Hideki Matsuyama hét ütéssel par alatt zárta a szombati napot, 65-ös köre pedig azt jelenti, hogy négy ütés előnnyel várhatja a 85. Masters utolsó napját.
Matsuyama bogey mentes kört teljesített, a hét során ő az első és eddig az egyetlen, aki hibátlan kört teljesített. A japán mögött négyen állnak együttállásban a második helyen, a top 12-ben mindössze két korábbi Major bajnok található.
Hideki Matsuyama a Masters történetének egyik legjobb hátsó 9-es produkcióját nyújtotta, a 11-es és a 17-es szakasz között négy birdie-t és egy eagle-t jegyezve, így üstökösként szárnyalt a táblázat első helyéig. A japán brilliáns játékára nem nagyon volt válasza a mezőny többi tagjának, a pálya és a szeles időjárás úgy tűnt, hogy csak Matsuyama játékára nincs befolyással. A szombati napon ráadásul vihar miatt le kellett állítani a játékot, ám a 30 éves golfozót még ez sem zökkentette ki. Matsuyama 187. tornája a mostani, 5 PGA Tour tornát nyert eddig, korosztályának egyik legjobb és legtehetségesebb játékosának tartják, ám a szakértők abban is egyetértenek, hogy lényegesen több potenciál lakozik benne, mint amennyit eddig ki tudott hozni pályafutásából. Matsuyamát korábban rengeteg bírálat érte, többek között azért, mert a koncentrációja nem tartott ki a tornák végéig, illetve mert a játékának bizonyos elemei – leginkább a rövidjátéka és a gurításai – cserben hagyták a legfontosabb pillanatokban. A Masters ráadásul éppen az a torna, ahol a rövidjáték és a puttolás kiemelten fontos, ha csak az egyik is instabil, akkor a végső győzelemre nem sok esélye van az embernek. Valószínűleg ezzel Hideki Matsuyama és stábja is tisztában volt és szombatra képesek voltak összerakni a japán eddigi pályafutásának talán legjobb és legkiegyensúlyozottabb körét Augustában így hatalmasnak mondható, négy ütés előnnyel várja az utolsó kört.
The CJ Cup
McIlroy mindent vitt, címvédésével kilencedik alkalommal világelső
24/10/2022 - 11:06
A japán golfozó pályafutása során ötödik alkalommal várhatja egy tornán azutolsó kört az élről, a korábbi négyből csak egyszer tudta a pozíciót győzelemre váltani. Matsuyama 33. alkalommal játszik Major-versenyen, a 2017-es US Openről van egy második helye, és a 2017-es PGA Championshipen fordult elő eddigi pályafutása során először és utoljára, hogy az élről várhatta az utolsó kört egy Major-ön, akkor végül ötödikként zárt.
A szakértők abban is egyetértenek, hogy az idei Masters-t igazából már csak Matsuyama bukhatja el, kiindulva a négyütéses előnyből, ám arra is figyelmeztettek, hogy az Augusta National látott már komoly összeomlást gazdag története során: Greg Norman például 1996-ban 6 ütés előnyből bukta el a győzelmet Nick Faldoval szemben.
Rory Mcilroy 2011-ben Matsuyamához hasonlóan négy ütés fórral várta az utolsó napot és 80-as körével végül a 15. helyen zárt, 2016-ban Jordan Spieth kilenc szakaszra volt a címvédéstől, öt ütés előnnyel érkezett a 10-es szakaszra, ám innen sem tudta megnyerni a tornát, összeomlása a Masters történetének egyik legnagyobb fiaskója volt.

Matsuyama eddigi pályafutása során ekkora nyomással gyaníthatóan még nem találta szemben magát. A sportág legrangosabb és egyben legnehezebb Major-tornáján vezet és egy esetleges győzelemmel ő lehet az első japán győztese a viadalnak, sőt a sportág első japán Major-bajnoka lehet. A statisztikák amúgy Matsuyama sikerét ígérik, hiszen a legutóbbi 30 esztendőben 25-ször a torna végső győztese az utolsó párosból került ki, ebből kiindulva Matsuyamának és a vele egy flightban induló Xander Schauffele-nak van a legnagyobb esélye arra, hogy a címvédő Dustin Johnsontól megkapják a zöld zakót. Persze ehhez a többieknek is lesz egy két szava, hiszen az éllovas Matsuyama mögött nagy a tömörülés. Schauffele két éve második volt és ezúttal is bizonyította, hogy érti a dolgát ezen a pályán. Justin Rose tapasztalata aranyat érhet az utolsó körben, Marc Leishman ha nem csak az első 9-en, de a hátsón is magabiztosan játszik, akkor szintén odaérhet, az újonc Will Zalatoris eddig is bizonyította, hogy fiatalság és tapasztalatlanság ide vagy oda, ő bizony elhiszi, hogy nyerhet Augustába, még akkor is, ha a végső sikere nagyon valószínűtlennek tűnt egészen az utolsó körig.
A többieknek a történelmi statisztikákból kiindulva viszont nem sok esélyük van, ugyanis utoljára 1989-ben fordult elő, hogy egy olyan játékos nyerte a Masters-t, aki az utolsó kört a top 5-ön kívülről várhatta. Az a valaki Nick Faldo volt, aki a 9. helyről tudott végül győzni, öt ütés hátrányból, playoff során. Hogy az idei Masters-en látunk-e Faldoéhoz hasonló csodát, azt nem tudhatjuk, ám a táblázatra pillantva azt azért láthatjuk, hogy Jordan Spieth hasonlóan lehetetlen helyzetből, hat ütés hátránnyal a 7. helyről várja az utolsó napot, a történelem pedig olykor még Augustában is ismételheti akár önmagát.
Állás az utolsó nap előtt:
Hideki Matsuyama 69-71-65—205 (-11)
Xander Schauffele 72-69-68—209 (-7)
Marc Leishman 72-67-70—209 (-7)
Justin Rose 65-72-72—209 (-7)
Will Zalatoris 70-68-71—209 (-7)
Corey Conners 73-69-68—210 (-6)
Golf
Jordan Spieth vezérletével az amerikai golfozók nyerték az Elnökök Kupáját
26/09/2022 - 11:50
Fortinet Championship
Max Homa őrületes végjátékban védte meg címét az idénynyitón
19/09/2022 - 09:54