Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nagyon úgy tűnik, hogy nem happy enddel zárul Tiger Woods valószínűleg utolsó St Andrews-i kalandja

Farkasvölgyi Gábor

Frissítve 15/07/2022 - 09:43 GMT+2

Tiger Woods kétszer nyert Open Championshipet St Andrews-ban, a világ itt szembesült a sporttörténelem valaha volt talán legnagyobb egyéni teljesítményével, a Tiger Slammel, ám az újabb csoda ezúttal valószínűleg elmarad.

Tiger Woods

Fotó: AFP

Tiger Woods profiként pályafutása legrosszabb eredményével, hat ütéssel az alapütésszám fölött, 78-as körrel zárta az Open Championship első napját a skóciai St Andrewsban.


Öröm az ürömben, hogy Woods járása és teste a visszatérése óta most nézett ki a legjobban, viszont a játéka csapnivaló volt, a gurításai egyszerűen nem működtek, igaz más sem nagyon. A torna háromszoros bajnokának saját számításai szerint -6-os, 66-os körre lenne szüksége ahhoz, hogy ott legyen a hétvégén.
Megcsinálták már ezt páran, nyilván nem lehetetlen most sem. Csak sokkal jobban kell játszanom.
– válaszolta Tiger Woods arra a kérdésre, hogy képes lehet-e bejutni a cut-ba, tehát ott lehet-e a torna befejező két napján.
Woodsnak kis túlzással csodát kell tennie, ám kiindulva az első napon nyújtott teljesítményéből erre nincs valós esély. A jó hír az, hogy nem az agyon hajszolt és szinte csapágyasra járatott testével van a gond. Az autóbalesetben roncsolódott lába most tűnt a legjobbnak visszatérése óta, a járása stabil volt, sokkal kevésbé lehetett bicegést felfedezni a sétálása során, a teste jó állapotban volt.
A játéka viszont már kevésbé. De hát ezen kár lenne csodálkozni, hogyan is várhatnánk el bárkitől, még akkor is, ha Tiger Woodsnak hívják, hogy úgy tartsa a lépést a jelenkor golfozóival - akik többsége nem mellesleg már csúcsra járatott atléta - hogy nem indul hivatalos versenyen. Lehetetlen vállalkozás és bizony ez a tény rengeteg kérdést vet fel Woods jövőjével és elképzelése szerinti versenynaptárával és eredményességével kapcsolatban.
Mert azt látni kell, hogy tornák nélkül ezen a szinten nem él meg senki, még Tiger Woods sem, viszont, ha nem jönnek az eredmények, akkor meg van-e értelme folytatni? A kérdésre a választ egyedül maga Woods tudja, ám aligha foglalkozik most azok keresésével, sokkal inkább azon morfondírozhat, hogy péntekre mit találjon ki annak érdekében, hogy 2015 után sorozatban másodszor ne két nap után búcsúzzon a legendás Old Course-tól.
picture

Tiger Woods

Fotó: AFP

Mert egyelőre úgy tűnik, hogy nem lesz happy end a vége az idei St Andrews-i kalandnak. A 15-szörös Major-bajnok nem igazán érezte a pályát, a távolságot, folyamatosan nehéz helyzetbe került a greenek körül. Woods már az első szakaszon gondba, egészen pontosan vízbe került, így +2-vel kezdett. A szenvedésnek itt még messze nem volt vége, a 3-as és a 4-es szakaszon bogey, a hetesen egy újabb dupla következett. A Woods tábor a 9-es és 10-es szakaszon már örülhetett kicsit, ugyanis sorozatban két birdie került fel a kártyára, ám a folytatásban újabb bogey-k következtek, így jött össze a 78-as eredmény és a 144. hely az első kört követően. A putter és a közelítő ütések jelentették a különbséget, a drive-ok rendben voltak, ám az Old Course-on, ha előbbi kettő nem működik, akkor nem lehet sikeres az ember.
Amennyire nem működött semmi Woodsnál, olyannyira működött minden Cameron Youngnál, aki pályafutása első Open Championship tornáján egy káprázatos bogey mentes 64-es kört játszott. A mezőny egyik legszebb és legműködőképesebb lendítésével megáldott játékos – amit amúgy az apukája fundált ki neki – hibátlanul játszott.
picture

