Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

McIlroy szétszedte a pályát, Tiger Woods szenvedett

Farkasvölgyi Gábor

Frissítve 20/05/2022 - 13:24 GMT+2

Rory McIlroy régi önmagát idézte a PGA Championship első napján, az északír nemes egyszerűséggel játszótérré változtatta az amúgy bitang nehéz tulsai pályát. Ezzel szemben Tiger Woods szenvedett, a nap végén fájdalmak közepette, erősen bicegve hagyta el a helyszínt.

Rory McIlroy

Fotó: AFP

Rory McIlroyról szólt az idény második Major tornájának, a PGA Championshipnek az első napja. Az északír golfozó régi önmagát idézte, pontosabban inkább ott folytatta, ahol a Masters utolsó napján befejezte.

McIlroy 2014 óta nem kezdett ennyire erősen Major tornán, ám előnye így is mindössze egy ütés a tavalyi szezon Év újonccával, Will Zalatorisszal szemben, aki együttállásban van a második helyen a Pebble Beach-en győztes Tom Hoge-val. Az esélyesek közül Justin Thomas áll a legközelebb az északírhez, Tiger Woods, aki 2007-ben éppen itt nyerte 13. Major trófeáját viszont négy ütéssel par felett zárt, ám ennél aggasztóbb, hogy nagyon fájlalta sérült lábát és erős sántítás közepette hagyta el a torna helyszínét.
Rory McIlroy döbbenetes formában kezdte a tulsai tornát pedig sokan féltették, hiszen az elütőről igen rapszodikusan tud játszani a driverral és itt ezen a pályán ez nem mindig fér bele. Maga az északír is úgy nyilatkozott még a torna előtt, hogy nehezen tudja eldönteni, hogy konzervatívan kezdjen, vagy menjen neki a pályának, mert ugye az első nap nem lehet Majort nyerni, elbukni viszont simán. Nos, McIlroy minden driverrel elvégzett ütését masszivan 320 yard fölé ütötte (jóllehet 14 fairway-ből 10-et talált csak el), ebből talán egyértelmű, hogy konzervatív játékról végül hallani sem akart.
„Úgy érztem, hogy ez a pálya megengedi, hogy agresszív legyél az elütőről, ha agresszív akarsz lenni. Éppen ezért amikor csak lehetett elővettem a drivert és megpróbáltam előnyt kovácsolni a távolságomból, persze ehhez párosulnia kellett a vasjátéknak és a gurításnak is.”
McIlroy 65 ütésből, öttel a pálya par értéke alatt zárt, utoljára 2014-ben kezdett a parhoz képest ennyire alacsony ütésszámmal Major versenyen, ráadásul a 2011-es US Open óta senki sem kezdett ennyire jól. Ugyanakkor a PGA Championshipen 2000 óta csupán négyszer fordult elő, hogy az első nap éllovasa a torna végéig meg tudta tartani pozícióját, legutóbb Brooks Koepka 2019-ben. McIlroy pályafutása során 19. alkalommal kezdheti a második napot vezető helyről egy tornán és hasonló pozícióból háromszor sikerült eddig nyernie. Van még egy érdekesség McIlroy csütörtöki eredményével kapcsolatban: a 12-es és 15-ös szakaszok között sorozatban négy birdie-t szerzett, utoljára ilyen sorozata a 2014-es PGA Championshipen volt, amit ugye meg is nyert végül...
picture

TULSA, OKLAHOMA - MAY 19: Tiger Woods of the United States reacts on the ninth hole during the first round of the 2022 PGA Championship at Southern Hills Country Club on May 19, 2022 in Tulsa, Oklahoma. (Photo by Christian Petersen/Getty Images)

Fotó: Getty Images

Az ötödik Major sikerére hajtó északír mögött nagy a nyüzsgés, nem tudott komoly előnyre szert tenni. A második helyen együttállásban Will Zalatoris és Tom Hoge állnak egy ütés hátránnyal lemaradva. Zalatoris éppen abban a mutatóban volt erős, amely általában a vesztét okozza, ez pedig a gurítás. Az Év újonca címet a tavalyi idényben elnyerő fiatal amerikai majd’ 4 ütést mért a mezőnyre a greeneken a Strokes Gained statisztika mutatója alapján, ha kitart a magabiztos játéka a gurítások terén, akkor akár még az is előfordulhat, hogy pályafutása első PGA Tour tornagyőzelmét egy Majorön nyeri meg. Zalatoris sorozatban 17. tornáját kezdi par vagy annál jobb eredménnyel, ezzel szemben a Major tornán a 25. körét teljesítő, tehát kisebb jubileumot maga mögött tudó Tom Hoge nem tud hasonló bravúrt felmutatni, mostani 66-os köre mindössze a második 70 alatti Major versenyen.
Ami a favoritokat illeti, Justin Thomas (2017 PGA Championship bajnoka) 67 ütéssel jött le a pályáról és utolsó hét tornájának legjobb eredményt tudhatja magáénak. A karrier Grand Slamért játszó Jordan Spiethnek nem ment csütörtökön, jóllehet a szeles időjárás több játékoson kifogott, főleg azokon, akik délutáni flightokba kaptak besorolást. Spieth 2 ütéssel zárt par felett, így azért a folytatásban iparkodnia kell, ha a sportág történetében hatodikként össze szeretné hozni a karrier Grand Slamet. A kétszeres bajnok Brooks Koepka öt ütéssel játszott par felett (75, +5), ezzel pedig egy szép sorozatot zárt le, ugyanis legutóbbi hat PGA Championship nyitókörét egyaránt a 60-as tartományban zárta.
picture

Brooks Koepka

Fotó: Getty Images

Ami pedig Tiger Woodsot illeti, a 89. Major tornáján résztvevő legenda jól kezdett, a hátsó 9-en rögtön egy birdie-vel, majd azt követte egy másik, ám ezután sok mindennek már nem örülhetett, az első 9 végére (ami az ő esetében a hátsó volt) két bogey-val semmissé tette a korai két birdie-t, majd a befejező 9 szakaszon 5 lyukat zárt bogey-val és csak egyet birdie-vel. Woods négy ütéssel zárt par felett, ám ennél aggasztóbb, hogy fájdalmak közepette fejezte be a körét, a sérült lába ezúttal nem bírta olyan jól a gyűrődést, mint áprilisban a Mastersen.
A 15-szörös Major bajnok golfozó amikor a hogylétéről kérdezték nem volt optimista, fájdalomról, duzzanatról, vizesedésről beszélt, illetve arról, hogy a betöltésnél, a terhelésnél a sérült jobb lába nagyon fáj. Ezek nagyon aggasztó előjelek, sokak szerint a visszalépés sem lenne meglepő, jóllehet az nem jellemző a világsztárra. Mindenesetre Woods a 2015-ös PGA Championshipen kezdett ennél gyengébben és bizony pénteken ember feletti teljesítményre lesz szüksége ahhoz, – ha vállalja egyáltalán a játékot - hogy akár csak a CUT-ot is megcsinálja.
Tiger Woods
PGA Championship
Tulsa, Oklahoma, Southern HIlls Country Club (par 70)
Első kör utáni állás:
Rory McIlroy 65 (-5)
Will Zalatoris 66 (-4)
Tom Hoge 66 (-4)
Matt Kuchar 67 (-3)
Abraham Ancer 67 (-3)
Justin Thomas 67 (-3)
...
Tiger Woods 74 (+4)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés