Június 12-én nem csak a labdarúgó világbajnokság veszi kezdetét, de a golfozók számára az idény második Major-tornája, a US Open is. Ezen apropóból sorozatot indítottunk, melyben a torna idei kiírásának potenciális esélyeseit próbáljuk meg bemutatni. Tiger Woods távollétében a figyelem leginkább Rory McIlroyra összpontosul, aki három éve rekordokegész sorát megdöntve nyerte meg a tornát, szabályszerűen tönkre verte a komplett mezőnyt. Az észak-ír játéka a tavalyi pocsék szezon után idénre végre kezd igazán összeállni, nem véletlenül tartják a fogadóirodák a torna abszolút favoritjának.
Rory McIlroy 2007-ben állt profinak egy párját ritkító amatőr karriert követően. Két évre rá már rangos tornát nyert az európai sorozatban, 2010-ben pedig a PGA Touron is győzni tudott. A szakemberek őt tartják egyértelműen Tiger Woods utódjának. Azt mondják mindene megvan ahhoz, hogy Woodshoz hasonló utat járjon be. Rory McIlroy már kétszer nyert Major-tornát, éppen a US Opennel kezdte. Három évvel ezelőtt rekordok tömkelegét döntötte meg a viadalon, nyolc ütéssel előzte meg a második helyen záró ausztrál Jason Day-t. McIlroy jelenleg hat tornagyőzelemmel rendelkezik a PGA Tourról, példaképe, Tiger Woods amikor ennyi idős volt már 15-nél tartott, ugyanakkor neki is két Major-siker volt a tarsolyában.
Az észak-ír golfozó fiatal kora ellenére már megélt elképesztő sikereket és volt része igazi pokoljárásban is. Utóbbiból a legemlékezetesebb éppen 2011-re datálódik. Az idény első Major-tornáján, a Mastersen vezető helyről várhatta az utolsó napot, ám a par-72-es pályán 80 ütéses kört teljesített, korábban ilyen rossz eredményt Major-tornán egy éllovastól nem látott a világ.
Olympic Games
Golf - Tokió 2020 - Olimpiai főhírek
01/08/2021 12:13
A fiatal észak-ír játékos összetörve jött le a pályáról, a „jóakarók” rögtön megtalálták azzal, hogy bizony ilyen Tigerrel soha sem történhetett volna meg. McIlroy kálváriája a Masters után is folytatódott, a következő tornára címvédőként érkezett, de még a hétvégi felezést (CUT) sem élte meg. Ezek után következett a US Open, ahol azonban brillírozott, senki sem tudta tartani vele a lépést, csattanós választ adott a fanyalgóknak, utcahosszal nyerte a versenyt, stílusosan hódította el élete első Major-trófeáját.
Hogy McIlroy képes lesz-e olyan teljesítményre az idén, mint három évvel ezelőtt, azt előre természetesen nem lehet tudni. A formájából kiindulva sem lehet messzemenő következtetéseket levonni, ugyanis az egy picit rapszodikus. Játszott már idén káprázatosan, de mégsem nyert, volt olyan tornája, ahol a remek játék tornagyőzelemmel párosult, de olyan versenyei is voltak – ezek vannak túlsúlyban – ahol egy-egy kört zseniálisan oldott meg, majd utána teljesen szétesett a játéka másnapra és végül lemaradt a győzelemről. Ugyanakkor Rory McIlroyban mindig minden tornán benne van a siker, ezt mutatják a sorozatban elért top-10-es helyezések. A szakértők szerint a fiatal játékos a tavalyi katasztrofális idénye után idén azt is bizonyította, hogy fejben is rendben van, hiszen a Wozniackival való szakítása után rögtön megnyerte az európai sorozat legrangosabb tornáját.
McIlroy a PGA Touron idén eddig hat viadalon zárt az első tíz között, Európában pedig a győzelemmel együtt négy top-10-es helyezést számlál. Sokak szerint a 2014-es US Opennek nem feltétlenül ő a legnagyobb esélyese, ám a Pinehurst komplexum pályája feltétlenül fekszik a játékának. Ezen a pályán a hosszan ütő játékosok vannak előnyben, McIlroy pedig igen csak hosszúnak számít a drive-ok tekintetében. Az észak-ír – aki még soha sem játszott ezen a pályán „élesben” - ugyanakkor azt mondta, hogy nem az első, sokkal inkább a második ütés számít, mert az a lényeg, hogy hova érkezik a green közelében a játékos, hogy honnan tudja támadni a lyukat.
A szakemberek érdekesen vélekednek McIlroyról. Azzal mindenki egyetért, hogy hihetetlen tehetség, akit karrierje végeztével minden bizonnyal a legnagyobbak között emlegetnek majd. Ugyanakkor vannak olyanok, akik szerint az észak-írben sokkal több van Mickelsonból, mint a nagy példaképből, Tiger Woodsból. Leginkább azt a bizonyos gyilkos ösztönt, a félelmetes precizitást és a kizökkenthetetlenséget hiányolják belőle, ami Woodsban valóban megvan, vagy talán megvolt. Amúgy Woods háromszor nyert US Opent, Mickelson hatszor volt második. Van különbség.
Mindenesetre Rory McIlroy csütörtökön azzal a tudattal vághat neki a 2014-es US Opennek, hogy ha minden a tervei szerint alakul, akkor vasárnap ismét történelmet írhat. Ő lehet ugyanis a sportág történetének a 11. aktív játékosa, aki másodszor is elhódítja a US Open trófeáját.
Olympic Games
Izgalmas verseny után amerikai aranyérem született golfban
01/08/2021 09:29
Olympic Games
Koronavírusos a spanyol golfsztár
25/07/2021 08:35