Pénteken reggel helyi idő szerint fél nyolc után nem sokkal kezdetét vette a 40. Ryder Kupa. A skóciai Gleneagles-ben megrendezésre kerülő viadal négy-négy párossal a Four-ball játékformában rajtolt el, majd délután a Foursome játék következett. Az európaiak jobban kezdtek, ám a délelőtti etapot végül mégis az amerikaiak zárták jobban. A játéknap végére Paul McGinely együttese azonban összekapta magát és két pontos előnyt harcolt ki magának a szombati folytatásra.
Hideg idő és lassú greenek (célterület), viszont szenzációs és óriási számú közönség várták a csapatokat Gleneagles-ben a Ryder Kupa első napján. Az időjárás olyannyira barátságtalan volt, hogy az amerikaiak közül Phil Mickelson mindkét kezére kesztyűt húzott, Jodan Spieth, majd később a nap folyamán Hunter Mahan is téli sapkában áll oda az elütőhöz.
A
Four-ball
(minden játékos saját labdáját játssza, csapatonként a jobbat számítják csak) játék során az európaiak a Justin Rose, Henrik Stenson, a Thomas Björn, Martin Kaymer, a Stephen Gallacher, Ian Poulter és a Sergio Garcia, Rory McIlroy párosításban álltak ki az amerikaiak ellen, ahol Tom Watson a Bubba Watson, Webb Simpson, a Rickie Fowler, Jimmy Walker, a Jordan Spieth, Patrick Reed, és a Phil Mickelson, Keegan Bradley összeállítású duókat küldte pályára.
Golf
A volt világelső visszapörgette az idő kerekét
TEGNAP 09:26
A nap jól indult, hiszen az első alkalommal összeálló Rose, Stenson páros kiválóan játszott, 5&4 arányban (5 pont az előny 4 szakasszal a vége előtt, tehát nincs értelme tovább játszani azt a meccset) legyőzték a Watson, Simpson amerikai kettőst, így 1-0-ás vezetéshez juttatták csapatukat. Jól kezdett a Björn-Kaymer páros is, 5 szakasz után 2 ponttal (2 megnyert szakasszal) álltak, ám a végére elfogyott az előny, az amerikaiak a 18-ason egy birdie-vel (egy ütéssel jobb, mint az előre megadott) kiegyenlítettek és felezéssel zárták a meccset.
Pontozásai rendszer:
A Match Play formátumban szakaszokat kell nyerni, a végén az győz, aki több szakaszt nyert. 18 szakaszból áll egy pálya, sokszor előfordul, hogy nem is megy végig egy mérkőzés, lásd a Stenson, Rose páros esetében, ahol 5 szakasz volt az előny, amikor már csak négy lyuk volt hátra. A mérkőzés közben így jelölik az eredményt: 1UP, 2UP. Ez azt jelenti, hogy a páros hány szakasszal áll jobban, mint az ellenfél.

Jordan Spieth fázott, de a játékát a hideg nem befolyásolta

Fotó: Eurosport

A nap legnagyobb meglepetését a két újonc amerikai, Jordan Spieth és Patrick Reed okozták, akik borzasztóan nagy verést mértek a Poulter/Gallacher kettősre. Paul McGinley az újonc Gallacher mellé betette a legjobb győzelmi mutatóval rendelkező (80%) Ian Poultert, ám a páros nem működött. Az európai kettős csupán egy birdie-t jegyzett, ám azt is már csak a párharc vége felé, ami csak arra volt jó, hogy a 14-es szakaszig kihúzzák. Spiethék előnye ekkor már annyira nagy volt, hogy a 15-ös szakaszt már nem kellett megkezdeni, 5&4 arányban megnyerték a meccset. Tom Watson kockáztatott és a húzása bejött, a két fiatal szenzációsan játszott, ám délután mégsem kaptak esélyt a bizonyításra, de erről kicsit később.
A pénteki első felvonás leginkább várt párosítása a Garcia, McIlroy-Mickelson, Bradley páros mérkőzése volt, hiszen az európai páros a világranglista első és harmadik helyezettjét jelentette, míg az amerikaiak együtt még soha sem kaptak ki. Garcia első ökölrázása a 4-es szakaszon jött, ahol egy álomszerű chip-innel vezetéshez juttatta az európaiakat. Mickelsonék a 7-esen azonban egyenlítettek, majd a 9-es és a 10-es szakaszt is megnyerték, így elhúztak. McIlroyék azonban nem estek kétségbe, a 11-es és a 15-ös lyuk között hármat is jobban zártak, így átvették a vezetést, ám a 16-oson Bradley egy eagle-el ismét „egálra” alakította az állást. A 17-est felezték a csapatok, majd a mindent eldöntő 18-ason az amerikaiak birdie-t ütöttek, így megnyerték a presztízs csatát.

