Június 12-én nem csak a labdarúgó világbajnokság veszi kezdetét, de a golfozók számára az idény második Major-tornája, a US Open is. Ezen apropóból sorozatot indítunk, melyben a torna idei kiírásának potenciális esélyeseit próbáljuk meg bemutatni. Tiger Woods távollétében ki mással is kezdhetnénk ezt a sorozatot, mint Phil Mickelsonnal, aki sosem nyert még US Opent, ám tart egy olyan rekordot, amelyről bár ő gyaníthatóan lemondana, sokan rögtön elfogadnák: eddig hatszor zárt másodikként.
A június második hetében kezdődő US Open 156 fős mezőnye lassan kialakul. A héten több amerikai helyszínen is tartottak selejtezőket, több mint 600 játékos harcolt a még kiadó 56 helyért. A névsor csaknem teljes, innentől kezdve már csak azok „eshetnek” be, akik a soron következő tornán, a St. Jude Classic viadalon olyan helyezést érnek el, hogy azzal beverekszik magukat a világranglista első 60 helyezettje közé.
Phil Mickelson is elindul a memphisi tornán, bár ő alanyi jogon amúgy is ott van a US Open mezőnyében. Ha az esélyeseket nézzük, akkor vele mindenképpen számolni kell, még akkor is, ha idén eddig még egy tornán sem zárt az első tíz között és a formája sem kiugró. Hogy akkor miért is? Mert egyrészt ő Phil Mickelson, másrészt pedig hatszor volt már második, a karrier Grand Slam-hez pedig már csak a US Open győzelem hiányzik az ötszörös Major-bajnoknak. A sportág élő legendái közül amúgy csak Tiger Woods, Jack Nicklaus és Gary Player mondhatja el magáról, hogy mind a négy Major-trófeát elnyerte.
Golf
Történelmet írhatott volna, ám a COVID közbeszólt
06/06/2021 08:26

Fotó: Eurosport

Érdekes tény, hogy bár Mickelson teljes joggal tartozik a sportág legnagyobbjai közé, soha sem volt világelső (270 héten át volt második), soha sem végzett még az idény végi kereseti listán az első helyen (ötször volt második), ugyanakkor a PGA Touron aratott 42 tornagyőzelmével az örökranglista 9. helyén áll, az aktív játékosok között Tiger Woods (79) mögött ezen a listán is a második.
A 44 éves klasszist 21 éve folyamatosan a világranglista első 50 játékosa között jegyzik, pályafutása során 86 Major-tornán indult eddig, nyert PGA Championshipet, British Opent, háromszor Masterst, ám US Opent egyet sem. A torna idei kiírását a Pinehurst Resort pályáján rendezik, a torna története során immáron harmadszor. 1999-ben Mickelson másodikként zárt, míg 2005-ben 33. lett.
Az amerikai közvélemény nagyon drukkol Mickelsonnak. Ha tartanának a kérdésben közvéleménykutatást, akkor a golfrajongók biztos, hogy neki adnák az idei kiírás trófeáját, csak végre nyerjen már. Mert szívszaggató élményekben már annyiszor volt része, hogy igazán kijárna neki egy fránya győzelem.
Hat második hely rövid története:
Mickelson kálváriája a US Opennel 1999-ben kezdődött. Ezt megelőzően a legjobb helyezése egy 4. hely volt, ám a PGA Touron aratott 13 győzelmével potenciális favorit volt. A legendás Payne Stewart azonban legyőzte, ám akkor senki sem gondolta volna, hogy 2014-re még mindig nem lesz US Open trófeája Mickelsonnak.2002-ben jött az újabb lehetőség, ám az örök rivális Tiger Woods olyan magabiztossággal nyerte a viadalt, hogy még Mickelsonnak sem volt esélye, pedig nagyot hajrázott.2004-ben a 17-es szakaszon dőlt el minden, Mickelsonra egy egyáltalán nem könnyű gurítás várt, ám háromból megoldani, mégis csak túlzás az ő szintjén. Ezúttal a dél-afrikai Retief Goosen nyert, két ütést „vert” Mickelsonra.2006-ban mindössze par-ra (az elvárt ütésszámra) kellett volna hoznia az utolsó szakaszt, a bogey (az elvártnál egy ütéssel rosszabb) playoffot jelentett volna. Mickelson dupla bogey-val zárta a szakaszt, második lett az ausztrál Geoff Ogilvy mögött.2009-ben a magánéletét tekintve szörnyű éve volt Mickelsonnak, feleségénél, Amynél rákot diagnosztizáltak, éppen a torna alatt kezdte meg a kezeléseket. Férje szenzációsan játszott vasárnapig, ám az utolsó napon a pálya hátsó részén ismét volt egy olyan szakasz, ahol három gurításból ért a lyukba, és bár a 13-as szakaszon egy eagle-el beérte Lucas Glovert, az utolsó öt lyukból kettőt bogey-val zárt. Csak a rend kedvéért, újabb második hely, ezúttal is két ütés hátrány a végén.2013-ban a 10-es szakaszon szenzációs eagle-t ütött (az elvárt ütészámnál kettővel jobb), ekkor sokan már trófeával a kezében látták Mickelsont. A következő nyolc szakasz során azonban háromszor is bogey-zott, így a végén Justin Rose örülhetett, aki két ütés előnnyel nyert.
A 2014-es US Open potenciális győzteseit bemutató sorozatunk következő főszereplője a viadal címvédője, Justin Rose lesz.
Golf
Tiger Woods: egy célom van, önállóan járni!
29/05/2021 17:46
BMW PGA Championship
Tiger Woods is meghajolt Phil Mickelson nagysága előtt
24/05/2021 15:24