Valamivel több mint három hét múlva rendezik a golfozók idénybeli első Major-tornáját, a Masterst. A viadal idei kiírása több szempontból is érdekes, egyrészt a koronavírus-járvány miatt legutóbb novemberben versenyzett itt a mezőny utoljára, így alig öt hónap telik el a két augustai rendezés között, másrészt a torna történetének egyik legeredményesebb játékosa, egyben a sportág talán legnagyobb alakja, Tiger Woods autóbalesete miatt biztos, hogy nem lesz ott az egyik kedvenc versenyén. Woods távolléte ráadásul azért is sajnálatos, mert éppen idén ünnepli 20. jubileumát pályafutása második Masters-sikerének, amely egyben a golf és talán a sporttörténelem valaha volt egyik legnagyobb sorozatának, a Tiger Slamnek volt a lezárása.

Tiger Woods a 90-es évek végén robbant be a golf világába, ám igazi dominanciája a 2000-es években volt tapasztalható, jóllehet azt követően is nyert rengeteg tornát és még 40-en felül is tudott Major-viadalon győzni. De volt egy időszak, amely párját ritkítóan sikeres volt, egy 12 hónapos sorozat, amelynek hatása később nem csak Tiger Woods pályafutását, de a golfot, mint sportágat is alapjaiban határozta meg. Woods ez idő alatt 12 tornagyőzelmet jegyzett, közte négy Major-sikert. De kezdjük az elejéről. Tiger Woods a 2000-es idényt három tornagyőzelemmel kezdte, majd az áprilisi Masters a számára csalódást keltő 5. hellyel zárult.

Ezt követően azonban egy olyan sorozat vette kezdetét, amelyhez hasonlót nem látott a golfvilág.


Ryder Cup
Amerikai henger a Ryder-kupán, ’79 óta nem volt ekkora előnyben a Team USA
5 ÓRÁJA
De az egyetemes sportban sem történt sok ehhez hasonló. De mi is történt valójában? Tiger Woods júniusban megnyerte a U.S. Opent, majd az egyetlen európai Major-versenyen, a júliusi The Open Championshipen (British Open) sem talált legyőzőre, ezt követően pedig az augusztusi PGA Championshipet is behúzta, így sorozatban három Majort nyert meg. Azon már szinte meg sem lepődött senki, hogy az évad végéig egy World Golf Championship sorozatba tartozó torna trófeája is bekerült a vitrinbe, nyert a Jack Nicklaus nevével fémjelzet meghívásos versenyen, majd győzelemmel kezdte a 2001-es szezont is, mégpedig a másik legenda, Arnold Palmer tornáján diadalmaskodva. Ehhez még hozzá csapta a The Players Championship trófeáját is és így érkezett meg az áprilisi Mastersre, amelyen szintén nem talált legyőzőre. Tiger Woods a 12 hónapos sorozat végeztével elmondhatta magáról, hogy egy időben volt mind a négy Major, a U.S. Open, az Open, a PGA Championship és a Masters bajnoka. Ez a történelmi tett vonult be Tiger Slam néven a sportág történelemkönyvébe. Mindez ugyanakkor nem több, mint pusztán tornák felsorolása, amely messze nem mutatja meg azt a hihetetlen dominanciát, amelyet Tiger Woods gyakorolt a mezőnyre.

Mert a 2000-es és a 2001-es Masters közti időszakban Tiger Woods nem csak, hogy soha nem látott erődemonstrációt tartott, de gyökeresen megváltoztatta saját sportágát.


A golfban persze voltak a Tiger Slam előtt is elképesztő teljesítmények, ám ilyen fokú dominanciát sem előtte sem azóta nem látott a sportág, de talán a sportvilág sem nagyon. Woods nemes egyszerűséggel átgázolt a mezőnyön, rekordokat adott át a múltnak és újakat, többnyire máig megdönthetetleneket állított fel, de mindezt talán a számok mutatják meg a legjobban. Pusztán a Tiger Slam során megnyert négy Majort tekintve Woods:
-6.25 ütés előnyt vert a mezőnyre.
-Összesen 25 ütés előnnyel nyerte a négy Majort. Mindez akkor beszédes igazán, ha megvizsgáljuk, hogy a 2001-es Masters után a következő 17 (!) Major során összesen 22 ütéses előnyt szedtek össze a győztesek. Tehát amit Woods négy kiemelt torna alatt hozott össze, azt a soron következő bajnokok négy év alatt sem érték el.
-Összesen 65 ütéssel zárt a par érték alatt. A mögötte következő két legjobb Phil Mickelson és Ernie Els voltak -20-as összeredménnyel. Tehát 45 ütéssel volt jobb összesen a négyes sorozat alatt, mint a második legjobb.
-13 olyan köre volt, amikor 70 ütés alatt zárt (senkinek sem volt több hat ilyennél).
-91 birdie-t jegyzett, 22-vel többet, mint a hozzá legközelebbi rivális.
-Woods az alapszakaszt is vezette minden statisztikai mutatóban. Rekordot jelentő 68-as átlag score-t jegyzett például, ám a Tiger Slam során ezt 67.69-es átlagra csökkentette. Körönként átlagban 4.92 birdie-t jegyzett a „hétköznapi” tornákon, a Tiger Slam alatt ez 5.69-re nőtt.
Már ezek a számok is hihetetlenek, de van ennél még demoralizálóbb az Woods teljesítménye a 2000-es U.S. Openen, amelyet 15 ütés előnnyel nyert. A korábbi rekord 13 ütés volt...1862-ből. A British Openen 8 ütést vert a második helyezettre. Woods kilenc alkalommal nyert a PGA Touron a rekordok sorozatát hozó 2000-es idényben. Minden létező egyéni elismerést begyűjtött, az első, a második és a harmadik körös score-ok tekintetében is az élen állt az összesítésben, neki volt a legjobb átlaga a par 3-as, a par 4-es és a par 5-ös szakaszokon, az első és a hátsó 9-en. Kis túlzással nem volt olyan statisztikai mutató, amelyben nem az ő neve állt az első helyen.
Egy ilyen idényt követően természetes, hogy folyamatosak voltak a viták arról, hogy akkor most Woods teljesítménye minden idők legjobbja-e, egyáltalán összehasonlítható-e bármelyik korábbi sportsikerrel, teljesítménnyel. Történelminek nevezték, Wayne Gretzky 212 pontos idényével vetették össze, Michael Jordan playoff szerepléseit hozták fel példaként, de igazából az almát hasonlították össze a körtével, hiszen Woods egy egyéni sportágat dominált korábban sosem tapasztalt módon, ráadásul sem Gretzky, sem Jordan nem mondhatta el magáról azt, hogy sikereik saját sportágukra ekkora hatást gyakoroltak volna.

