Csütörtökön nem csak a brazíliai foci-vb vette kezdetét, de a golfozók idei második Major-tornája, a 8 millió dollár összdíjazású U.S. Open is. Az Észak-Karolinában található Pinehurst komplexum pályáján zajló viadalon Martin Kaymer kezdett a legjobban, a németek egykori világelsője három ütés előnnyel várhatja a második napot. A PGA Championship megnyerésével már Major-bajnoknak számító német 65 ütésből teljesítette az első kört, hasonlóan jó eredményt ezen a pályán Major-tornán még senki sem ütött korábban.
Martin Kaymer csütörtöki legjobbját éppen a 18 szakaszos pálya utolsó öt szakaszára tartogatta. A német játékos a 13-as és a 18-as lyukak között hármat is birdie-vel zárt (egy ütéssel az elvárt alatt), így jó hajrájának köszönhetően három ütés előnyre tett szert az első nap után. A 2010-es kiírás során nyolcadikként záró – ez a legjobbja a U.S. Openen - Kaymer a közelítő ütéseknél varázsolt igazán, négy szakaszon is könnyed, rövidke birdie-gurítása volt, melyeket nem hibázott el, a fairwayeket (a pálya törzse) mindössze egyszer hibázta el, így nem nagyon kellett javítania, nem büntette a pálya. A korábbi világelső játékát a társak is elismerték, a PGA Championship korábbi bajnoka, Keegan Bradley – Kaymer flight-társa – csupán ennyit mondott: „a valaha volt egyik legjobb kör, amit láttam”.

Fotó: Eurosport

Golf
A volt világelső visszapörgette az idő kerekét
14/05/2021 09:26
A történelem ugyanakkor nem a német sikerét ígéri, ugyanis a PGA Tour történetében még soha sem fordult elő, hogy az a játékos, aki megnyerte a The Players Championshipet (az ötödik Majorként aposztrofált legrangosabb PGA Tour tornát) az ugyan abban az évben a US Open trófeáját is el tudta volna hódítani. Kaymer csak úgy mellesleg 63-al kezdett az egy hónappal ezelőtt rendezett viadalon.
A jelenlegi éllovas ugyanakkor boríthatja a papírformát, ugyanis csütörtöki teljesítménye nagyon meggyőző volt: a torna 114 éves történetében mindössze négyen tudtak 65-nél jobbat játszani, ráadásul aktuális Players-bajnok még soha sem vezetett az első kört követően a U.S. Openen.
A legendás Berhard Langeren kívül egyedüli németként világelsőségig jutó fiatal golfozó profizmusát jól mutatja, hogy nem ájult el túlzottan a teljesítményétől, tisztában van azzal, hogy a U.S. Open a legnehezebb Major, ezen a tornán bármi előfordulhat, a múltban rengeteg jó rajtot láthattunk, melyet olykor szívbemarkoló visszaesések követtek.
„Rengeteg van még hátra, 54 szakaszt kell még játszani, bármi megtörténhet” – mondta Kaymer, amikor az esélyekről faggatták a csütörtöki kört követően. Amúgy a torna előtt viccesen megjegyezte, hogy elégedett lenne már egy +8-as körrel is, ezzel is alátámasztva, hogy mennyire nehéz az idei kiírás pályája.
Ami a riválisokat illeti, a torna korábbi hatszoros „ezüstérmese”, Phil Mickelson, aki 24. U.S. Open tornáján vesz részt, 70 ütésből, tehát az elvárt ütésszámból teljesítette az első napot, míg a bukik favoritja, Rory McIlroy három ütéssel az elvárt felett zárt (73). A címvédő Justin Rose - aki olyan bravúrra készül, melyet ’89-óta nem látott a US Open közönsége - 72 ütéses kört (+1) teljesített, tavaly 71-el nyitott. Bubba Watson, a Masters idei győztese – aki 2008 után a második játékos lehet aki egy idényben két Majort nyer - viszont nagyon elrontotta az első napot és egy 76-os körrel várhatja a folytatást. A világelső Adam Scott hozta az idei Major-tornákon szokásos első körös formáját, 73-al megy neki a pénteki körnek. A mindössze 20 éves Jordan Spieth, az idei Masters második helyezettje 69-el kezdett, tehát az elvárt alatt egy ütéssel zárt, csak úgy, mint Brandt Snedeker, aki sokak titkos favoritja.
Tények, érdekességek:
- a torna 114 éves történetében mindössze 20 alkalommal fordult elő, hogy az a játékos nyert volna, aki az         első napot az élen zárta.- a US Open legjobb első körös eredménye 63, ezt Jack Nicklaus és Tom Weiskopf tartják- a legnagyobb előny 18 szakaszt követően 5 ütés.- mindössze hét játékos mondhatja el magáról, hogy Players Championshipet és US Opent is nyert, ám             egyikük sem ugyan abban az évben.- mindössze három játékos nyert egy azon évben Players Championshipet és bármilyen más Major-tornát.- a US Open történetében összesen nyolcszor fordult elő, hogy amatőr játékos nyerte a viadalt. Idén 12               amatőr státuszú játékos van a mezőnyben, a legjobban a U.S. Amateur torna címvédője, Matthew Fitzpatrik     és Oliver Goss kezdtek, mindketten 71-es körrel várhatják a folytatást.- az idei kiírás első körében senki sem zárt hibátlan, bogey-mentes kört.
Olympic Games
Ezért ódzkodnak a golfozók az olimpiai indulástól
13/05/2021 09:34
Golf
Így kell egy kiesést 68 millió forintos fizetéssé változtatni!
11/05/2021 11:31