Öt és fél hónap alatt immáron második alkalommal gyűlik össze a férfi golfozók mezőnye a Georgia állambeli Augustában, hogy a sportág szentélyében összemérje erejét a Masters tornán.

A legendás zöld zakóért ezúttal nem száll versenybe az autóbalesete után lábadozó ötszörös bajnok Tiger Woods, viszont potenciális bajnokokban így sem lesz hiány, ugyanis a legjobbak egytől egyik részt vesznek a sportág talán legrangosabb tornáján.
A Masters a Major tornák tekintetében a legkisebb mezőnnyel rendelkező kiemelt viadal, idén 88 játékos lesz ott Augustában. A viadal szokás szerint az ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét, amelyen a klub elnökének köszöntőjét követően a legendás Nagy Hármas még két élő tagja a 18-szoros Major-győztes Jack Nicklaus és a hozzá hasonlóan Masters győzelemmel és a karrier Grand Slammel is büszkélkedő Gary Player végzi el az ünnepélyes elütést, idén kiegészülve Lee Elderrel, aki a torna történetének első afroamerikai indulója volt.
Golf
Tiger Woods: "El tudom ütni a labdát, csak járni nem tudok"
TEGNAP - 13:27
A 2020-as tornát a koronavírus-járvány miatt novemberben rendezték, soha korábban nem fordult elő, hogy ilyen rövid idő teljen el két Masters lebonyolítás között. A novemberivel ellentétben a szakemberek ezúttal azt gondolják, hogy jóval nehezebb dolga lesz a mezőnynek, mert a pálya is komolyabb feladat elé állítja a játékosokat – gyorsabb greenek, kevesebb hibalehetőség - főleg annak tudtatában, hogy az első két napra a meteorológiai előrejelzések 40%-os esélyt látnak arra, hogy esni fog és akkor még nem beszéltünk arról, hogy immáron nézők is lesznek a pálya mentén, jóllehet nem a megszokott több tízezer, hanem a hírek szerint 1500-2000 fő. A Masters mindig is arról volt híres, hogy itt nem az a lényeg, hogyan szállnak a labdák a levegőben, sokkal inkább az, hogy amint földet ér mire képes vele a játékos.
Ami a mezőnyt illeti, jószerivel tényleg mindenki itt lesz, aki indulásra jogosult. A világelső és egyben címvédő Dustin Johnson arra készül, hogy Jack Nicklaus, Nick Faldo és Tiger Woods után a negyedik bajnok legyen, aki sikeresen megvédi címét, ám a rövid névsor is hűen mutatja, hogy ez a feladat messze nem egyszerű.
Johnson mögött hosszú a potenciális esélyesek névsora, ott van rögtön az első helyen Justin Thomas, aki egészen a legutóbbi kiírásig nem tudott igazán jó eredményeket felmutatni, ám öt hónapja a negyedik helyen zárt. Azóta imponáló formát mutatva játszik, nem mellékesen megnyerte a Players-t és miután kihagyta a legutóbbi texasi tornát pihenten érkezett Augustába. Thomas-t a fogadóirodák is előkelő helyen jegyzik, ráadásul magasan a legjobb rövidjátékkal rendelkezik a mezőnyből, a rövidjáték pedig Augustában kiemelten fontos. Nem csak a szurkolók, de a szakemberek is nagyon kíváncsiak Bryson DeChambeau szereplésére, aki az egyetlen játékos, aki az idény során eddig két tornát nyert. A mezőny leghosszabb drive-jával rendelkező golfozóját tavaly legyőzte a pálya, akkor a hosszú drive-ok nem párosultak pontossággal, ám azóta az amerikai össze tudta fésülni a technikai finomságokat az erőgolffal, ezt bizonyította az Arnold Palmer tornán, amit megnyert, valamint a Players-en, amelyen harmadikként zárt. DeChambeau-nak ráadásul van miért törlesztenie, hiszen a 2016-os első szereplése óta, amikor is a legjobb amatőr eredményt érte el, nem sokat mutatott Augustában, még a legjobb 25 közé sem tudta beverekedni magát egyszer sem.
Az idei tornagyőztesek közül Sergio Garcia, Patrick Cantlay, Patrick Reed, Brooks Koepka, Daniel Berger, Collin Morikawa azok, akikkel mindenképpen esélyesként kell számolni a 2021-es Masters-en. Garcia nyert már Augustában, tudja, hogy a pálya milyen játékot követel egy játékostól, mire kell figyelni. Reed szintén Masters-bajnok, Koepka három év alatt nyert négy Majort, 2019-ben Woods mögött második lett, jóllehet ő térdsérülésből tér vissza, senki sem tudja, hogy milyen formában van. Patrick Cantlay nem nyert még Masters-t, major tornát sem, ám korosztálya egyik legtehetségesebb játékosa, hihetetlenül pontos és a rövidjátéka, valamint a green-en való játéka is tűpontos szokott lenni, ez pedig elengedhetetlen Augustában.
