Csütörtöktől vasárnapig Kaliforniában zajlik a tengerentúli profi golf sorozat, a PGA Tour idénybeli 16. tornája, a Farmers Insurance Open. A naptári év első igazán komoly viadalára sztárok egész sora érkezik, kis túlzással mindenki elindul, aki él és mozog, kivéve Tiger Woods, aki éppen aktuális hátoperációjából lábadozik. A versenyt a Tour egyik legnehezebb és talán legszebb helyszínén, a Torrey Pines Golf Klubban rendezik, ami pedig az esélyeket illeti, szokás szerint megjósolhatatlan, hogy a végén ki emelheti a magasba a győztesnek járó trófeát és kinek a zsebébe vándorol az több mint 1.3 millió dolláros győzelmi prémium. 
Egy olyan tornán, ahol a világranglista első 50 golfozója közül elindul 24, amelynek mezőnyében ott van a FedEx-pontverseny első 30 játékosának fele, ahol nyolc a tornát korábban megnyerő egykori bajnok, 15 Major-győztes és tíz olyan játékos is elindul, akik kétszámjegyű győzelmet számlálnak a PGA Touron, ugyan ki tudja megjósolni, hogy ki lesz a végső győztes? Legfeljebb találgatásokba lehet bocsátkozni, meg lehet vizsgálni, hogy ki milyen eredménnyel rendelkezik a korábbi évekről, ki milyen formában érkezik a viadalra, lehet statisztikákat vizsgálni, el lehet merülni a számok tengerében, de mindezek ellenére sem lehet kikiáltani pusztán egy valakit, aki torony magas favorit lenne. 
Egy ilyen tornán a rajt előtt inkább kiegyenlített mezőnyről és legalább 6-8 olyan játékosról beszélhetünk, akik közül papíron bármelyik megnyerheti a versenyt. De igazából majd csak a második nap végén, a felezésnél fog körvonalazódni, hogy kikre kell kiemelten figyelni, majd a harmadik napon és különösen annak végén lehet leszűkíteni a kört.
PGA Championship
Őrületes végjátékot követően Justin Thomas nyerte a PGA Championshipet
23/05/2022 07:16
Addig viszont lehet játszani a nevekkel! Ki lehet emelni például, hogy a világranglista éllovasa, Dustin Johnson kihagyja a rangos versenyt. Távollétében az idei szezont teljes márkacserével kezdő (értsd a Taylor Made szettet Callaway-re váltó) világranglista második spanyol Jon Rahm lesz a legmagasabban jegyzett játékosa a mezőnynek. Rahm pályafutása első győzelmét éppen ezen a tornán aratta a PGA Touron 2017-ben egy pazar eagle-gurításnak köszönhetően az utolsó lyukon. A spanyolnak ez lesz pályafutása 96. PGA Tour tornája, a viadalon ötödik alkalommal indul és bizony mindig jó eredménnyel zárt, hiszen győzelmén kívül van még egy 5. és egy 2. helyezése. 
A versenyt amúgy két pályán rendezik, csakúgy, mint a múlt heti viadal esetében. A 156 fős mezőny a legendás Torrey Pines komplexum déli (South) és északi (North) pályáján méri össze erejét, előbbi 7100, utóbbi 6637 méter hosszú és mindkettő Par 72-es.
A szakértők szerint a pályaismeret hatalmas faktor a viadalon, Rahmot ezért is jegyzik a top favoritok között. Ugyanakkor a spanyol játékos kisebb sérülésből tér vissza, a legutóbbi tornán nem is indult, az utolsó pillanatban jelezte távolmaradását. A ütőszett és a labda cseréje is ott van, mint bizonytalansági tényező, egyelőre nem lehet lemérni, hogy Rahm hol tart az átszokás fázisában. 
Rahm mellett Rory McIlroy-t is az esélyesek között emlegetik, ami szintén nem meglepő. A világranglistát az elmúlt év elején még vezető, ám mostanra a hetedik helyre visszacsúszó északír klasszis 19. PGA Tour tornagyőzelmére hajt, kétszer játszott ezen a tornán eddigi pályafutása során, 2019-ben T5., 2020-ban T3. lett. McIlroy az európai sorozat idénynyitó tornáján indult a múlt héten és egy harmadik hellyel, valamint helyenként kifejezetten jó játékkal a háta mögött érkezik a mostani versenyre. 
A mezőnynek tagja Phil Mickelson is, akinek a mostani lesz a 31. részvétele. Az aktív játékosok között a második legeredményesebbnek számító klasszis sokak szerint esélytelen a fiatal mezőny tagjaival szemben, ám még 50 éves kora ellenére is brutális drive-okat üt - ő ezeket előszeretettel nevezi bombáknak - jóllehet a rövid játéka és a gurítása már jócskán elmarad attól, amit fénykorában tudott. Lefty háromszor nyerte meg ezt a viadalt, ám egy esetleges mostani siker hatalmas meglepetés lenne, főleg annak fényében, hogy legutóbbi versenyén még a CUT-ba sem került be. 
