Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Cam Smith győzelmével zárult a jubileumi Open, olyat tett, ami még Tiger Woodsnak sem sikerült

Farkasvölgyi Gábor

Frissítve 17/07/2022 - 21:00 GMT+2

Az ausztrál űrgolfot játszott, kilátástalannak hitt helyzetből jött vissza az utolsó napon, ráadásul olyan bravúrt hajtott végre, amely rajta kívül csupán egy valakinek sikerült korábban.

Cameron Smith

Fotó: AFP

Cameron Smith győzelmével zárult a St Andrewsban megrendezett 150. jubileumi Open Championship. Az ausztrál őrületes hajrát bemutatva nyerte az év utolsó Major tornáját, így 1993 után avattak ismételten ausztrál győztest a patinás versenyen. Smith kisebb történelmet is írt, ugyanis egy idényen belül eddig egyedül a legendás Jack Nicklaus (1978) tudta megnyerni a Players Championshipet és az Opent.
Az idény során a Zurich Classic of New Orleans tornán, a Bajnokok Viadalán (Tournament of Champions) és a Players Championshipen is győztes Cam Smith négy ütés hátrányt dolgozott le az utolsó napon és az első játékos lett Collin Morikawa 2020-as PGA Championshipen aratott győzelme óta, aki egy Major utolsó körében 64-es vagy annál jobb kört produkált. Az ausztrál győzelmére nem sokan fogadtak volna, ugyanis 1995 óta (a legendás John Daly győzött akkor) nem fordult elő, hogy valaki négyütéses hátrányból tudott volna Opent nyerni. Smith feledhető harmadik kör után várhatta a negyedik napot és bár a szakértők többsége az észak-ír Rory McIlroy sikerét jósolta, a közönségkedvenc végül meg kellett, hogy elégedjen a harmadik hellyel.
picture

Rory McIlroy

Fotó: AFP

McIlroy 70-es kört jegyzett, biztonságra törekedett, kontrollált kört rakott össze, viszont a driveolható par 4-es szakaszokat nem támadta a korábbi körökkel ellentétben és ez végül a győzelmébe került. Smith ezzel szemben kockáztatott és támadott, hiszen támadnia kellett és a hátsó 9-en egészen páratlan teljesítményt nyújtott, majd a 18-as befejező szakaszon bebiztosította a győzelmét. McIlroy pályafutása során először egy idényen belül mind a négy Major tornán a legjobb 10-ben zárt, ám ennek ellenére természetesen csalódottan nyilatkozott, hiszen nagyon akarta a mostani győzelmet.
Cam Smith -20-as eredménye szintén történelminek tekinthető, az ausztrál ezzel beállította a Major tornákra vonatkozó csúcsot, amelyet Dustin Johnson tartott a 2020-as (őszi rendezésű) Masters óta.
„Azt megígérhetem, hogy biztos lecsekkolom, hogy hány üveg sör fér bele a Claret Jugba, ez tuti!” – zárta megszeppent beszédét a rá jellemző humorral a friss Open-bajnok Cam Smith.
picture

Cameron Smith

Fotó: AFP

Az ausztrál vasárnap nyolc birdie-t jegyzett bogey nélkül, 34 ütésből zárta az első 9-et, majd a 10-es szakasztól a 14-esig sorozatban öt lyukat zárt birdie-vel. Smith tökéletesen játszott a gyors greenekkel és nehéz lyukpozíciókkal felkészített Old Course-on, ám a 17-esen még szüksége volt egy par mentésre, amelyre úgy tekinthet majd vissza, mint a verseny meghatározó pillanatára. A Road Hole bunker mögött kettővel, a legnagyobb fegyverét - a puttert - használta, hogy up-and-down-t jegyezzen az Old Course legnehezebb szakaszán, pontosan azt az ütőt, amely a negyedik napra cserben hagyta Rory McIlroyt.
Cameron Smith történelmi Opent zárt, ő lett az első major bajnok a modern történelemben, aki két 64-es vagy annál alacsonyabb kört tudott jegyzni egy tornán belül, ráadásul átadta Tiger Woods -19-es St Andrews-i rekordját a múltnak -20-as végeredményével.
Smith agresszív játéka a harmadik fordulóban sokba került, de pontosan ez volt az, ami vasárnap győzelemhez segítette. Az ausztrál golfozó pályafutása során először nyert Major-tornát, összességében pedig hatodszor nyert a PGA TOUR-on, mostani győzelméért 2.5 millió dollár ütötte a markát. A mindössze 28 éves Smith győzelme azt jelenti, hogy a férfi golf történetében először fordult elő, hogy a szezon összes Major tornáján 30 év alatti játékos tudott nyerni.

Open Championship, 4 nap, végeredmény:

  • 1 Cameron Smith 64 -20
  • 2 Cameron Young 65 -19
  • 3 Rory McIlroy 70 -18
  • T4 Viktor Hovland 74 -14
  • T4 Tommy Fleetwood 67 -14
  • T6 Brian Harman 66 -13
  • T6 Dustin Johnson 69 -13
  • T8 Bryson DeChambeau 66 -12
  • T8 Patrick Cantlay 68 -12
  • T8 Jordan Spieth 68 -12




Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés