Hideki Matsuyama hét ütéssel par alatt zárta a szombati napot, 65-ös köre pedig azt jelenti, hogy négy ütés előnnyel várhatja a 85. Masters utolsó napját.
Matsuyama bogey mentes kört teljesített, a hét során ő az első és eddig az egyetlen, aki hibátlan kört teljesített. A japán mögött négyen állnak együttállásban a második helyen, a top 12-ben mindössze két korábbi Major bajnok található.
Hideki Matsuyama a Masters történetének egyik legjobb hátsó 9-es produkcióját nyújtotta, a 11-es és a 17-es szakasz között négy birdie-t és egy eagle-t jegyezve, így üstökösként szárnyalt a táblázat első helyéig. A japán brilliáns játékára nem nagyon volt válasza a mezőny többi tagjának, a pálya és a szeles időjárás úgy tűnt, hogy csak Matsuyama játékára nincs befolyással. A szombati napon ráadásul vihar miatt le kellett állítani a játékot, ám a 30 éves golfozót még ez sem zökkentette ki. Matsuyama 187. tornája a mostani, 5 PGA Tour tornát nyert eddig, korosztályának egyik legjobb és legtehetségesebb játékosának tartják, ám a szakértők abban is egyetértenek, hogy lényegesen több potenciál lakozik benne, mint amennyit eddig ki tudott hozni pályafutásából. Matsuyamát korábban rengeteg bírálat érte, többek között azért, mert a koncentrációja nem tartott ki a tornák végéig, illetve mert a játékának bizonyos elemei – leginkább a rövidjátéka és a gurításai – cserben hagyták a legfontosabb pillanatokban. A Masters ráadásul éppen az a torna, ahol a rövidjáték és a puttolás kiemelten fontos, ha csak az egyik is instabil, akkor a végső győzelemre nem sok esélye van az embernek. Valószínűleg ezzel Hideki Matsuyama és stábja is tisztában volt és szombatra képesek voltak összerakni a japán eddigi pályafutásának talán legjobb és legkiegyensúlyozottabb körét Augustában így hatalmasnak mondható, négy ütés előnnyel várja az utolsó kört.
Golf
Így kell egy kiesést 68 millió forintos fizetéssé változtatni!
TEGNAP 11:31
A japán golfozó pályafutása során ötödik alkalommal várhatja egy tornán azutolsó kört az élről, a korábbi négyből csak egyszer tudta a pozíciót győzelemre váltani. Matsuyama 33. alkalommal játszik Major-versenyen, a 2017-es US Openről van egy második helye, és a 2017-es PGA Championshipen fordult elő eddigi pályafutása során először és utoljára, hogy az élről várhatta az utolsó kört egy Major-ön, akkor végül ötödikként zárt.
A szakértők abban is egyetértenek, hogy az idei Masters-t igazából már csak Matsuyama bukhatja el, kiindulva a négyütéses előnyből, ám arra is figyelmeztettek, hogy az Augusta National látott már komoly összeomlást gazdag története során: Greg Norman például 1996-ban 6 ütés előnyből bukta el a győzelmet Nick Faldoval szemben.
Rory Mcilroy 2011-ben Matsuyamához hasonlóan négy ütés fórral várta az utolsó napot és 80-as körével végül a 15. helyen zárt, 2016-ban Jordan Spieth kilenc szakaszra volt a címvédéstől, öt ütés előnnyel érkezett a 10-es szakaszra, ám innen sem tudta megnyerni a tornát, összeomlása a Masters történetének egyik legnagyobb fiaskója volt.

Matsuyama eddigi pályafutása során ekkora nyomással gyaníthatóan még nem találta szemben magát. A sportág legrangosabb és egyben legnehezebb Major-tornáján vezet és egy esetleges győzelemmel ő lehet az első japán győztese a viadalnak, sőt a sportág első japán Major-bajnoka lehet. A statisztikák amúgy Matsuyama sikerét ígérik, hiszen a legutóbbi 30 esztendőben 25-ször a torna végső győztese az utolsó párosból került ki, ebből kiindulva Matsuyamának és a vele egy flightban induló Xander Schauffele-nak van a legnagyobb esélye arra, hogy a címvédő Dustin Johnsontól megkapják a zöld zakót. Persze ehhez a többieknek is lesz egy két szava, hiszen az éllovas Matsuyama mögött nagy a tömörülés. Schauffele két éve második volt és ezúttal is bizonyította, hogy érti a dolgát ezen a pályán. Justin Rose tapasztalata aranyat érhet az utolsó körben, Marc Leishman ha nem csak az első 9-en, de a hátsón is magabiztosan játszik, akkor szintén odaérhet, az újonc Will Zalatoris eddig is bizonyította, hogy fiatalság és tapasztalatlanság ide vagy oda, ő bizony elhiszi, hogy nyerhet Augustába, még akkor is, ha a végső sikere nagyon valószínűtlennek tűnt egészen az utolsó körig.
A többieknek a történelmi statisztikákból kiindulva viszont nem sok esélyük van, ugyanis utoljára 1989-ben fordult elő, hogy egy olyan játékos nyerte a Masters-t, aki az utolsó kört a top 5-ön kívülről várhatta. Az a valaki Nick Faldo volt, aki a 9. helyről tudott végül győzni, öt ütés hátrányból, playoff során. Hogy az idei Masters-en látunk-e Faldoéhoz hasonló csodát, azt nem tudhatjuk, ám a táblázatra pillantva azt azért láthatjuk, hogy Jordan Spieth hasonlóan lehetetlen helyzetből, hat ütés hátránnyal a 7. helyről várja az utolsó napot, a történelem pedig olykor még Augustában is ismételheti akár önmagát.
Állás az utolsó nap előtt:
Hideki Matsuyama 69-71-65—205 (-11)
Xander Schauffele 72-69-68—209 (-7)
Marc Leishman 72-67-70—209 (-7)
Justin Rose 65-72-72—209 (-7)
Will Zalatoris 70-68-71—209 (-7)
Corey Conners 73-69-68—210 (-6)
Golf
Tiger Woods gyilkos edzésmunkájától mindenki eldobja az agyát
07/05/2021 10:26
Golf
Jön a golf szuperliga, a legjobbakat 30 millió dollárral csábítják
05/05/2021 10:37