A golf alapvetően egyéni sportág, mégis van egy torna, amely kétévente lázban tartja az európai és az amerikai játékosokat, valamint a világ golfszerető részét. Adva van két csapat, az európai és az amerikai, összesen 24 játékos. Ízig, vérig profik, akik tornáról tornára magukért küzdenek, csak a saját sikerük vezérli őket. Kétévente azonban összeállnak és vállvetve harcolnak egy apró trófeáért, melyet a világ egyik legrangosabb csapatversenyén lehet megnyerni. Ez a csapatverseny pedig nem más, mint a Ryder Kupa.
A Ryder Kupa az európai és az amerikai csapat közti verseny, amely három napon át tart. A viadal komoly múltra tekint vissza, korábban az Egyesült Államok és Nagy Britannia között rendezték csak meg, majd a britekhez csatlakozott Írország, 1979-től pedig egy összeurópai válogatott állt ki az amerikaiak ellen. A három napon át zajló versenyen a 12-12 fős csapatok különböző játékformákban mérik össze erejüket. Vannak páros meccsek, ezek alkotják a pénteki és a szombati napot, majd a viadal utolsó napján vasárnap jönnek az egyéni versenyek, melyen többnyire eldől a trófea sorsa.
Játékformák
Foursome: Olyan mérkőzés, amelyben két-két versenyző, mint játékostársak játszanak, és egy labdát játszanak meg.Fourball: Olyan mérkőzés, amelyben két versenyző, mint játékostársak játszanak, mindenki a saját labdájával. A játékostársak alacsonyabb eredménye lesz az eredmény az adott szakaszon. Ha a játékostársak egyike nem tudja befejezni a szakaszt, akkor sincs büntetés.Single (egyes): Olyan mérkőzés, amelyben minden versenyző egyénileg játszik.
Ryder Cup
Amerika karnyújtásnyira a győzelemtől, csak a csoda segíthet az európai csapaton
6 ÓRÁJA

Rory McIlroy a Ryder Kupa megnyerésével tehetné fel a koronát idei szereplésére

Fotó: Eurosport

Az idei a 40. kiírás, ezúttal az európai csapat játszik hazai pályán - kétévente változik a helyszín - most Skócia, közelebbről Gleneagles ad otthont a viadalnak. Az európaiak azzal a tudattal várhatják az újabb megmérettetést, hogy egyrészt címvédőként náluk van a lélektani előny, másrészt az amerikaiak 1993 óta képtelenek „idegenben” győzni.
Csapatok
A csapatok 12 főből állnak, kilencen alanyi jogon – az idény során, pontverseny alapján – jutnak be a csapatba, hárman pedig kapitányi szabadkártyával. A presztízs hatalmas, mindenki részt akar venni a tornán, ezért még a szabadkártyás helyekért is óriási a csata.
A címvédő európai csapatnál idén öldöklő harc zajlott a szabadkártyákért. A négy esélyes közül hárman tapasztalt Ryder Kupa profik, egy pedig egy újonc, aki történetesen 40 éves. Na ki került be a csapatba? Persze, hogy a 40 éves újonc. Na de nézzük egy kicsit bővebben:
Idén a Luke Donald, Ian Poulter, Lee Westwood, Stephen Gallacher négyesből választott hármat Paul McGinley az európai csapat kapitánya. A szakember választása a 40 éves Gallacherre esett, aki korábban még soha sem szerepelt Ryder Kupán.
Luke Donald volt korábban világelső is, 2008 után mindössze másodszor nem vehet részt pályafutása során egy Ryder Kupán. Formája hónapok óta ingadozott, egyáltalán nem tudott kiegyensúlyozottan játszani. Az angol idén a PGA Touron mindössze három top-10-es helyezést számlált, utóbbi kilenc versenyén pedig egyszer sem jutott be még a legjobb 30-ba sem. Ami a European Tourt illeti, Donald a BMW PGA Championship versenyen kívül egyszer sem zárt a legjobb 10 között, kimaradása innentől fogva papírforma. Ami Gallachert illeti, a skót golfozó az European Tour idei szezonja során eddig nyolc viadalon zárt az első tízben, ráadásul megnyerte a Dubai Desert Classic tornát, ahol olyan kiválóságokat utasított maga mögé, mint Rory McIlroy vagy Phil Mickelson.
Gallacher mellett Lee Westwood is a keret tagja, a veterán angol 1997 óta minden Ryder Kupán csapattag volt, míg a harmadik szabadkártyás, Ian Poulter is csupán egyszer (2006) maradt ki pályafutása során. Érdekes statisztika hogy Poulter eddig kétszer kapott szabadkártyát az aktuális kapitánytól és hogy mennyire megérte őt beválogatni azt jól mutatja a győzelmi statisztikája: két Ryder Kupán az összes meccsét amelyen játszott (legyen páros vagy egyéni) megnyerte. Nem ennyire makulátlan, de azért szintén párját ritkító Westwood statisztikája, aki egyszer volt csupán szabadkártyás eddig pályafutása során és 5 meccséből hármat megnyert, kettőt pedig felezett (döntetlennel zárta).
Az európai Ryder Kupa csapat névsora:
Thomas Bjorn, Jamie Donaldson, Victor Dubuisson, Sergio Garcia, Martin Kaymer, Graeme McDowell, Rory McIlroy, Justin Rose, Henrik Stenson, Stephen Gallacher, Ian Poulter, Lee Westwood.
Jó üzlet a Ryder Kupa
A BBC szerint 134 millió dolláros bevétellel számolhat Skócia a Ryder Kupának köszönhetően. 2008-ban Wales adott otthont a Ryder Kupának, akkor 82.5 millió fontot zsebelt be a rendező ország. Csak összehasonlításként, a Super Bowl idén "csupán" 50-60 millió dollárt hozott New Yorknak és bár az összehasonlítás talán nem tűnik ésszerűnek hiszen maga a meccs 3-4 óra mindössze, a körítés és a program viszont egész hétvégén át tart, tehát mégis csak "versenytársa" egyik a másiknak. Tehát elsőre bármekkora túlzásnak is tűnhet a megállapítás, de a Ryder Kupánál nagyobb sportesemény, maximum a labdarúgó Európa- és világbajnokságokat, vagy az olimpia, ám azok több héten át tartanak.

