Az európai válogatott sikerével zárult a 40. Ryder Kupa, amely vasárnap az egyéni meccsekkel ért véget. Az amerikaiak 10-6-os hátrányból várták a mindent eldöntő utolsó napot és bár volt egy olyan pillanata a tornának amikor hat mérkőzésen is vezettek, végül esélyük sem volt a fordításra. Az európai csapat magabiztosan győzött Rory McIlroy, Graeme McDowell és Martin Kaymer vezérletével, ám sokak szerint a kulcs a győzelemhez a kapitány, Paul McGinley volt.
Az európai válogatott esélyeshez méltóan játszott egész hétvégén, a vasárnapi egyéni mérkőzéseket 10-6-os előnnyel várhatta. Hiba lett volna azonban elbíznia magát a hazai csapatnak, hiszen 2012-ben a legutóbbi kiírás során éppen az amerikaiak mutatták be, hogyan kell ekkora előnyt elherdálni, sőt 1999-ben az európaiaknak is sikerült ez a „bravúr”. Paul McGinley éppen ezért azzal az üzenettel küldte harcba csapatát, hogy egészen egyszerűen verjék tönkre az ellenfele, próbálják meg rekord pontszámmal megnyerni a viadalt.
McGinley elsőként Graeme McDowellt küldte pályára, akinek a mezőny legfiatalabb játékosa, Jordan Spieth volt az ellenfele. Az amerikai ifjonc villámrajtot vett, az első öt szakaszon négy birdie-t ütött, ám ez sem volt elég a végső sikerhez. Az északírek egykori U.S. Open bajnoka ugyanis a pálya hátsó részén megtáltosodott, igaz ehhez Spieth sorozatos hibái is kellettek. McDowell a hátsó 9-en sorozatban négy lyukat zárt birdie-vel, majd a 15-ös szakaszon is ütött egyet, innentől pedig már csak arra kellett figyelnie, hogy a 16-os és a 17-es lyukakat ugyanannyiból hozza, mint ellenfele. McDowell nem hibázott, a teljesen széteső Spieth nem tudott újítani, így az északír hozta, amit a kapitány elvárt tőle.
Golf
Történelmet írhatott volna, ám a COVID közbeszólt
06/06/2021 08:26

G-Mac a végére belelendült és hozta a kötelezőt

Fotó: Eurosport

McDowell a meccs végén elmondta, hogy borzasztóan nehezen lendült bele, mert a korábbi két napon csak Foursome játékot játszott, ezért kiesett a ritmusból. Spiethről elismerően nyilatkozott, sportszerűen elismerte, hogy a győzelméhez az is kellett, hogy ellenfele teljesen szétesett a végére.
Az európai győzelemhez nyertes meccsel járult hozzá Rory McIlroy is, aki az egyéni küzdelmek során „űrgolfot” játszott, nincs mit szépíteni rajta, egyszerűen agyonverte az idén jó formát mutató, ám a Ryder Kupán tudása alatt játszó Rickie Fowlert. McIlroy 14 szakaszt játszott csupán, ez idő alatt öt birdie-t és egy eagle-t ütött, ami azt jelenti, hogy -7-es eredménnyel zárt, ami elképesztő. Fowlernek esélye sem volt a világelső ellen, aki ismételten bizonyította, hogy jelenleg a világon ezt a játékot senki sem játssza nála jobban.
Martin Kaymer szintén kiemelkedően golfozott, az idén U.S. Opent és Players Championshipet nyerő német klasszis a Masters-győztes Bubba Watsont leckéztette meg, akinek igazából már a pálya első felén elszálltak az esélyei. Kaymer a 16-oson fogadhatta a gratulációkat, melyen egy chip-in eagle-el vetett véget a mérkőzésnek pedig gyaníthatóan még sokan nézték volna remeklését.

Bubba Watsonnak nagyon nem ment, a Masters idei győztese nem szerzett pontot az idei Ryder Kupán

