A második nap után továbbra is Martin Kaymer vezet az Észak-Karolinában zajló, 8 millió dollár összdíjazású U.S. Openen, a golfozók idei második Major-tornáján. Kaymer a csütörtökihez hasonlóan a pénteki körét is 65 ütéssel zárta, ezzel pedig átadta a múltnak Rory McIlroy 2011-ben felállított csúcsát, ennyire alacsony összütésszámmal senki sem állt még féltávnál a U.S. Open történetében. A német azonban tisztában van azzal, hogy a folytatásban jönni fog egy hullámvölgy és ebben bíznak a riválisok is, Kaymer formáját elnézve, másban nem is nagyon bízhatnak.
Martin Kaymer az idei U.S. Open előtt egy újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy szerinte 65-öt képtelenség ütni a Pinehurst komplexum pályáján. Erre tessék, sorozatban immáron a második napot zárta 65-el az idei U.S. Openen. Kaymer hiba nélkül játszik eddig a tornán, fairway-t (a pálya törzse az elütő rész és a green – ahol a lyuk található – között) alig hibázott, végtelenül magabiztosan végzi el a gurításokat, szóval működik a német precizitás. A Players Championship idei győztese 11 szakaszt zárt az elvártnál egy ütéssel jobban és csupán egy lyukon ütött bogey-t (az elvártnál egy ütéssel rosszabb).

Fotó: Eurosport

Golf
Tiger Woods gyilkos edzésmunkájától mindenki eldobja az agyát
9 ÓRA
A német hat ütés előnnyel várhatja a folytatást, mögötte Brendon Todd következik, aki bár nyert már tornát a PGA Touron, mégsem számít a nagynevű játékosok közé. Ők, mármint az igazi klasszisok igencsak le vannak maradva. A figyelem központjában természetesen Phil Mickelson áll, aki rekordot jelentő hat alkalommal volt már második ezen a tornán, így nem csoda, hogy az idei kiírásra is győzelmi reményekkel érkezett. Mickelson ugyanakkor nagyon messze van attól, hogy megnyerje élete első U.S. Open trófeáját, hátránya 13 ütés Kaymerrel szemben, leginkább gyatra gurításainak köszönhetően.
A korábban favoritnak tartott játékosok közül Dustin Johnson található csak az első 10 között, valamint a PGA Championship egykori győztese, tehát Major-bajnok Keegan Bradley, aki Kaymerrel egy flightban kezdte a tornát. A pálya nehézségét jól mutatja, hogy mindössze 13 játékos mondhatja el magáról, hogy par alatti (az elvárt összeredmény alatt) eredménnyel áll két napot követően, érdekes, hogy a világranglista éllovasa Adam Scott (akinek 67-es köre csupán pályafutása második 70 alatti teljesítménye a U.S. Open során) nincs köztük, Rory McIlroy viszont igen. Előbbi pont az elvárt ütésszámmal áll a 14. helyen, míg McIlroy egy ütéssel jobb eredménnyel, -1-el várja a szombati folytatást. McIlroyhoz hasonlóan Jordan Spieth, a Masters idei második helyezettje is -1-es teljesítménnyel fordulhat a hétvégi döntőre, míg Rickie Fowler zsinórban a második napon is 70-et játszott, így ő is „egálra” áll.

Fotó: Eurosport

Ami a címvédő Justin Rose-t illeti, az angol egy ütéssel par felett várhatja a folytatást, és egyáltalán nincs elkeseredve.
„A mezőnyből bármelyikünk képes arra, hogy 65-el zárja az elkövetkezendő két napot. Olyan nincs, hogy valaki négy napon át folyamatosan hibátlanul teljesítsen, erre még a legnagyobbak sem képesek”
– mondta a címvédő, talán saját maga megnyugtatására is.
Amúgy Martin Kaymer (65, 65=130, -10) is tisztában van azzal, hogy bele fog futni egy hullámvölgybe valamikor a torna során, azt persze nem tudja, hogy mikor jön ez el számára, és hogy mennyire bonyolódik majd bele egy esetleges rossz sorozatba.

Fotó: Eurosport

Kaymer ennek szellemében várja a folytatást és kellő visszafogottsággal beszél a formájáról:
„Nem tudom, hogy mit mondjak. A játékommal elégedett vagyok, jól játszom. Tudom, hogy ez már unalmasan hangzik, de egyelőre többet nem lenne értelme mondanom. Élvezem, hogy jól játszom, élvezem, hogy így megy a golf, de még nagyon sok van hátra.”
A társak természetesen elismerően nyilatkoztak a német pénteki teljesítményéről, egyöntetű vélemény, hogy nem szabad, hogy védekezésre váltson szombaton. Ha nem növelni, hanem megtartani akarja az előnyét, az megbosszulhatja magát, de ezzel is tisztában van az éllovas.
„Ha védekezem, azzal visszafogom a játékom, visszaveszek a lendületből és ez sosem eredményez túl sok jót. Menni kell előre, remélhetőleg nem térek re a csütörtökön és pénteken megtalált útról".
Kaymer előtt ugyanakkor még borzasztóan hosszú és rögös út áll, hiszen a viadal 114 éves történetében eddig mindössze 38-szor fordult elő, hogy az a játékos nyerte el a győztesnek járó trófeát, aki féltávnál az élen állt.
Tények, érdekességek:
- a nem amerikai játékosoknak jól megy a U.S. Openen mostanság: a legutóbbi 10 kiírásból hetet nem amerikai nyert. (Retief Goosen (2004), Michael Campbell (2005), Geoff Ogilvy (2006), Angel Cabrera (2007), Graeme McDowell (2010), Rory McIlroy (2011), Justin Rose (2013).- kétszer rendeztek már ezen a pályán U.S. Opent. 1999-ben Payne Stewart várhatta a harmadik kört az élről és végül nyert is. 2005-ben Olin Browne és Retief Goosen állt az élen, ám végül a szombati kört a 6. helyről kezdő Michael Campbell ért révbe.- Jó előjel: 2000-ben Tiger Woods, 2011-ben Rory McIlroy várhatta a hétvégi folytatást hat ütés előnnyel. Mindkettő nyert, előbbi végül 15, utóbbi 8 ütést vert a mezőnyre.- Ennél nagyobb előnyt két nap után Major-tornán csak egyszer jegyeztek fel, még 1934-ben (Henry Cotton, Open Championship)- Martin Kaymer az idei Players Championshipen is vezetett két kör után. Azt a tornát végül megnyerte.- Hét játékos nyert Players Championshipet és U.S. Opent, ám egyikük sem tudta egy azon évben begyűjteni mindkét trófeát.- Tiger Woods (2001 Masters), Hal Sutton (1983 PGA Championship) and Jack Nicklaus (1978 Open Championship) azok a játékosok, akik Majort és Players-t is nyertek egy idény során.- A CUT-ot (felezés) +5-nél húzták meg, olyan játékosok estek ennek áldozatul, mint Luke Donald, a Masters idei győztese, Bubba Watson – ő az első napot rontotta el -, Jason Dufner, Hunter Mahan, Miguel Angel Jimenez, Lee Westwood.- A legeredményesebb amatőr játékos a mezőnyben továbbra is a U.S. Amateur aktuális bajnoka, Matthew Fitzpatrick aki a T44. helyről várhatja a szombati folytatást.
Golf
Jön a golf szuperliga, a legjobbakat 30 millió dollárral csábítják
05/05/2021 10:37
PGA Championship
Történelmet írt a golfozó, aki bár nyeretlen, de így is 4 milliárd forintnyi dollárt keresett
04/05/2021 09:22