Cameron Young

Fotó: AFP

Érdekes, hogy 13 éves korában Young az amúgy klub pro apukájával ellátogatott egyszer Skóciába és játszott is az Old Course-on, ám akkor még nem is vette komolyan a golfot, nem tudta, hogy mely sportág mellett köteleződjön el. Nyilván fogalma sem volt arról, hogy tizenkét évvel később róla szólnak majd a hírek az Open kapcsán.
A PGA újonc 31 ütésből hozta le az első 9-et és ekkor még valósnak tűnt a rekord ütésszám az Old Course-on, ám a 14-esen hármat gurított – mondjuk par-ért – a 15-ösön nem jött össze a birdie, pedig már szinte mindenki bent látta és a következő lyukon is elpártolt tőle a szerencse. Persze a 64-es kör miatt nem kell szégyenkeznie egy csöppet sem, elégedetten is nyilatkozott Young, jóllehet szerényen is egyben.
"Őszintén szólva nem hiszem, hogy túl sok mindent megfejtettem volna a pályából" - mondta Young. "Egy évig minden nap játszhatnál itt, és akkor is csupán a felszínét kaparnád annak, amit erről a helyről tudni lehet. Olyan sok bucka, hepehupa és apró trükk van a golfpályán, amit soha nem tudnánk megismerni az alatt a négy-öt nap alatt, amire fel kellett készülnöm.”
picture

Cameron Young

Fotó: AFP

Young egyelőre a legnagyobb sztori a tornán, hiszen egy éve csupán az 500. helyen állt a világranglistán, ám kiváló újonc évének köszönhetően immáron a top 40-en belül jegyzik köszönhetően négy top-3-as helyezésnek, amelyek közül az egyik a PGA Championshipről való. A fiatal amerikai idén immáron a harmadik tornáján várhatja a második napot az első helyről, jóllehet nyernie még nem sikerült PGA Tour tornán. A statisztikák amúgy nem Young sikerét ígérik, ő ugyanis a 11. játékos a torna történetében, aki 64-es körrel kezdett, a korábbi 10 közül senkinek sem sikerült megnyernie a patinás versenyt.
Ráadásul ellenfelekben nincs és nem is lesz hiány, ráadásul az üldözők között rengeteg nagy név található, így a korábbi – 2014-es - Open-bajonk Rory McIlroy, aki sorozatban harmadik Major tornáján kezdett kifejezetten jól, hét birdie és egy bogey került fel a kártyájára.
"Összességében nagyon, nagyon boldog vagyok" - mondta McIlroy a Golf Channel adásában a körét követően. "Ez most már sorozatban a harmadik Major tornám, amit nagyon-nagyon jól kezdtem. Már csak a folytatásra kéne átmentenem a jó formát." – értékelte körét McIlroy, aki az idény eddig Major versenyein egyaránt a legjobb tíz között zárt, de ennél talán fontosabb, hogy a 66-os köre pontosan megegyezik a 2014-es, győzelemmel záruló Openen teljesített első napos eredményével.
picture

Rory McIlroy

Fotó: AFP

Az északír mögött találjuk a Players Championship győztesét, Cam Smith-t, a norvég Viktor Hovlandod, a LIV GOLF sorozatba „dezertáló” Dustin Johnsont, a világelső Scottie Schefflert, Lee Westwoodot, Bryson DeChambeau-t és a korábbi kétszeres bajnok veterán ír legendát, Pádraig Harringtont, aki éppenséggel az utolsó bajnok, aki sikeresen meg tudta védeni a címét ezen a tornán.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés