A második nap után az európai válogatott 10-6 arányban vezet az Egyesül Államok csapata ellen a 40. Ryder Kupán. A szombati nap forgatókönyve szinte kísértetiesen hasonlított a pénteki felvonáshoz: az amerikaiak jól kezdtek, ám az európaiak Ian Poulter és Victor Dubuisson vezérletével átvették az irányítást és a vasárnapi egyéni meccseket komoly előnnyel várhatják.
A szombati nap ismét a Four-ball (négylabdás) játékkal vette kezdetét. Paul McGinley az európai válogatott kapitánya ezúttal is csatába küldte a pénteki felvonás során is jól muzsikáló Justin Rose, Henrik Stenson párosát, az újonc Jamie Donaldson és a rutinos Lee Westwood is harcba szállt ismételten és az ír szakember újra bizalmat szavazott a Björn-Kaymer kettősnek. Az európai válogatott összeállításában egyetlen változás történt, a világelső Rory McIlroy ezúttal a 2012-es Ryder Kupa európai hősével Ian Poulterrel alkotott párt, mint később kiderül, ez a húzása McGinley-nek aranyat ért.
Az amerikaiaknál Tom Watsonmegkeverte a kártyákat, Bubba Watson párja ezúttal Matt Kuchar lett, Jim Furyk Hunter Mahannal vágott neki a napnak, maradt az újonc páros, a Reed-Spieth kettős (a torna történetének legfiatalabb párosa) és a Rickie Fowler, Jimmy Walker duó is.
Olympic Games
Koronavírusos a spanyol golfsztár
25/07/2021 08:35
Az európaiak megint jól kezdtek köszönhetően a Rose-Stenson párosnak, amely a 16-os szakaszon már fogadhatta is a gratulációkat Watsontól és Kuchartól. Az amerikaiak azonban nem adták fel, a rutinos Furyk-Mahan kettős legalább annyira magabiztosan verte a Donaldson-Westwood párost, mint előtte Stensonék Watsonékat. Westwoodék egy árva szakaszt sem nyertek, igaz végig sem kellett játszaniuk a pályát, a 16-oson véget ért ez az összecsapás is.

Jim Furyk és Hunter Mahan szombat délelőtt nagyon kitett magáért

Fotó: Eurosport

Úgy tűnt az európaiak meg tudják fékezni az amerikai hengert, a Thomas Björn, Martin Kaymer páros ugyanis repülőrajtot vett, a 3. szakasznál már két pont volt az előnyük a Spieth-Reed párossal szemben. A fiatalok azonban megrázták magukat, Spieth öt, Reed két lyukat is birdie-vel (az előre megadottnál egy ütéssel jobb eredménnyel) zárt, és végül nagyon elpáholták rutinosabb ellenfeleiket.
A délelőtt legizgalmasabb meccsét a McIlroy-Poulter, Walker-Fowler összecsapás hozta. McGinley kapitány jó érzékről tett tanúbizonyságot azzal, hogy nevezte a pénteken gyengélkedő Poultert, ugyanis a legutóbbi Ryder Kupa európai hőse valahonnan elő tudta keríteni azt a formáját, melyet a Ryder Kupákon megismerhetett tőle a közönség. Poulter egyszerűen parádézott, hosszú gurításai szinte mindig célt értek, a közelítő ütései pontosak voltak, azt a játékát hozta, amiért a kapitány szabadkártyát adott neki. Fowlerék sokáig nyeregben érezhették magukat, ám a 14-es lyuk után már csak az európaiak nyertek szakaszt, a 16-oson Poulter birdie-je aranyat, pontosabban fél pontot ért az európaiaknak, akik így egy pontos előnnyel várhatták a délutáni Foursome játékot.
Szombat délelőtt – Four-ballRose, Stenson (EU)–Watson, Kuchar (USA) 3&2 Furyk, Mahan (USA)–Donaldson, Westwood (EU) 4&3 Reed, Spieth (USA)–Björn, Kaymer (EU) 5&3McIlroy, Poulter (EU)–Walker, Fowler (USA) felezés (döntetlen)(Az eredményjelzésnél az első szám azt mutatja, hogy a győztes páros hány szakasszal nyert többet, míg a második azt jelöli, hogy hány lyukat nem kellett lejátszani a parti során.)