Nem lenne meglepetés viszont Xander Schauffele esetleges győzelme. A világranglistán jelenleg hatodikként jegyzett amerikai kis túlzással úgy ismeri a pályát, mint a hátsó kertjét, hiszen San Diegóban nőtt fel, saját bevallása szerint legalább 100-szor játszott ezen a pályán gimnáziumi és egyetemi évei alatt. Schauffele nevéhez fűződik ráadásul két igazán komoly statisztikai adat: egy éve fordult vele elő utoljára, hogy lemaradt volna a CUT-ról, illetve tavaly nyár óta egyik tornán sem zárt 25-ön kívül. A négyszeres Tour-győztes játékos az idény során három versenyen végzett az első öt között, legutóbb a naptári év első versenyén, a Bajnokok Viadalán. 
Az esélyesek között jegyzik minden tornán Tony Finau-t is, ám addig, amíg a negyedik napokat nem hozza stabilan és az utolsó pillanatokban csúszik ki a kezei közül a győzelem, addig megragad a pusztán esélyes státuszban. Finau a legutóbbi versenyén az élről kezdhette meg az utolsó kört, ám két nagy hibának köszönhetően végül lemaradta a győzelemről, ahogy első és eddigi egyetlen győzelme óta - amit 2016-ban jegyzett - mindig. A négygyermekes családapa tart egy rekordot, amiről valószínűleg lemondana: 2016-os győzelme óta 35 tornán zárt a legjobb 10 között. A Farmers-tornán jól megy neki, hat korábbi indulása során egyszer sem végzett az első 25-ön kívül, tavaly hatodik volt. 
A korábbi bajnokok közül ki kell emelni Brand Snedekert, aki kétszer győzött itt 2012-ben és 2016-ban. Snedeker nem tartozik a nagyot ütők táborába, viszont ezen a pályán sokkal inkább van esélye annak a játékosnak a győzelemre, aki kiegyensúlyozottan játszik, nem követ el nagy hibát az elütőtől a greenig, viszont körülötte és különösen a greenen hibátlanul játszik. A gurításokon és a rövidjátékon tehát hallatlanul nagy hangsúly lesz ezen a héten. 
A fentebb kiemelt játékosokon kívül azért nem árt majd odafigyelni a címvédőre, Mark Leishmanre, még annak ellenére is, hogy címvédés nem sokszor fordult elő a torna korábbi éveiben. A jelenlegi mezőnyből ez csupán Mickelsonnak és Tiger Woods-nak sikerült. Utóbbi amúgy a rekordbajnok, összesen hétszer nyerte meg ezt a tornát a jelenleg sérült szupersztár. Leishman jó eredményeket jegyezett a legutóbbi szezonban, legutóbbi versenyén, a Sony Openen pedig negyedik volt. A címvédőn kívül Patrick Reed (három top 25-ös helyezése van itt), a PGA Tour legutóbbi versenyét megnyerő Si Woo Kim (2016-ban 18. volt), az ausztrál Adam Scott (tavaly első részvétele során 2. lett), a négyszeres Major-bajnok, ám a hírek szerint swing-edzőjét éppen a napokban menesztő Brooks Koepka szintén ott lehet a végelszámolásnál az élen. 
Érdekesebb adatok a torna történetéből: 
1952 óta rendezik meg
1968 óta a jelenlegi helyszínen (Torrey Pines Golf Course)
2008-ban a South Course adott otthont a US Opennek, amely mára legendássá vált, miután Tiger Woods törött lábbal nyerte meg playoff során.
A US Open 2021-es kiírásának szintén a South Course ad otthont.
Pályacsúcs (North Course): 61 (Mark Brooks 1990, Brandt Snedeker 2007)
2005 és 2008 között Tiger Woods sorozatban négyszer nyerte meg a tornát
Pályacsúcs (South Course): 62 (Tiger Woods 1999)
Tornarekord: 266 (George Burns/1987, Tiger Woods/1999)
Legnagyobb arányú győzelem: 8 ütés (Tiger Woods/2008)
Rajt-cél győzelem: 3-szor fordult elő (Ted Kroll/1952, Tommy Bolt/1953,
Bolt/1955)
Hole-in-one: 23 alkalommal 1984 óta (legutóbb Richy Werenski /4.kör/8-as szakasz/2020)
A legutóbbi négy kiírás győztese Amerikán kívüli játékos volt.
A Farmers Insurance Opent csütörtöktől vasárnapig az Eurosport 2-n élőben közvetítjük! A csütörtöki első kör 21 órától veszi kezdetét. 
PGA Championship
McIlroy szétszedte a pályát, Tiger Woods szenvedett
20/05/2022 10:18
BMW PGA Championship
Tiger Woods erősebb és magabiztosabb, mint áprilisban, győzni megy az idény második Major tornájára
18/05/2022 10:56