A héten újabb rangos tornát rendeznek a PGA Touron, csütörtöktől vasárnapig rendezik a THE PLAYERS Championship viadalt. A verseny a PGA Tour sajátja, éppen ezért itt a legkomolyabb az összdíjazás, ezen a versenyen viheti haza a legnagyobb pénzdíjat a későbbi győztes és kevesek közül ez az egyik olyan torna, ahol a címvédés még sohasem sikerült senkinek, de még a duplázás is ritka.

A 70-es évek közepén Dean Beman, a PGA Tour második komisszárja megválasztása után nem sokkal gondolt egy merészet és azzal az ötlettel állt elő, hogy a PGA Tour csináljon egy saját tornát, egy kiemelt versenyt, amely csak az övé, és lehetőség szerint próbálják meg beemelni a Major-viadalok sorába. Az ötletet voltak, akik megmosolyogták, ám Beman fiatal, progresszív vezető lévén dacolt a károgókkal és nem csak, hogy létrehozta a tornát, de saját otthont is teremtett a viadalnak, amely mára a PGA Tour egyik ikonikus helyszínévé nőtte ki magát. A torna neve a THE PLAYERS Championship lett, amely márkanévvé vált, így már az sem mindegy, hogyan írjuk, a pálya pedig a TPC Sawgrass.
A viadalt a kezdeti években különböző helyszíneken rendezték meg, ám Beman tisztában volt azzal, hogy csak úgy veszik majd komolyan, ha saját otthont talál neki. Floridában próbálkozott, ám a PGA Tour akkoriban még messze nem termelt annyi pénzt, mint manapság, így az anyagi javak hiányában a keze meg volt kötve. A 70-es évek végén a floridai Jacksonville-ben található Sawgrass Country Clubbal kötött szerződést Beman, de bérlőként nem volt elégedett egyrészt az adottságokkal sem, másrészt a klub még mindig nem jelentett végső otthont a versenynek. Viszont az út túloldalán volt egy hatalmas földterület, amelynek tulajdonosait megkereste Beman. A tulajok jó üzleti érzékkel voltak megáldva, mert úgy gondolták, hogy a területük értékét csak növelheti, ha egy golffal kapcsolatos vállalkozás költözik melléjük. Beman ajánlatott tett egy nagyobb darab területre, amelyet a tulajdonosok végül mindössze 1 dollárért eladtak neki.
The CJ Cup
McIlroy mindent vitt, címvédésével kilencedik alkalommal világelső
24/10/2022 - 11:06
Ezen a területen valósult meg aztán a fiatal tervező, Pete Dye mesterműve, a TPC Sawgrass.
A terület egy kígyóktól és krokodiloktól hemzsegő lápos, mocsaras terület volt, amely ráadásul bűzlött a rothadó állattetemektől, amelyeket az aligátorok raktároztak el maguknak, a munkálatok során pedig a kígyók miatt előírás volt a csizma viselete. A golfban amúgy járatos, amatőr játékosként US és British Amateur tornát is nyerő Beman nem törődött ezzel sem, inkább egy hozzá hasonló fiatal, haladó gondolkodású szakembert, egy tervezőt keresett, olyat ráadásul, aki még nem befutott, így megfizethető. A választása végül egy bizonyos Pete Dye-ra esett, aki végül a komiszárral együtt beírta magát a sportág halhatatlanjai közé életművével. 
A pálya 1982-re készült el, ám az építkezések során rengeteg mindenen kellett változtatni az eredeti elképzelésekhez képest. Többek között a tervekben az azóta a pálya ékkövének számító sziget kialakítású 17-es szakasz green-jének csak az egyik oldalán szerepelt víz, ám a munkálatok során annyi homokot kellett kitermelni, hogy csak így tudták megoldani a hatalmas lyuk eltüntetését. Dye pályája az akkori trendekkel teljesen szembe ment, nem volt két egymásra hasonlító szakasz, rettenetesen nehezek, gyorsak és aprók voltak a greenek, a játékosoknak nem is tetszett elsőre.