Rickie Fowler az idény összes Major-tornáján az első öt között zárt. Ha át tudja menteni formáját, az amerikaiak erőssége lehet

Fotó: Eurosport

Amerika és az esélytelenek nyugalma
Ami az amerikai csapatot illeti, Tiger Woods nevét nem találjuk meg a csapatösszeállításban, ugyanis a volt világelső sérülés miatt nem állhatott Tom Watson kapitány rendelkezésére. Ezt mondjuk annyira nem is sajnálja Watson, ugyanis Woods éppenséggel pályafutása leggyengébb szezonját tudhatja maga mögött, nem biztos, hogy segítségére tudott volna lenni a kupára ácsingózó amerikaiaknak. A Team USA esetében is a kapitányi választottak névsora keltette a legnagyobb feltűnést, ezt várta leginkább a közvélemény, hiszen az alanyi jogon bekerülő 9 játékos kilétét nem övezte titok, azt a névsort mindenki ismerte. Tom Watson, az amerikaiak kapitánya a tapasztalatot részesítette előnyben, többek között ezzel indokolta meg, hogy miért Keegan Bradley-re, Hunter Mahanra és Webb Simpsonra esett a választása. Mindhárman szerepeltek már Ryder Kupán, ám egyiküknek sem volt erős szezonja. Bradley és Simpson eddig egy Ryder Kupán szerepelt, Mahan számára ez már a harmadik. Utóbbi 2008-ban győztes, 2010-ben vesztes csapat tagja volt, 2012-ben nem került be a keretbe. A három szabadkártyás játékos közül Mahannak sikerült a legjobban az idény, 23 tornán indult, 1 győzelmet számlál, ezen kívül hatszor zárt a legjobb tíz között a világranglista 20. helyezettje.
Az amerikai válogatott névsora:
Phil Mickelson, Jordan Spieth, Matt Kuchar, Bubba Watson, Rickie Fowler, Zach Johnson, Patrick Reed, Jim Furyk and Jimmy Walker, Hunter Mahan, Keegan Bradley, Web Simpson.
Az amerikai csapat nem várhatja favoritként a 40. Ryder Kupát hiszen 2008-óta egyszer sem nyert, európai földön pedig 1993 óta nyeretlen. De éppen ezekből a helyzetekből jön ki igazán jól a mindenkori amerikai válogatott, hiszen odaát imádják a tündérmeséket, a hollywoodi történeteket. Egy esetleges hétvégi siker alighanem felérne egy ilyennel...
A Ryder Kupát felvezető sorozatunk következő részében az esélyekről értekezünk, majd a harmadik részben a játékosokat mutatjuk be.
Ryder Cup
Amerikai henger a Ryder-kupán, ’79 óta nem volt ekkora előnyben a Team USA
TEGNAP 10:39
Ryder Cup
Legyőzheti-e a vagányság a rutint?
24/09/2021 14:02