A hétvégén a világ golfszerető közönsége egy emberként várta a Quicken Loans National PGA Tour tornát. Pedig ez a torna nem Major, de még nem is Word Golf Championship viadal. Egy hétköznapi torna, már ha egy 6.2 millió dollár összdíjazású versenyt hétköznapinak lehet nevezni bárhol a világban. De a PGA Touron annak számít, ám mégis ezúttal kiemelkedett mind közül. Hogy miért? Mert a világ legjobb golfozója itt, ezen a tornán tért vissza hátoperációja után mindössze négy hónappal.
Woods pályára lépését mindenki várta. A szakírók azért, mert újabb statisztikákat lehetett készíteni Tiger sokadik visszatéréséről, a szurkolók azért, mert végre ismét láthatták kedvencüket, a PGA Tour vezetői pedig azért, mert a tornák nézettségi szempontból a világsztár hiányzása óta negatív rekordokat döntögettek.
Azzal Tiger is tisztában volt, hogy márciusi hátoperációja után nem ezen a tornán váltja majd meg a világot. Több mint négy hónapnyi kihagyás után az indulása inkább annak szólt, hogy ő maga a torna házigazdája, a nevével fémjelzett alapítvány pedig komoly pénzügyi támogatást kap a szponzoroktól és a látogatóktól. Ez volt az egyik oka, amiért Woods elindult, a másik pedig, hogy közeleg az idény harmadik Major-tornája az Open Championship (British Open), amelyet nem szeretne kihagyni, így felkészülésként is tekintett a hétvégi PGA Tour viadalra.
Golf
Történelmet írhatott volna, ám a COVID közbeszólt
06/06/2021 08:26

Woods saját bevallása szerint

Fotó: Eurosport

Woods a várakozásoknak megfelelően „rozsdásan” kezdett. Az első napon a pálya hátsó felén nyitotta a tornát. Rögtön két rontással, a 10-es és 11-es szakaszon is bogey-t ütött (az elvártnál egy ütéssel több), ugyanakkor az utolsó három szakaszból kettőt is birdie-vel (az elvártnál egy ütéssel jobb) zárt. Végül 74-el fejezte be a napot, ami nem fényes, de hát gondoljunk csak bele négy hónapja az ágyból sem tudott kikelni makacs idegbecsípődése miatt.
Tigernek a második nap sem tartogatott túl sok pozitívumot, a 74-es kört egy 75-ös követte, amely végül azt eredményezte, hogy a világranglistán jelenleg ötödikként rangsorolt klasszis lemaradt a CUT-ról. A hétvégi két fordulót tehát Woods nélkül rendezték, a korábbi kétszeres bajnoknak már csak annyi dolga maradt, hogy vasárnap átnyújtsa a győztesnek járó trófeát, melyet végül az angol Justin Rose kaparintott meg.
A golfozóknál nem szokatlan dolog, hogy az első két nap után nem folytathatják, mert nem teljesítik az elvárt ütésszámot. Woodsnál pályafutása során ugyanakkor nem sokszor fordult elő, ez a mostani volt a 299. PGA Tour tornája, ám mindössze a 10. MC-je (missed cut), legutóbb két éve maradt le CUT-ról.
A statisztikák szerint Woods az első körben többször talált fairway-t (a pálya törzse), mint nem, ám ez a mutató a második napra már 50%-ra esett vissza. Minden kezdés után csupán minden második ütése landolt a megfelelő helyen, ami könnyebb folytatást jelentett volna, mint amikor a pálya „gazos” részéről, esetleg a fák közül kell ütnie a másodikat. A greenekre sem tudott többnyire az elvárt ütésszámból felkerülni, pedig a játékának erősségét a sérülés előtt a rövid játéka jelentette, ám ez most nem működött, a közelítő ütések cserben hagyták. Két nap alatt 61 gurítása volt, ez is soknak számít.

Összeáll-e a játék vajon a British Openre

Fotó: Eurosport

Összességében azonban Woods nem volt elkeseredve, sőt, inkább a pozitívumokat emelte ki interjúi során.
„Négy héttel a megcélzott dátumnál korábban tudtam visszatérni. Versenykörülmények között akartam játszani és nem bántam meg a döntésem. Rengeteg apó, buta hibát követtem el, amelyekért drágán megfizettem. Volt, hogy rosszul mértem fel egy-egy szituációt, volt, hogy elhibáztam egy-egy szimpla gurítást, volt, hogy nem jöttek az up-and-down-ok egyszerű ütések után. Ezek azonban mind olyan hibák, melyeket ki tudok javítani.”
Hogy mikor, az viszont jó kérdés. Woods ugyanis a soron következő PGA Tour tornán, a Greenbrier Classic-en nem indul, Major-tornák előtt egy héttel pedig soha sem lép pályára. Mindez annyit tesz, hogy az Open Championship előtt Tigert már nem látjuk játszani, kérdés, hogy elég lesz-e ez a két kör az idény harmadik Major-tornájára.
Az ellenfelek szerint mindenesetre nem kell félni, Woods készen áll majd a viadalra.
„Ha másról lenne szó azt mondanám, hogy szenvedni fog Liverpoolban. Ugyanakkor ő Tiger, nála soha sem lehet tudni. Két kör van már a tarsolyában, ez veszélyessé teszi. Ő ebből a két körből is tud profitálni, le tudja vonni a megfelelő tanulságokat. Liverpoolban is esélyesként kell vele számolni”
– mondta Jordan Spieth, aki az idei Mastersen végül másodikként zárt, a hétvégi tornán pedig két kört Woods flight-társakánt játszott.
Az idei Open Championship július 17-20. között kerül megrendezésre Liverpoolban. A pálya 2006-ban adott otthont utoljára az egyetlen európai Major-viadalnak, abban az évben éppen Tiger Woods nyert, az volt pályafutása harmadik, eleddig utolsó British Open győzelme.
Golf
Tiger Woods: egy célom van, önállóan járni!
29/05/2021 17:46
BMW PGA Championship
Tiger Woods is meghajolt Phil Mickelson nagysága előtt
24/05/2021 15:24