Az első kiírásnak 1982-ben adott otthont a pálya, ám a győztessel kis túlzással senki sem foglalkozott.
A TPC Sawgrass első alkalommal 1982-ben látta vendégül a mezőnyt, ám arra már nem sokan emlékeznek, hogy ki lett a győztes, arra viszont igen, hogy a negyedik nap végén a tour legjobbjai közül, Jack Nicklaus és Ben Crenshaw a tervező, Pete Dye fejét követelik
"Ez a pálya a
Csillagok háborújá
hoz hasonlít leginkább és Darth Vader tervezte!"
Ezt az azóta elhíresült mondat Ben Crenshaw száját hagyta el, de a kor legnagyobb játékosa, Jack Nicklaus sem fogta vissza magát. A már legendává vált golfozó, amikor megkérdezték tőle, hogy mi a véleménye a TPC Sawgrass-ről a kemény greenekre utalva csak annyit mondott: 
"Nem igazán tudom, hogy mit mondjak, mert eddig nem nagyon kellett az 5-ös vassal megütött labdáimat egy kocsi tetején megállítanom."
A felháborodás olyannyira nagy volt, hogy a játékosok végül egy petíciót adtak át Bemannek, amelyben leírták az észrevételeiket, amelyek inkább voltak követelések. A pályát végül 1983 és 1986 között több helyütt is átalakították, és végül egészen a 2000-es évek közepén végrehajtott ráncfelvarrásig többé kevésbé érintetlen maradt. Azóta a játékosok egyik kedvenc helyszíne, a torna pedig rangját tekintve nyugodtan kijelenthető, hogy az ötödik Major lett. Mind az összdíjazás, mind a győztesnek járó pénzdíj itt a legmagasabb az összes tornát beleértve, ám a legnagyobb különlegességét talán mégsem ez adja. Sokkal inkább az, hogy ezen a viadalon még soha senkinek nem sikerült a címvédés. Pedig nem a TPC Sawgrass-t tartják Pete Dye legnehezebb pályájának, ám miután a szakaszok annyira különbözőek, így hihetetlen helyismeret és tapasztalat kell a játékosoktól, illetve nagyfokú pontosság, hogy eredményes játékot tudjanak nyújtani rajta.
A címvédés tehát még nem jött össze senkinek, ám az is érdekes statisztika, hogy ha valaki duplázott, akkor komoly időnek kellett eltelnie az újabb sikerig. Mindössze kétszer fordult elő az is, hogy újonc játékos nyerte a viadalt, Hal Sutton 1983-ban, illetve Craig Perks 2002-ben. A két játékos között nagy különbség, hogy Sutton a sportág legnagyobbjai közé játszotta be magát 16 PGA Tour-tornagyőzelemmel közte egy Major-sikerrel, míg az új-zélandi Perks-nek ez volt az első és egyben utolsó győzelme a PGA Touron.
A THE PLAYERS Championship történetében eddig csupán egyszer fordult elő, hogy nem avattak győztest, ez tavaly történt meg, amikor Amerikában igazán belobbant a koronavírus-járvány és az első nap után lefújták a tornát. A címvédő így a 2019-es bajnok Rory McIlroy, ő az, aki idén megpróbálja majd megtörni az átkot. Nem lesz könnyű dolga, ugyanis az idei a torna történetének talán legerősebb mezőnye, a világranglista első 50 játékosa közül csupán ketten, az igazán nagyok közül pedig csak Tiger Woods hiányzik, de ő nagyon.
A THE PLAYERS Championshipet az Eurosport 2-n csütörtöktől vasárnapig kiemelt óraszámban, folyamatosan élőben közvetítjük!
Golf
Jordan Spieth vezérletével az amerikai golfozók nyerték az Elnökök Kupáját
26/09/2022 - 11:50
Fortinet Championship
Max Homa őrületes végjátékban védte meg címét az idénynyitón
19/09/2022 - 09:54