A harmadik nap után is a német Martin Kaymer vezet a golfozók idei második Major-tornáján, az Észak-Karolinában zajló 8 millió dollár összdíjazású U.S. Openen. A német előnye öt ütés, ám a történelem nem az egykori világelső sikerét ígéri, a torna legutolsó kilenc kiírásából ugyanis csupán kétszer örülhetett az a játékos, aki az élről várhatta a befejező napot.
Martin Kaymer, aki féltávnál rekord alacsony ütésszámmal várhatta a folytatást, a pénteki köre után azt mondta, hogy kizárt dolog, hogy hullámvölgy nélkül megússza az idei tornát. Nem is kellett sokat várnia, a harmadik körben két 65-ös kört követően jött is a visszaesés, ám klasszis teljesítményt nyújtva tudta egyben tartani a játékát és bár kettővel az előírt ütésszám felett zárta a napot, így is öt ütés előnnyel várhatja a befejező kört. Kaymer az első két napon csupán egy szakaszt rontott bogey-ra (az előírtnál egy ütéssel rosszabb), szombaton viszont öt lyukat rontott el, igaz amikor nagyon kellett, akkor előhúzott valami igazán komolyat a cilinderéből. Előbb az ötös szakaszon ütött egy eagle-t (kettő ütéssel jobb az előírtnál), majd a 18-as befejező szakaszon ütött birdie-t.
Olympic Games
Koronavírusos a spanyol golfsztár
25/07/2021 08:35
A mezőnyből csupán hat játékos rendelkezik par-alatti (az előírtnál alacsonyabb) ütésszámmal, a többiek mind pluszos eredménnyel várják az utolsó kört. Kaymer öt ütés előnye soknak tűnhet, de nem a U.S. Openen. A torna történetében rengetegen buktak el a siker kapujában, 2005 óta csak Rory McIlroy és Tiger Woods tudtak 54-szakaszos éllovasként győzni. Ugyanakkor van egy másik statisztika, ami szintén nem Kaymer sikerét ígéri, és ez is igen beszédes:
A 2009-es Masters óta (21 Major) hatszor nyert csupán az a játékos Major-tornán, aki vezetett három napot követően. Persze Martin Kaymer azért volt már a mostanihoz hasonló helyzetben, vezetett ő már komoly tornán három kört követően, legutóbb éppen a The Players Championshipen, ráadásul akkor nem is volt előnye, mégis nyert.
Kaymer mögött a tinisztárként nyilvántartott, ám PGA Tour tornagyőzelemmel – és mérhetetlen alázattal – rendelkező Rickie Fowler és a kétszeres (!) szívátültetett Eric Compton áll a második helyen egyaránt -3-as összeredménnyel. Fowler 67-es kört jegyzett, ezzel beállította legjobb Major-eredményét, Compton teljesítményére pedig nehéz szavakat találni (bogey mentes kör birdie-vel és eagle-el megspékelve). Comptonnal kapcsolatban amúgy érdekes adat, hogy a PGA Tour statisztikái szerint ő éppen az utolsó napon szokta a legjobb teljesítményét hozni. Mondani sem kell, hatalmas szenzáció lenne, ha ő nyerné a 114. U.S. Opent.

Eric Compton

Fotó: Eurosport

Persze a trófeáért még sokan állnak sorba, többek között a tavalyi idényben az European Tour első számú játékosa, Henrik Stenson (-2), a szakértők által a torna előtt még a végső győzelemre is esélyesnek tartott Dustin Johnson (-2), a mezőny egyik legkiegyensúlyozottabb játékosa, Brandt Snedeker, és a torna előtt szintén esélyesként jegyzett Matt Kuchar (E). Odaérthet még a címvédő Justin Rose, aki +1-el áll a 10. helyen, valamint a Masters idei második helyezettje, a fiatal Jordan Spieth (+1) is.
A világelső Adam Scott (+3) komoly hajrát kell, hogy kivágjon és reménykednie kell az ellenfelek betlijében, ahogy Rory McIlroy (+3) is igen messze áll attól, hogy 2011 után ismét megnyerje az Egyesült Államok nyílt bajnokságát. Egyre valószínűbb, hogy Phil Mickelson nem idén nyeri meg pályafutása első U.S. Open trófeáját, a karrier Grand Slamre hajtó amerikai klasszis +5-el várja a folytatást és talán már ő is lemondott a végső győzelemről, legalábbis a szombati kör után adott nyilatkozata azt sugallja.

Phil Mickelson

Fotó: Eurosport

„Jó lenne, ha par-ra tudnám teljesíteni az utolsó kört, mert akkor talán jó esélyem lenne arra, hogy ismét odaérjek a második helyre” – mondta a rekordot jelentő hat második hellyel rendelkező legenda, akinek a játék bár nem megy, de mindezt humorosan fogja fel, vagy legalábbis azt mutatja.
A torna befejező napja tehát még rengeteg izgalmat tartogat, a világ szeme Martin Kaymeren van, aki ha nem nyer, akkor 1919 (Mike Bradely) után a második játékos lehet a torna történetében, aki öt ütés előnyt herdál el.
Tények, érdekességek:
- a torna 114 éves történetében 49 alkalommal nyert az a játékos, aki az élről várhatta a negyedik kört.- a legnagyobb előny, amivel egy játékos nekivághatott az utolsó körnek 10 ütés (Tiger Woods.- a legnagyobb előny, amelyről végül elbukott az 54-szakaszo éllovas 5 ütés (1919).- a legnagyobb hátrány, amelyet követően valaki nyerni tudott 7 ütés (Arnold Palmer).- a 2009-es Masters óta (21 Major) csupán hatszor nyert az a játékos, aki a negyedik kört az élről kezdhette (Bubba Watson (2014 Masters), Rory McIlroy (2012 PGA Championship, 2011 U.S. Open), Darren Clarke (2011 British Open), Louis Oosthuizen (2010 British Open) and Angel Cabrera (2009 Masters).- a mostani a harmadik U.S. Open ezen a pályán. A korábbi kettőből egyszer nyert az 54-szakaszos éllovas, 1999-ben Payne Stewart.- idén a PGA Touron 29 tornából 15-ön az a játékos nyert, aki az élről vághatott neki az utolsó 18 szakasznak.
Golf
Történelmet írhatott volna, ám a COVID közbeszólt
06/06/2021 08:26
Golf
Tiger Woods: egy célom van, önállóan járni!
29/05/2021 17:46