Fotó: Eurosport

Az európai csapatból Sergio Garcia is győzelemmel zárta az egyéni meccsét, amely nagyon izgalmasan alakult Jim Furyk ellen. Az amerikaiak rutinos játékosa a 15-ös szakaszig vezetett, ám ezt, valamint a 16-ost is birdie-vel zárta Garcia, így végül megnyerte a meccset.
Az európaiak a Jamie Donaldson-Keegan Bradley összecsapáson biztosították be végső sikerüket, a walesi játékos hiba nélkül játszott, 5 birdie-t ütött, ám a legszebb ütése a 15-ösön produkált közelítése volt, amelyet éppen a lyuk mellé helyezett. Bradley jött is a kézfogással, Európa pedig ünnepelt, biztossá vált a végső siker.
A végén Lee Westwood még kikapott Jimmy Walkertől, de ennek ellenére győztesen mutatott az ég felé, Victor Dubuisson pedig döntetlent játszott Zach Johnsonnal, de már ennek sem volt igazából jelentősége, hacsak az nem, hogy a francia veretlenül zárta élete első Ryder Kupáját. Apropó veretlenség, Ian Poulter ezúttal döntetlenre hozta meccsét, ez pedig azt jelenti, hogy az angol kiválóságot Ryder Kupán egyéni meccsen továbbra sem tudja senki sem legyőzni, ez páratlan bravúr.
Az amerikai csapatból a szombaton „jegelt” és ezen igencsak felháborodó Phil Mickelson, Matt Kuchar, Jimmy Walker és Patrick Reed tudott csak meccset nyerni, a többiek „feleztek” vagy kikaptak. Ki kell emelni Patrick Reedet, aki újoncként az amerikaiak motorja volt, az egyéni meccsén káprázatosan játszott. Az európai közönségnek jóllehet nem mindig volt szimpatikus a körítés, amit Reed a játéka mellé produkált, de egyfelől földi halandónak fogalma sincs, arról, hogy mit érezhetnek ezek a játékosok a mérkőzések során a rájuk nehezedő nyomás miatt, másrészt pedig semmivel sem volt durvább, mint amit mondjuk Ian Poulter művel általában.
Európa végül16 ½ - 11 ½ arányban győzött az Egyesült Államok ellen, és bár a rekord nem jött össze, a siker nem lett történelmi, ez senkit sem érdekelt, főleg nem a határtalan ünneplés pillanataiban.
Statisztika:
Az európai csapatból Justin Rose szerezte a legtöbb pontot, szám szerint 4-et. Mögötte az újonc Jamie Donaldson, Graeme McDowell, Rory McIlroy és Henrik Stenson következnek 3-3 ponttal, majd Victor Dubuisson és Sergio Garcia 2-2-vel. Ian Poulter 1, Thomas Björn fél, Stephen Gallacher pedig 0 pontot tett bele a közösbe. Ami az amerikai csapatot illeti, náluk a "pontkirály" az újonc Patrick Reed lett 3 és fél ponttal, megelőzve a másik két újoncot, Jimmy Walkert és Jordan Spiethet, akik 2 és fél ponttal zártak. A csapat leggyengébb láncszemének Bubba Watson bizonyult, aki nem szerzett pontot.
Az európaiak sorozatban harmadszorra verték meg az USA-t, a győzelem kulcsa pedig - a Foursome játék összesített 7-1-es eredményén kívül - sokak szerint Paul McGinley volt. A torna előtt éppen Tom Watsont, az amerikaiak kapitányát kiáltották ki, mint döntő faktort, ám Watson nem tudott vezére lenni csapatának, ahol ráadásul személyes ellentétek is kialakultak a végére. McGinley ezzel szemben igaz hadvezér volt, a meccsek után együtt tartotta a társaságot, videókkal, beszédekkel motiválta játékosait megtartva a csapatszellemet, az „egy mindenkiért, mindenki egyért” irányelvet, amely ezúttal is győzelemhez segítette Európát és amely, mint mindig, ezúttal is hiányzott az amerikaiakból.
A győztes csapat: 
Rory McIlroy, Graeme McDowell, Thomas Björn, Stephen Gallacher, Jamie Donaldson, Ian Poulter, Lee Westwood, Martin Kaymer, Justin Rose, Victor Dubuisson, Sergio Garcia, Henrik Stenson. Kapitány: Paul McGinley.

A GYŐZTES CSAPAT

Fotó: Eurosport

Összességében a 40. Ryder Kupa ismételten a sportág ünnepe volt, Európa teljesen megérdemelten, esélyeshez méltóan sorozatban harmadszorra - legutóbbi 15 fellépésén 11. alkalommal - hódította el a trófeát. Egy baj van csupán, hogy a legközelebbi Ryder Kupáig újabb két évet kell várni.
A 41. kiírást 2016-ban rendezik, a helyszín pedig a minnesotai Hazeltine National Golf Club lesz.
Golf
Tiger Woods: egy célom van, önállóan járni!
29/05/2021 17:46
BMW PGA Championship
Tiger Woods is meghajolt Phil Mickelson nagysága előtt
24/05/2021 15:24