Rory McIlroyról szólt az idény második Major tornájának, a PGA Championshipnek az első napja. Az északír golfozó régi önmagát idézte, pontosabban inkább ott folytatta, ahol a Masters utolsó napján befejezte.

McIlroy 2014 óta nem kezdett ennyire erősen Major tornán, ám előnye így is mindössze egy ütés a tavalyi szezon Év újonccával, Will Zalatorisszal szemben, aki együttállásban van a második helyen a Pebble Beach-en győztes Tom Hoge-val. Az esélyesek közül Justin Thomas áll a legközelebb az északírhez, Tiger Woods, aki 2007-ben éppen itt nyerte 13. Major trófeáját viszont négy ütéssel par felett zárt, ám ennél aggasztóbb, hogy nagyon fájlalta sérült lábát és erős sántítás közepette hagyta el a torna helyszínét.
Rory McIlroy döbbenetes formában kezdte a tulsai tornát pedig sokan féltették, hiszen az elütőről igen rapszodikusan tud játszani a driverral és itt ezen a pályán ez nem mindig fér bele. Maga az északír is úgy nyilatkozott még a torna előtt, hogy nehezen tudja eldönteni, hogy konzervatívan kezdjen, vagy menjen neki a pályának, mert ugye az első nap nem lehet Majort nyerni, elbukni viszont simán. Nos, McIlroy minden driverrel elvégzett ütését masszivan 320 yard fölé ütötte (jóllehet 14 fairway-ből 10-et talált csak el), ebből talán egyértelmű, hogy konzervatív játékról végül hallani sem akart.
Golf
Tiger Woods elbúcsúzott az Opentől, kérdés, meddig játszik még
19/07/2022 14:25
„Úgy érztem, hogy ez a pálya megengedi, hogy agresszív legyél az elütőről, ha agresszív akarsz lenni. Éppen ezért amikor csak lehetett elővettem a drivert és megpróbáltam előnyt kovácsolni a távolságomból, persze ehhez párosulnia kellett a vasjátéknak és a gurításnak is.”
McIlroy 65 ütésből, öttel a pálya par értéke alatt zárt, utoljára 2014-ben kezdett a parhoz képest ennyire alacsony ütésszámmal Major versenyen, ráadásul a 2011-es US Open óta senki sem kezdett ennyire jól. Ugyanakkor a PGA Championshipen 2000 óta csupán négyszer fordult elő, hogy az első nap éllovasa a torna végéig meg tudta tartani pozícióját, legutóbb Brooks Koepka 2019-ben. McIlroy pályafutása során 19. alkalommal kezdheti a második napot vezető helyről egy tornán és hasonló pozícióból háromszor sikerült eddig nyernie. Van még egy érdekesség McIlroy csütörtöki eredményével kapcsolatban: a 12-es és 15-ös szakaszok között sorozatban négy birdie-t szerzett, utoljára ilyen sorozata a 2014-es PGA Championshipen volt, amit ugye meg is nyert végül...

Tiger Woods

Fotó: Getty Images

Az ötödik Major sikerére hajtó északír mögött nagy a nyüzsgés, nem tudott komoly előnyre szert tenni. A második helyen együttállásban Will Zalatoris és Tom Hoge állnak egy ütés hátránnyal lemaradva. Zalatoris éppen abban a mutatóban volt erős, amely általában a vesztét okozza, ez pedig a gurítás. Az Év újonca címet a tavalyi idényben elnyerő fiatal amerikai majd’ 4 ütést mért a mezőnyre a greeneken a Strokes Gained statisztika mutatója alapján, ha kitart a magabiztos játéka a gurítások terén, akkor akár még az is előfordulhat, hogy pályafutása első PGA Tour tornagyőzelmét egy Majorön nyeri meg. Zalatoris sorozatban 17. tornáját kezdi par vagy annál jobb eredménnyel, ezzel szemben a Major tornán a 25. körét teljesítő, tehát kisebb jubileumot maga mögött tudó Tom Hoge nem tud hasonló bravúrt felmutatni, mostani 66-os köre mindössze a második 70 alatti Major versenyen.
Ami a favoritokat illeti, Justin Thomas (2017 PGA Championship bajnoka) 67 ütéssel jött le a pályáról és utolsó hét tornájának legjobb eredményt tudhatja magáénak. A karrier Grand Slamért játszó Jordan Spiethnek nem ment csütörtökön, jóllehet a szeles időjárás több játékoson kifogott, főleg azokon, akik délutáni flightokba kaptak besorolást. Spieth 2 ütéssel zárt par felett, így azért a folytatásban iparkodnia kell, ha a sportág történetében hatodikként össze szeretné hozni a karrier Grand Slamet. A kétszeres bajnok Brooks Koepka öt ütéssel játszott par felett (75, +5), ezzel pedig egy szép sorozatot zárt le, ugyanis legutóbbi hat PGA Championship nyitókörét egyaránt a 60-as tartományban zárta.

Brooks Koepka

Fotó: Getty Images

Ami pedig Tiger Woodsot illeti, a 89. Major tornáján résztvevő legenda jól kezdett, a hátsó 9-en rögtön egy birdie-vel, majd azt követte egy másik, ám ezután sok mindennek már nem örülhetett, az első 9 végére (ami az ő esetében a hátsó volt) két bogey-val semmissé tette a korai két birdie-t, majd a befejező 9 szakaszon 5 lyukat zárt bogey-val és csak egyet birdie-vel. Woods négy ütéssel zárt par felett, ám ennél aggasztóbb, hogy fájdalmak közepette fejezte be a körét, a sérült lába ezúttal nem bírta olyan jól a gyűrődést, mint áprilisban a Mastersen.
A 15-szörös Major bajnok golfozó amikor a hogylétéről kérdezték nem volt optimista, fájdalomról, duzzanatról, vizesedésről beszélt, illetve arról, hogy a betöltésnél, a terhelésnél a sérült jobb lába nagyon fáj. Ezek nagyon aggasztó előjelek, sokak szerint a visszalépés sem lenne meglepő, jóllehet az nem jellemző a világsztárra. Mindenesetre Woods a 2015-ös PGA Championshipen kezdett ennél gyengébben és bizony pénteken ember feletti teljesítményre lesz szüksége ahhoz, – ha vállalja egyáltalán a játékot - hogy akár csak a CUT-ot is megcsinálja.
https://i.eurosport.com/2022/05/19/3375849.jpg
PGA Championship
Tulsa, Oklahoma, Southern HIlls Country Club (par 70)
Első kör utáni állás:
Rory McIlroy 65 (-5)
Will Zalatoris 66 (-4)
Tom Hoge 66 (-4)
Matt Kuchar 67 (-3)
Abraham Ancer 67 (-3)
Justin Thomas 67 (-3)
...
Tiger Woods 74 (+4)
SA Open Championship
Cam Smith győzelmével zárult a jubileumi Open, olyat tett, ami még Tiger Woodsnak sem sikerült
17/07/2022 18:54
SA Open Championship
Nagyon úgy tűnik, hogy nem happy enddel zárul Tiger Woods valószínűleg utolsó St Andrews-i kalandja
15/07/2022 07:36