1990-ben Gary Lineker, az angol labdarúgás valaha volt egyik legjobb középpályása azt mondta a németektől elszenvedett elődöntős vereség után, hogy a labdarúgás egy végtelenül egyszerű játék, 22 ember kerget egy labdát és a végén mindig a németek nyernek. Tegnapig senki sem hitte volna, hogy egyszer Lineker méltán híressé vált mondása igaz lesz majd a golfra is. De igaz lett, köszönhetően Rory McIlroynak.
Ha Lineker szavait a golfba szeretnénk átültetni, akkor a megállapítás valahogy így hangozna: a golf egy végtelenül egyszerű játék, 150 játékos terelget egy picike labdát 18 szakaszon át a lyukak felé, aztán valahogy a végén mindig Rory McIlroy nyer.
A megállapítás egészen 2008-ig Tiger Woodsra volt érvényes. Az amerikai szupersztár a kétezres évek végéig minden szezont inkább többé, mint kevésbé dominált, éveken át vezette a világranglistát megszakítás nélkül, tornák tömkelegét nyerte, vezette a kereseti listát. Woods esetében kis túlzással élve nem az volt a kérdés, hogy mely tornákat nyeri meg, hanem az, hogy melyiket nem. Aztán 2008-ban jött egy súlyos sérülés, majd 2009-ben kiderült, hogy Woods nem csak a golfpályákon lévő lyukakat támadja előszeretettel, módszeresen csalta feleségét. Az ügy kirobbanása hatalmas botrányt okozott, amely majdnem a karrierjébe került. Több év és még több milliónyi dollár kellett ahhoz, hogy kikecmeregjen mindebből, ám végül tavaly igazán visszatért. Nyert egy rakás tornát, volt ismét világelső, keresett egy nagy halom pénzt, ám mégis joggal van bennünk hiányérzet, hiszen Woods major tornán 2008 óta képtelen nyerni.
Olympic Games
Koronavírusos a spanyol golfsztár
25/07/2021 08:35
A Woodshoz hasonló játékosokat a major tornák megnyerése motiválja igazán. Az amerikainak 14 ilyen győzelme van, 18-al Jack Nicklaus tartja a rekordot. Erre a rekordra hajt Woods, ám ez egyre távolabb kerül tőle. Idén a Masters-en sérülés miatt nem tudott részt venni. A többi kiemelt tornán igen, de azokban sem sok köszönet volt. Ráadásul pechére a jó pár éve legnagyobb ellenfelének, és rekordjaira leginkább veszélyesnek tartott Rory McIlroy egészen hihetetlen szintre emelte addig sem gyenge játékát.
Az észak-írek kiválósága 2011-ben nyerte élete első major tornáját, a U.S. Opent. McIlroy akkor finoman szólva agyonverte a mezőnyt, nyolc ütés előnnyel lett első. Nem kellett sokat várni a következő major diadalra, 2012-ben hasonló dominanciával uralta a PGA Championshipet és zsebelte be második major tróreáját. Két év szünet után idén a sportág legősibb Open viadalát, a British Opent is megnyerte, méghozzá igen magabiztosan. McIlroy Liverpoolban két ütés előnnyel nyert, ám ez a két ütés nem szemlélteti hűen, hogy mennyire kényelmes volt a diadala. A 25 éves golfozó győzelmét semmi és senki sem veszélyeztette, a közönség imádta, a helyiek még azt is elnézték neki, hogy a győzelmi beszédében bevallotta, hogy az örök rivális Manchester Unitednek szurkol.
McIlroy lendülete nem tört meg, következő versenyét, a World Golf Championship sorozatba tartozó Bridgestone Invitational tornát is behúzta. Ez a győzelem már csak azért is volt édes számára, mert azon a tornán nyert, ahol Woods összesen nyolc győzelmet számlál, tehát szinte a saját pályáján verte meg gyerekkori idolját, akihez folyamatosan hasonlítják amúgy is. Az északír ezt követően átvette a vezetést a világranglistán, pályafutása során immáron másodszor. Elképesztő formáját képes volt megtartani a hétvégi PGA Championshipre is, ahol viszont pályafutása során először nagyon meg kellett küzdenie a végső győzelemért. Az utolsó napot egy ütés előnnyel várhatta McIlroy, de döcögősen kezdett, és volt olyan pillanata is a vasárnapnak, amikor három ütés volt a hátránya. A pálya hátsó részén azonban megrázta magát és végül egy ütés előnnyel nyert, megszerezve ezzel pályafutása negyedik major trófeáját.
Rory McIlroy zsinórban három tornát nyert meg, ez legutóbb éppen Woodsnak sikerült. Az északír 25 évesen négyszeres Major-bajnoknak mondhatja magát, ezt eddig csak Bobby Jones, Jack Nicklaus és Tiger Woods mondhatta el magáról, tehát a sportág legnagyobbjai. Nem gyenge névsor. Ő lett a PGA Tour történetének 11. játékosa, aki úgy nyert Major-t, hogy az előtte lévő héten egy „hétköznapi” tornán is győzött.
Egy szó mint száz, McIlroy hihetetlen magas szinten játszik. A szakemberek, de leginkább az ellenfelek viszont a válaszokat keresik, hogy mi is okozhatja a fiatal játékos káprázatos formáját. Sokak szerint a Caroline Wozniackival való szakításában kell keresni az okokat, amely talán nem is áll messze a valóságtól. Egy évvel ezelőtt ugyanis McIlroy sülve-főve együtt volt az egykori női világelsővel, aki mindenhová elkísérte, még a pályán is követte őt, ez sokaknál kiverte a biztosítékot. A pár tagjai Twitter és Facebook oldalukon folyamatosan beszámoltak a különböző partikon történtekről, utazgattak, bulizgattak, mint ahogy azt a fiatal párok szokták. Ellenben a pályán elmaradtak a sikerek mindkettőjüknél.

Caroline Wozniacki lehet McIlroy sikereinek a kulcsa? (Fotó Europress/AFP)

Fotó: Eurosport

Viszont a boldogság nagy volt, sőt már az esküvői meghívók is kiküldésre kerültek, ám májusban végül bombaként robbant a hír, hogy, az álompár szakított. McIlroy-t azonban nem vágta földhöz az eljegyzés felbontása, rögtön tornagyőzelemmel indította élete legújabb szakaszát, május óta pedig összesen négy tornát nyert: az európai sorozat legrangosabb viadalát (BMW PGA Championship), a sportág legősibb Major-versenyét (British Open), a világbajnoki sorozat egyik legrangosabb tornáját (WGC-Bridgestone Invitational), és az idény utolsó major viadalát (PGA Championship). Hogy mindez a szakításnak köszönhető, avagy sem, az soha sem fog kiderülni, mindenesetre Wozniacki távollétében a golfozó visszatalált a győzelmi ösvényre.
McIlroy saját bevallása szerint soha sem érezte magát ennyire kiegyensúlyozottnak és bár rengeteg hölggyel boronálja össze a sajtó, ő azt mondja, hogy mostanság a golffal kel és fekszik. Eredményeit elnézve az ellenfelek viszont valószínűleg sírva könyörögnek, hogy ugyan csajozzon már be, mert ha így folytatja, akkor a többieknek nem sok babér terem mostanság.
Golf
Történelmet írhatott volna, ám a COVID közbeszólt
06/06/2021 08:26
Golf
Tiger Woods: egy célom van, önállóan járni!
29/05/2021 17:46