Ian Poulter akkor hozta magát, amikor a leginkább szükség volt r

Fotó: Eurosport

Az amerikaiak tehát nagyszerűen zárták a szombati elfő felvonást, hiszen a megszerezhető négy pontból 2 ½-et tudtak megszerezni, így önbizalommal várhatták a folytatást, a Foursome-játékot.
Foursome játék: olyan összecsapás, melyen két csapat (egy-egy pár) játszik egymás ellen, és mindegyik pár csak egy labdát játszik úgy, hogy a játékosok felváltva ütnek.
Paul McGinley ismét megkeverte a lapjait, elsőnek a Donaldson-Westwood kettőst indította harcba, majd ismét összerakta a Garcia-McIlroy kettőst. Az ír kapitány ezúttal szétszedte a Rose-Stenson duót és a dán helyére betette Martin Kaymert, míg befejező párosként az első napon parádézó Dubuisson-McDowell kettőst küldte pályára. A rivális kapitány, Tom Watson csupán egy helyen változtatott a délelőtti Four-ball csapatokon, Bubba Watsont pihentette, helyette Zach Johnson volt Matt Kuchar párja.
Az amerikaiak azonban nem tudták hozni a délelőtti formájukat, az európaiak ugyanis ellenállhatatlanul játszottak. A Donaldson-Westwood páros hat szakaszt is birdie-vel zárt és végül a 17-es lyukat követően elkönyvelhették a győzelmüket. A McIlroy, Garcia-Furyk, Mahan csata úgy indult, hogy az európaiak az első két szakaszt megnyerték, ám az amik rögtön a harmadikon szépítettek. Ezt követően 10 szakaszon keresztül folyamatosan döntetlen eredmény született, ám a végén az északír-spanyol kettős három lyukon két birdie-t szerzett, így a 17-es és a 18-as szakaszokat nem kellett lejátszani.

McIlroynak és Garciának vasárnap is volt oka az örömre

Fotó: Eurosport

A szombati második felvonás legizgalmasabb mérkőzését a Kaymer, Rose-Spieth, Reed összecsapás szolgáltatta. A német-angol kettős a hármas lyukon egy birdie-vel megszerezte a vezetést, ám az amerikai kettős a négyes és a hetes lyuk között három birdie-t jegyzett, így elhúzott. Az első 9-en (a pálya első fele) az európaiak még szépítettek, majd a pálya hátsó részén a 16-os szakaszik ledolgozták hátrányukat. A 16-oson Reed kihagyott egy könnyűnek tűnő gurítást, pedig Kaymerék bogey-t ütöttek, így a 17-esen szerzett birdie-vel nem tudták lezárni a meccset. Ez döntőnek bizonyult, ugyanis a 18-ason Kaymerék birdie-t ütöttek, ezzel pedig döntetlenre mentették a kiélezett összecsapást.
A végén jöhetett ismét a Dubuisson-McDowell kettős, amely ezúttal is ellenállhatatlannak bizonyult. A francia-északír duó igazából már az első 9-en szinte eldöntötte a találkozót, 8 szakaszon összesen öt birdie-t jegyzett, ezzel lényegében demoralizálta a Walker, Fowler kettőst. Az amik becsületükre legyen mondva mindent megpróbáltak, a 11-esen még szépítettek, ám Dubuissonék a 13-ason megint birdie-t ütöttek, a 14-esen történt felezés pedig a parti végét jelentette.
Szombat délután: Foursome-játékDonaldson, Westwood (EU)–Z. Johnson, M. Kuchar (USA) 2&1 Garcia, McIlroy (EU)–Furyk, Mahan (USA) 3&2Kaymer, Rose (EU)–Spieth, Reed (USA) felezés (döntetlen) Dubuisson, McDowell (EU)–Walker, Fowler (USA) 5&4
Az európai válogatott tehát szombat délután mindössze fél pontot vesztett, így 10-6-os előnyről várhatja a vasárnapi egyéni meccseket és elég neki négy pont ahhoz vasárnap, hogy megtartsa a Ryder Kupát. Paul McGinley együttese ugyanakkor nem dőlhet hátra, hiszen két éve az amerikaiak hasonló előnnyel a birtokukban kezdték a befejező napot, mégis történelmi vereséget szenvedtek hazai pályán. Ha ez még nem lenne elég figyelmeztető jelnek, akkor az európaiak saját élményből is meríthetnek: 1999-ben – Westwooddal és Garciával a csapatban, igaz idegenben - 10-6-os előnyről végül egy ponttal kikaptak az USA-tól.
A vasárnapi egyéni meccsek párosításai:G. Mcdowell - J. SpiethH. Stenson - P. ReedR. Mcilroy - R. FowlerJ. Rose - H. MahanS. Gallacher - P. MickelsonM. Kaymer - B. WatsonT. Bjorn - M. KucharS. Garcia - J. FurykI. Poulter - W. SimpsonJ. Donaldson - K. BradleyL. Westwood - J. WalkerV. Dubuisson - Z. Johnson
Golf
Történelmet írhatott volna, ám a COVID közbeszólt
06/06/2021 08:26
Golf
Tiger Woods: egy célom van, önállóan járni!
29/05/2021 17:46