a kellemest a hasznossal, és mindent megtesznek azért, hogy az NFL-t és a golfot egyaránt imádó szurkolók kedvébe járjanak. Az egyik évben a főszponzor például rávette az írek legendáját, a háromszoros major-bajnok Padraig Harringtont arra, hogy életében először amerikai focilabdát rúgjon a közönség közé. Harrington nem volt lámpalázas, és szépen oldotta meg a feladatot. 

Amikor egy apró olasz miatt robbant fel a lelátó 

A 16-os szakasz szurkolói nagyon igényesek, nem érik be átlagos produkcióval. Ha valaki felüti a greenre a labdát, azt a kegyeikbe fogadják, aki viszont elront egy ütést, az jobb, ha menekül, mert közutálat tárgya lesz. Érdekes, hogy itt pont az a divat, hogy azt öntözik meg sörrel és dobálják meg söröspohárral, aki valami egészen egyedülállót produkál. Mint például Francesco Molinari, az olaszok kiválósága, aki az elütőről egyből a lyukba talált a 2015-ös kiírás során. A Hole-in-One után természetesen elszabadult a pokol. 

A legendáktól még extra sem kell


Persze vannak olyan játékosok is, akik kivételezett helyzetben vannak, és nem kell Hole-in-One-t ütniük ahhoz, hogy a közönség a tenyerén hordozza őket. Ehhez persze legendának kell lenni, illetve nem árt, ha az ember az Arizona Egyetemen tanult. Phil Mickelsonnak mindkettő összejött, így nem csoda, ha a közönség egyenesen imádja. Mickelson ezt először 1996-ban tapasztalhatta meg, amikor Playoff során nyerte meg a tornát, majd sikerét később még két másik győzelem követte.

Amikor Tiger Woods miatt őrültek meg a nézők


A végére ki mást hagynánk, mint magát a Legnagyobbat. Természetesen Tiger Woods is beírta magát a torna történelemkönyvébe, amelynek a Hole-in-One fejezetében nem sok név szerepel. Woods neve 1997-ben került be, és bár jóllehet a versenyt eddigi karrierje során még egyszer sem tudta megnyerni, olyan őrületet sem rendezett még rajta kívül más, mint amilyen a '97-es kiírás során történt. 
Golf
Jordan Spieth vezérletével az amerikai golfozók nyerték az Elnökök Kupáját
26/09/2022 - 11:50
Fortinet Championship
Max Homa őrületes végjátékban védte meg címét az idénynyitón
19/09/2022 - 09:54