Mert Woods nem csak a mezőny felett dominált, hanem gyökeresen megváltoztatta a saját sportágát.


A golfban egészen addig nem fordult elő, hogy valaki ilyen komplett játékkal rendelkezett volna. Voltak nagyot ütő játékosok, mint például John Daly, de ő a játék más elemében meg sem közelítette Woodsot, aki a rövidjátékot és a gurítójátékot is tökélyre fejlesztette. Soha addig nem tapasztalt játékintelligenciával és taktikával játszott az adottságainak köszönhetően. Erőben és hosszban is az élen járt, ám a személyében először volt a mezőnyben olyan játékos, aki a játék minden elemében zseniális volt. A hosszú ütéseket hihetetlenül kontrollált vasütések követték, a greeneken alig hibázott, és ott volt a mentális erő, amely képesség abban volt a segítségére, hogy a fontos pillanatokban szinte mindig jó döntéseket hozott és egyszerűen nem hibázott. Érinthetetlen volt.

Forgószélként változtatta meg saját sportágát.


Tiger Woods történelmi sorozatát követően minden megváltozott. Megváltoztak a televíziós közvetítések, a golf egy csapásra az egyik legnézettebb sporteseménnyé vált, de immáron nem csak a tengerentúlon, hanem a világ más országaiban is. A csatornák versengtek a közvetítési jogokért, ezáltal a pénzdíjak olyan magasságokba emelkedtek, amelyeket korábban elképzelhetetlennek hittek. Woods dominanciája ráadásul a sportág alapvetéseit is átírta, a szabályalkotók kénytelenek voltak változtatni többek között a pályákon is. Többet meghosszabbítottak, vagy volt olyan, amelyen elkezdték nehezíteni a játékot különböző átépítésekkel, akadályokkal, hogy ne fordulhasson elő, hogy egy játékos 5-10 ütést ver a második helyezettre.
Nem túlzás kijelenteni, hogy Tiger Woods 12 hónap alatt felforgatta saját sportágát, arról már nem is beszélve, hogy mindezt tette afroamerikaiként egy korábban a fehérek által uralt sportágban, így nem csak sportszakmailag, de társadalmilag is óriási szerepe és hatása volt a golfra a Tiger Slamnek.

De honnan jött a Tiger Slam? 


Miután Woods a négy nagy tornát nem egy naptári évben csinálta meg, ezért Grand Slamként sohasem hívhatták, bármennyire is történelminek számított a sorozat. A Grand Slamet a golfban mindezidáig egy valaki, Bobby Jones tudta megcsinálni, jóllehet Jones idejében, a 30-as években két profi és két amatőr Majort rendeztek. Az újságírók bajban voltak azzal, hogy minek nevezzék Woods történelmi tettét, de Tiger édesapja, Earl Woods megoldotta a problémájukat, a méltán híres Sports Illustratednek egy interjúban ezt mondta:
„Ha egy csillagász felfedez egy csillagot, akkor az ő neve kerül a csillag mellé. Tiger olyasvalamit vitt véghez, amelyre előtte soha senki nem volt képes. Megilleti a jog, hogy az ő nevét viselje ez a teljesítményt.”
Hát így kapta meg a golf, de talán az egyetemes sport egyik legnagyobb teljesítménye a Tiger Slam  nevet.
(Forrásként a GoldDigest, GolfChannel, Wikipedia oldalak témába vágó cikkei, valamint saját jegyzetek kerültek felhasználásra.)
Ryder Cup
Legyőzheti-e a vagányság a rutint?
TEGNAP 14:02
Golf
Nem tudni, hogy mikor, de Tiger Woods szeretne visszatérni autóbalesete után
09/09/2021 08:50