McIlorynak nem ment annyira jól, de harcolt és ez a harcosság fontos fél pontot hozott Európának

Fotó: Eurosport

Az amerikaiak a Four-ball párharcot tehát 2 ½ -1 ½ arányban megnyerték, ám délután hátra volt még a Foursome játék, amely a legnehezebb a Ryder Kupa játékformái között.
Miért nehéz a Foursome játék?
Mert a Foursome játék során a csapatok egy-egy labdával játszanak, a csapat egyik játékosa kezd, a másik folytatja. A nehézséget az okozza, hogy egyik játékos sem üt ugyan olyan hosszút, ráadásul mindenki más stratégiával megy neki egy szakasznak, ha egyéni játékot játszik, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy ha az egyikük ront, akkor a másiknak kell kijavítania azt a rontott ütést általában igen rossz helyzetből. A Foursome játék során éppen ezért nagyon fontos a kapitányok szerepe, hogy a lehető legjobb párosításokat alakítsák ki.
A délutáni végeredményt elnézve Paul McGinley-nek sikerült jobban összeállítania a párokat, ugyanis az európai csapat fél pontot vesztett, a lehetséges négy pontból 3 ½-et tudott hozni. A párosok közül a Rose-Stenson kettős ismét szenzációs volt, az utolsó szakaszt már le sem kellett játszaniuk Hunter Mahan és Zach Johnson ellen 2&1 arányban nyertek. Szintén győzelemmel zárt a Lee Westwood, Jamie Donaldson duó, melynek utóbbi tagja újonc, ám a rutinos Westwood mellett kiválóan játszott. Westwoodék a 18-ason biztosították be győzelmüket, így 2-0-ra állt az európai csapat a délutáni etap során. McGinley kapitány pályán hagyta a papíron legjobb kettősét, a délelőtt vereséget szenvedő McIlroy-Garcia párost. Nem hiába, mert bár a világelső és a világranglista 3. helyezettje a 15-os szakasz után már a vereség szélén állt, mégis visszahozták a sírból a meccsüket. Garciának azért a golf istenei segítettek egy kicsit, az egyik szakaszon ugyanis egy ütése a világ végéig szállt volna el, ám egy fáról szerencsére visszapattant a labdája, és végül a megadott ütésszámmal hozták a szakaszt. A végére mindez olyannyira felturbózta a teljesítményüket, hogy az utolsó két lyukat birdie-vel hozták és végül döntetlenre mentették a csatát.

Az újonc Victor Dubuisson nem tűnt lámpalázasnak

Fotó: Eurosport

A nap hőse címet ugyanakkor nem McIlroy és nem is Garcia, hanem az európai csapat újonc francia játékosa Victor Dubuisson nyerte el, aki Graeme McDowellel párban 3&2-re verte a Mickelson, Bradley kettőst köszönhetően a francia kiváló játékának. Sokak szerint Tom Watson amerikai kapitány itt követte el első hibáját a hétvégén, Mickelson és Bradley ugyanis nem Foursome játékosok, ugyanis nem ütnek elég fairway-t (a pálya törzsi része, ha a játékosok labdája nem ott landol, akkor hosszú fűből, vagy nehéz állásból következhet a folytatás), ez pedig döntő egy Foursome játék során.
Európa tehát 5-3-ra vezet, Paul McGinley együttese két pont előnyt tudott kiharcolni magának a szombati játéknapra, amely újabb Four-ball és Foursome játékokat hoz a torna második napján.
A végére egy érdekes statisztika, az európai válogatott 2006 után először vezet a pénteki játéknap után, a legutóbbi három kiírás során mindig az amerikaiak várhatták előnnyel a szombati fordulókat (2008: 5 ½ - 2 ½; 2010: 6-3; 2012: 5-3).
A Ryder Kupa szombaton ismét egy Four-ball és egy Foursome játékkal folytatódik, majd vasárnap az egyéni összecsapásokkal zárul a viadal.
Olympic Games
Ezért ódzkodnak a golfozók az olimpiai indulástól
13/05/2021 09:34
Golf
Így kell egy kiesést 68 millió forintos fizetéssé változtatni!
11/05/2021 11:31