Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

US Masters: Tiger Woods az idei tornán biztosan nem ír történelmet

Farkasvölgyi Gábor

Frissítve 10/04/2022 - 16:06 GMT+2

Egy dolgot biztosra vehetünk a Masters utolsó napja előtt, Tiger Woods idén biztosan nem ír történelmet, egyelőre Jack Nicklaus marad a patinás torna valaha volt legidősebb bajnoka. Az autóbalesete után visszatérő ötszörös Masters-bajnok pályafutása legrosszabb körét teljesítette szombaton, így már nincs esélye a végső győzelemre.

Tiger Woods

Fotó: AFP

A horrorisztikus autóbalesete után visszatérő szupersztár karrierje legmagasabb ütésszámát produkálta kedvenc tornája harmadik napján. A zöld zakóért zajló harc ugyanakkor még teljesen nyílt, a jelenleg talán két legjobb formában lévő játékos, Scottie Scheffler és Cam Smith pályázik a legnagyobb eséllyel a végső győzelemre.
Tiger Woods 78 ütésből zárta a Masters harmadik napját, ez pont egy ütéssel rosszabb, mint az eddigi leggyengébb köre a tornán. Azt még 1995-ben, amatőrként jegyezte, első Masters fellépésén. Woods még a torna kezdete előtt folyamatosan azt hangoztatta, hogy számára a fizikai kihívás lesz a legnagyobb akadály az idei tornán a 14 hónappal ezelőtti autóbalesetéből kiindulva. Viszont elnézve a szombati teljesítményét, bizony úgy tűnt, mintha a legnagyobb problémát éppenséggel a greeneken való játék jelentette volna számára. Woods saját bevallása szerint egyáltalán nem érezte a greeneket, jóllehet a pálya merőben más arcát mutatta a korábbi napokhoz képest, lévén a hőmérséklet drámaian leesett, a pálya bekeményedett, a greenek jóval gyorsabbá váltak ennek köszönhetően, ráadásul komoly széllökésekkel is számolnia kellett a játékosoknak szombaton.
„Olyan volt, mint egy gyakorlónap, ezret gurítottam legalább. Egyáltalán nem éreztem a greeneket” – mondta a megerőltető nap végén a torna korábbi ötszörös bajnoka.
Woods szereplését ettől függetlenül hihetetlen érdeklődés övezi a gyakorlónapok óta, minden megmozdulását hatalmas üdvrivalgással díjjazzák a szurkolók, akik látszólag mérhetetlenül hálásak azért, hogy ismét láthatják a valaha volt talán legnagyobb golfozót.
Tiger Woods
Woods a szombati napot egy három puttos bogey-val kezdte, majd egy három gurításos dupla-bogey-val zárta a 18-ason. Közte is voltak azért rémálom szakaszok, a 16-os a 17-es lyukakon újabb három-putt következett, de a legfájóbb hibát a par 5-ös 5-ös szakaszon követte el, ahol dupla-bogey-val fejezte be a lyukat, ráadásul négyet gurított, mert egy könnyed putt során nem koncentrált eléggé, a labdát kidobta a lyuk, így azt négyből tudta csak megoldani. Ez volt hosszú pályafutása során az első alkalom, hogy Tiger Woods négyet gurított a Masters bármelyik greenjén.
Hogy innentől mi jelenthet sikert Tiger Woods számára az idei Mastersen?
„Talán az utolsó napon, ha 66-ot játszanék és az összeredményem lemenne egálra. Remélhetőleg össze tudok rakni egy türhető kört vasárnap. Jó lenne jól kezdeni és nem ártana, ha a gurítások terén is nagyot javulnék.”
Tiger Woods tehát bármennyire is reménykedtek a szurkolók – azért valljuk be alaptalanul, hiszen mégiscsak több mint 500 napot hagyott ki – nem idén fogja növelni a zöld zakóinak a számát. Ettől függetlenül a torna végjátéka elképesztő izgalmakat tartogat, hiszen a végső győzelemért a jelenlegi mezőny két talán legjobb formában lévő játékosa csatázhat majd.
picture

Scottie Scheffler

Fotó: AFP

A negyedik napot a világelső Scottie Scheffler várhatja majd az élről három ütés előnnyel, őt a szombati napon egyedüliként 70 ütés alatt teljesítő ausztrál Cam Smith követi a második helyen, akinek szintén két ütés a fórja a riválisokkal szemben. Scheffler egészen döbbenetes formában játszik hetek óta, utolsó öt versenyéből hármat megnyert, ráadásul nem is akármilyen három tornát. Persze a torna 2020-as ezüstérmese, Cam Smith sem panaszkodhat, az év elején győzött a Bajnokok Tornáján, majd megnyerte a Players Championshipet. Az ausztrál kisebb történelmet írhatna egy esetleges győzelemmel, ugyanis egy naptári éven belül csak Tiger Woodsnak sikerült a Masterst és a Playerst is megnyernie (2001).
A statisztikák ugyanakkor Scottie Scheffler győzelmét ígérik, egyrészt mert a torna történetében eddig 48 alkalommal fordult elő, hogy az utolsó kört az első helyről kezdő játékosra segítette fel a címvédő a zöld zakót a végén, másrészt tavaly és tavaly előtt is három ütés előnnyel kezdhette az éllovas a vasárnapot és mindkettő meg is nyerte a tornát. Világelsőként amúgy eddig nem sokan nyertek Masterst, szám szerint négyen, Ian Woosnam 1991-ben, Fred Couples 1992-ben, Woods 2001-ben és 2002-ben, illetve Dustin Johnson 2020-ban, amikor ősszel rendezték a pandémia miatt a Masterst.
picture

Cam Smith

Fotó: AFP

Persze mindezek csak statisztikák, a tornán számtalanszor történt már előre nem várt óriási meglepetés, erről többek között Rory McIlroy, Jordan Spieth vagy akár Greg Norman is tudna mesélni, mindhárom klasszis az utolsó napon produkált hajmeresztő leolvadást. Hogy Schefflernek sikerül-e az újabb bravúr és hatodik tornáján immáron negyedik győzelmét aratja vasárnap, vagy esetleg csatlakozik a fenti csapathoz, az megjósolhatatlan, egy biztos, az idei Masters hű marad önmagához és igazán izgalmas végjátékkal ajándékozza meg a sportág szerelmeseit.

2022 US Masters, az állás 3 nap után:

  • Scottie Scheffler 69-67-71—207 (-9)
  • Cameron Smith 68-74-68—210 (-6)
  • Sungjae Im 67-74-71—212 (-4)
  • Shane Lowry 73-68-73—214 (-2)
  • Charl Schwartzel 72-69-73—214 (-2)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés