Hogy mi a közös Ivan Lendlben és Phil Mickelsonban? Egyrészt, hogy mindketten imádnak golfozni – utóbbi hivatásszerűen űzi -, másrészt pedig, hogy van egy torna, melyet egyikük sem tudott megnyerni, igaz ez Mickelson esetében még feltételes módban értendő. Lendlnek Wimbledon volt a keretsztje, Mickelsonnak a US Open lehet.
Gyerekkoromban rengeteg teniszt néztem, olykor kénytelen kelletlen, ugyanis egy készülékünk volt, ha pedig tenisz ment, akkor apám mindig azt nézte, így én is. Apámnak Ivan Lendl volt a kedvence, én pedig, mint minden jóravaló fiú mentem apám favoritja után, nekem is Lendl lett. Egy gyerek persze a győzteseket, az esélyeseket szereti, a maiak között sincs túl sok, aki mondjuk – focis példát előhúzva – a Mönchengladbach-nak drukkol, sokkal inkább a Real Madrid, a Barcelona vagy a Bayern München a mai ifjoncok kedvence. Nálam is így volt ez. 1987-ben sem Pat Cash-nek drukkoltam Wimbledonban, azt sem tudtam kicsoda. Lendl győzelméért szorítottam, hiszen egy évvel azelőtt egy vörös hajú német siheder, aki később Bum-Bum Beckerként lett világsztár már legyőzte őt. Arra a döntőre nem emlékszem, de a ’87-esre tisztán.
Itt van a szemem előtt a pillanat, ahogy az ausztrál játékos abban a pepita fejkendőjében mászik fel a tribünre a győzelmét követő boldogságában. Lendl már messze nem volt ennyire boldog, hiszen sorozatban második döntőjét bukta el Wimbledonban, ahol végül soha sem tudott nyerni.
Golf
Történelmet írhatott volna, ám a COVID közbeszólt
06/06/2021 08:26

Fotó: Eurosport

Phil Mickelson ismertsége természetesen nem hasonlítható idehaza Lendl vagy Cash ismertségéhez, ám legyen annyi elég, hogy a tengerentúlon mérhetetlenül népszerű, a golfozók táborában pedig a valaha volt egyik legjobbnak tartják. Nem véletlenül, hiszen 42 (!) tornát nyert a PGA Touron, a Major-tornák közül pedig egy kivételével mindet bezsebelte, van, amit többször is.
A golf és a tenisz összehasonlítása ugyanakkor azért nehéz, mert előbbiben általában (stroke play játékforma) nem „face to face” játszanak egymás ellen a résztvevők, így nem rendeznek döntőt sem, hanem a jobb eredmény számít négy nap után. De szerencsére most nem összehasonlítok, hanem két játékos, két karrier között próbálok párhuzamot vonni, még akkor is, ha nem egy sportágból jönnek.
Lendl és Mickelson között tehát az a párhuzam, hogy van egy torna, amely sorozatban kifogott rajtuk. Előbbi sohasem nyert Wimbledont, utóbbi ki tudja, hogy fog-e nyerni US Opent. Mickelson eddig pályafutása során hatszor zárt másodikként hazája nyílt bajnokságán, ami amúgy rekord a torna történetében.
Mickelson idén már 44. életévét tölti. A golfban leginkább számító Major-tornák közül a US Openen kívül mindet megnyerte, a legrangosabbnak számító Masters-t háromszor. Az idei évben eddig egy tornán sem zárt az első tíz között, a minap mégis azt nyilatkozta, az idei lesz az ő éve. Mickelson kijelentését természetesen sokan kétkedve fogadták, ám ő megmagyarázta, hogy miért lát esélyt arra, hogy mindezt valóra is váltsa.

Fotó: Eurosport

A testem nincs úgy elhasználódva, mint a többi riválisé. A swingem
(lendítés)
nem olyan, mint Tigeré, Jason Day-é, Dustin Johnsoné vagy akár Hunter Mahané. A lendítésem nem olyan gyors, vad, éppen ezért nem csavarom szét a testem, nem terhelem annyira a hátam vagy a térdem. Nagy swingem van, hosszú, de a testemet mégis kímélem. Olyan vagyok, mint egy NFL-es rúgó játékos, nem vertek szét az ellenfeleim, éppen ezért még itt leszek egy jó darabig és magas szinten fogok tudni játszani.
Mickelson úgy gondolja, hogy legjobbját még meg sem mutatta, tornagyőzelmeket, olimpiai részvételt és természetesen US Open győzelmet vár magától. Utóbbi tornán nem is egy, hanem két sikert prognosztizál.
Az idei US Open június 12-én kezdődik. A mezőnyben Mickelson örök riválisa, Tiger Woods nem lesz ott, ő sérülés miatt kihagyja a viadalt. Viszont a többi szupersztár, aki lényegesen fiatalabb Mickelsonnál mind elindul a versenyen, amely 1999, 2002, 2004, 2006, 2009 és 2013 után lehet, hogy végre meghozza a sportág egyik legnagyobb alakjának a várva várt sikert.
Golf
Tiger Woods: egy célom van, önállóan járni!
29/05/2021 17:46
BMW PGA Championship
Tiger Woods is meghajolt Phil Mickelson nagysága előtt
24/05/2021 15:24