Az amerikai Patrick Reed és a svéd Alex Noren állnak az élen az első nap után a PGA Tour szezonbeli 16. tornáján, a sztárparádét felvonultató Farmers Insurance Openen. A két éllovas a könnyebbik pályán játszotta az első napot, ám 64 ütéses eredményük ettől függetlenül megsüvegelendő, főleg annak tudatában, hogy Reed bogey-mentes játékot produkált, Norennek pedig ez a mostani volt karrierje legjobb eredménye PGA Tour tornán. Ugyanakkor egyikük sem dőlhet hátra, hiszen egyrészt az előnyük mindössze egy ütés, másrészt az időjósok péntekre viharos időjárási körülményeket jósolnak, amely alapjaiban bolondíthatja meg a versenyt. 
Csütörtökön ugyanakkor még tökéletes időjárási körülmények közepette vette kezdetét a verseny, a játékosok alacsony ütésszámokat hoztak, jóllehet a két pálya közül az északi jóval könnyebb volt, egészen pontosan négy ütéssel a délinél. Patrick Reed és Alex Noren természetesen az északi pályán kezdtek és bizony mindketten kihozták a maximumot a dologból: Reed bogey-mentes 64-es, míg a viadalon 2018-ban Jason Day ellen playoffban vereséget szenvedő Noren egy eagle-t, egy bogey-t, valamint hét birdie-t felvonultató szintén 64-es kört produkált. Reednek ez volt pályafutása második legjobb köre PGA Tour tornán, az egykori világranglista top 10-es Noren viszont egyéni rekordot ütött. 
"Úgy éreztem, hogy végig nagyon jól ütöttem a labdát, jó lehetőségeket dolgoztam ki magamnak, könnyű gurításaim voltak. Ha így játszol az North Course-on, akkor ki tudod használni a pálya adottságát és alacsony ütésszámmal fogsz lejönni róla. Én megpróbáltam kihasználni mindezt, főleg annak tudatában, hogy a következő 24 órában sok minden változhat." - értékelte a körét Patrick Reed. 
Sentry Tournament of Champions
Űrgolf Hawaii-on, Schauffele és DeChambeau mintha dartsoznának
08/01/2022 09:53
Reed az interjúban nem feltétlenül a riválisokra gondolt, esetleg arra, hogy pénteken a nehezebb déli pályán fog játszani, hanem leginkább arra, hogy bár valóban a South Course-on játszik majd a második körben, viszont helyzetét nehezíti majd, hogy heves esőzést és vihart jósolnak a meteorológusok. Ez pedig alaposan megkavarhatja a verseny forgatókönyvét, hiszen túl azon, hogy az eredményekre is hatással lehet a rossz időjárás, előfordulhatnak halasztások, csúszások. 
"Igen, várható eső, de remélem azért nem árasztja majd el a pályát a víz az éjszaka során. A South Course-on a hét elején tudtam játszani két kört, megismertem, tudom, hogy hosszú, ráadásul az utóbbi évekhez képest még hosszabb lett, hiszen változtattak egy-két szakasz elütőjén. A pálya egy teszt, biztos, hogy szükség lesz a hosszú és lehetőleg pontos drive-okra, amiket az esetleges erős szélben nem lesz egyszerű kivitelezni. Éppen ezért volt fontos, hogy sok birdie-t üssünk az északi pályán." - beszélt a várható nehézségekről Alex Noren. 
Reed mellett Noren is a délin játszik majd pénteken, ahogy a tőlük mindössze egy ütéssel elmaradó, a legutóbbi idényben a legjobb újonc játékosnak választott Scottie Scheffler is, aki 65-ös kört teljesített. A tabella első 21 játékosa közül amúgy mindössze ketten játszottak az átlagosan négy ütéssel nehezebbnek ítélt déli pályán - ahol az idei US Opent is rendezik majd - a hetek óta jó formában játszó Peter Malnati és a tornán korábban jó eredményeket jegyző, éppen ezért az esélyesek között emlegetett Ryan Palmer is 66 ütésből oldotta meg az első kört. 
Nem lehetett ennyire boldog a címvédő Marc Leishman, az ausztrál szenvedett a Déli Pályán, egy tripla-bogey is felkerült a kártyájára a négyesen, végül 71 ütéssel jött le a pályáról. Erősnek tűnt viszont Rory McIlroy, aki szintén a South Course-on játszott és 4 ütéssel a par érték alatt végzett, 68-as köre során magabiztosnak tűnt az előző héten még Dubaiban játszó északír. 
"Elégedett vagyok, jól kezdtem, az első 9-en. Kicsit csalódott voltam ugyanakkor amiért a hátsó 9-en nem sikerült több birdie-t szereznem, különösen a két par 5-ös szakaszokon illett volna. Ugyanakkor nem hiszem, hogy panaszkodnom kéne, hiszen ha bármely körülmények között 68-at tudsz játszani a Déli Pályán, akkor azzal maximálisan elégedett kell, hogy legyél." - értékelte első körös teljesítményét McIlroy. 
Az első kör üde színfoltja amúgy a veterán K.J. Choi volt, a dél-koreai golf koronázatlan királya 66-os kört játszott az Északi Pályán. Az 50 éves klasszis a mezőny végén kullog a drive hosszak tekintetében, az utolsó előtti játékos is 5-8 métert ver rá, ám éppen Choi esete mutat rá a golf szépségeire. Nevezetesen arra, hogy nem feltétlenül kell bombákat ütni az elütőkről - nyilván nem hátrány, ha az ember képes rá - ha a rövidjátékkal és a greeneken való pontos gurításokkal ellensúlyozni tudja a hiányzó métereket. 
Ami az éllovasokat illeti, Reed hatodszorra várhatja egy PGA Tour tornán az élről a második kört, a korábbi öt alkalom során háromszor győzelemre tudta váltani ezt a pozíciót, míg Noren esetében ez a harmadik alkalom, ám az európai sorozatban korábban hét tornát is nyerő játékos egyszer sem tudott élni a lehetőséggel, a legjobb végeredménye egy 3. hely.  Amúgy a Farmers Insurance Open-en 1987 óta csak George Burns tudta győzelemre váltani első körös vezetését. 
A nap krónikájához tartozik, hogy Richy Werenski hole-in-one-t ütött a hármas szakaszon, ami már önmagában is külön szenzáció, ám Werenski sportot űz lassan ebből, hiszen a tavalyi kiírás során is meg tudott oldani egy szakaszt egy ütésből, csak akkor a 8-ason talált egyből a lyukba. 
Statisztika 1. kör:
Déli pálya 
Legkeményebb szakasza: Par-4 12. (4.410)
Legkönnyebb szakasza: Par-5 6. (4.333)
Északi pálya:
Legkeményebb szakasza: Par-4 18. (4.372)
Legkönnyebb szakasza: Par-5 17. (4.359)
Bogey-mentes 1 kör (12):
Patrick Reed (64), Scottie Scheffler (65), K.J. Choi (66), Rhein Gibson (66), Gary Woodland (66), Lanto Griffin (66), Beau Hossler (66), Lucas Glover (68), Kevin Streelman (68), Jared du Toit (70), Bubba Watson (70), Russell Knox (71)
Sentry Tournament of Champions
Bajnokok Tornája, Hawaii: DeChambeau bravúrja
08/01/2022 09:02
Sentry Tournament of Champions
Bajnokok Tornája, Hawaii: Schauffele eagle-je
08/01/2022 08:58