Collin Morikawa talán a fiatal kora miatt lehet kakukktojás, ám ne feledjük, hogy Tiger Woods óta az első és egyetlen, aki 25 évnél fiatalabbként már rendelkezik major és World Golf Championship győzelemmel, ráadásul jó formában van idén. Daniel Berger szintén jó formában játszik, megnyerte a rangos Pebble Beach-i viadalt, ám Augustában eddig nem bizonyított, egy 10. helye van 2016-ból. Ugyanez igaz Billy Horschelre, aki a WGC Match Play tornán tudott győzni, ám a Masters-en eddig pályafutása során még nem bizonyított, nincs top 10-es végeredménye sem, novemberben 38., 2019-ben 56. volt.
Akit mindenképpen ki kell még emelni, az Jordan Spieth, aki a Texas Opent nyerte meg múlt héten és ezzel egy majd’ négy évig tartó nyeretlenségi szériának a végére tett pontot. Spieth szintén Masters-bajnoknak mondhatja magát, a játéka bőven megvan ahhoz, hogy legyőzze Augustát, ám az nagyon ritkán fordult elő eddig a torna történetében, hogy egy olyan játékos nyert volna, aki az előző héten tornát nyert. Mindezek ellenére a texasi győzelem után a fogadóirodák igen előkelő helyre tették az esélyesek rangsorában és egyáltalán nem lenne meglepő, ha vasárnap rá kerülne a zöld zakó.
Nem mehetünk el szó nélkül Rory McIlroy mellett sem, aki idén immáron hetedszerre fut neki a karrier Grand Slamnek, amitől csak a Masters-győzelem választja el. McIlroy 2011-es emlékezetes leolvadása óta – az utolsó kört az élről kezdte, ám végül 15. helyen zárt 80-as körének köszönhetően – képtelen igazán kiegyensúlyozottan és jól szerepelni Augustában, ahol még csak nem is vezetett egyetlen kört követően sem az utóbbi 10 évben. Mindezek ellenére McIlroy az a játékos, akivel mindig, minden esetben számolni kell. Ahogy Phil Mickelsonnal is, aki bár McIlroy-hoz hasonlóan nincs formában, ám háromszoros Masters-bajnok, szóval mindent tud Augustáról. Mickelson amúgy egy esetleges győzelemmel a torna történetének legidősebb győztese lehetne, elvenné eme büszke címet a magyar származású Julius Borostól.
A Masters ugyanakkor az a torna, ahol szinte bármi előfordulhat. Volt már példa arra, hogy a győztes kis túlzással tönkreverte a mezőnyt (Tiger Woods tudna erről mesélni), volt olyan, hogy valaki hatalmas előnyből bukta el a zöld zakót – erről többek között Greg Norman, Rory McIlroy, vagy éppen Spieth – volt, hogy fiatal titán nyert (ismét Woods), vagy pályafutása zenitjén már túllévő játékos. A Masters végkimenetele megjósolhatatlan, éppen ezért olyan izgalmas, éppen ezért a kedvence a szurkolóknak és ezért szerepel különleges helyen a játékosok szívében is.
A Masters egyszerűen más, mint a többi torna. Augustában máshogy kell még viselkedni is! Szigorú szabályok vonatkoznak a játékosokra és a nőzőkre is. A legfontosabban ezek közül:
  • Sapkát mindenki csak shielddel előre viselhet
  • Az előre lerakott műanyag székeket senki sem pakolhatja el, mert az valakié, aki már lefoglalta azt a helyet.
  • A mobiltelefon és a kamera tilos az újságírói területen kívül.
  • Fűre ülni tilos!
  • Napozni tilos!
  • Tilos márkajelzéssel ellátott árukat behozni az Augusta National területére
  • Ugyanez igaz üdítőkre, bármilyen típusú dobozokra, ételekre
  • A klub területén tilos borravalót adni
  • Mindig cipőt kell viselni.
  • Tilos futni a klub területén belül.
The CJ Cup
McIlroy mindent vitt, címvédésével kilencedik alkalommal világelső
24/10/2022 - 11:06
Golf
Jordan Spieth vezérletével az amerikai golfozók nyerték az Elnökök Kupáját
26/09/2022 - 11:50