Sikerült a bravúr, Phil Mickelson győzelmével zárult a PGA Championship, a férfi golfozók idei második Major-tornája. Mickelson történelmet írt, hiszen 50 évesen, 11 hónaposan és 7 naposan minden idők legidősebb Major-győztese lett, átadva ezzel a magyar származású Julius Boros rekordját a múltnak. Mickleson sikere előtt természetesen mindenki meghajolt, még a legnagyobb rivális, Tiger Woods is, aki a Twitteren grautlált az elsők között.

Phil Mickelson egy ütés előnnyel várhatta a 11 millió dollár összdíjazású verseny utolsó napját, flight-társával, a mindössze 31 esztendős Brooks Koepkével szemben. Volt némi pikantériája a párosításnak, ugyanis évtizedekkel korábban a 8 éves Koepka egy versenyen átverve a biztonságiakat, a parkolóban kért autogramot Mickelsontól, aki akkor faképnél hagyta a fiatal rajongót. Sokan viccesen megjegyezték, hogy Koepka minden bizonnyal a PGA Championship utolsó napján áll majd bosszút 51 éves riválisán, ám Mickelson végül nem engedte ki a kezéből a győzelmet. Pedig a veterán játékos történelmi sikerére semmi jel nem mutatott egészen a viadal első napjának a végéig. Mickelson a szezon során egy tornán sem tudott a legjobb 20 között zárni, pontatlanul játszott, messze nem volt kiegyensúlyozott, önkritikusan nem egyszer megállapította, hogy bár ütéshosszban még felveszi a versenyt a fiatal generációval, a koncentrációja már nem a régi.
A dél-karolinai tornára azonban összekapta magát és minden tekintetben a régi Mickelsont láthattuk. Az elütőkről jöttek a bombák, a vasütőkkel szokás szerint hihetetlenül magabiztos volt és ezúttal a gurításai is pontosak voltak. Mickelson végig nagyon összpontosított, jóllehet ebben hatalmas segítséget kapott testvérétől is, aki egy ideje már a caddie szerepét is betölti mellette. Pedig sokan féltették a befejező kör előtt, mondván a Major-tornákon hihetetlenül kiegyensúlyozott teljesítményre képes Koepka bedarálja majd a végén, ám a fiatal rivális ezúttal nem játszott jól, maximum csak megszorítani tudta rutinos ellenfelét.
Golf
Tiger Woods: egy célom van, önállóan járni!
29/05/2021 17:46

Brooks Koepka és Phil Mickelson

Fotó: AFP

Phil Mickelson pontosan 30 évvel, 4 hónappal és 10 nappal első PGA Tour tornagyőzelmét követően tudta megnyerni pályafutása hatodik Major-tornáját, amely egyben 45. győzelme volt a PGA Touron. Mickelsonnál idősebb játékos soha sem nyert még Majort, az eddigi legidősebb Major-bajnok a magyar származású Julius Boros volt. A pár hét múlva 51. születésnapját ünneplő klasszis a 14. játékosa a sportágnak, aki 6 vagy annál több Major-sikerrel rendelkezik, jóllehet a rekorder Jack Nicklaustól (18) még messze van, de az aktív játékosok között a legeredményesebb Tiger Woodshoz (15) sincs igazán közel. De ha már az örök rivális Tiger Woodsnál tartunk, természetesen a pályafutásuk elején inkább ellenségnek számító, mára már sokkal inkább baráttá váló Woods az elsők között gratulált Mickelsonnak.
„Igazi inspiráció látni Phil Mickelsont, aki 50 évesen újra Major győzelmet aratott. Gratulálok!.” – írt gratulációt a Twitteren a mondat végén vagy nyolc darab felkiáltójellel Woods.
Aki remélhetőleg talált inspirációt Mickelson sikerében, már csak azért is, mert a golfszerető közönség egy emberként várja visszatérését az autóbalesete után jelenleg odahaza lábadozó zseninek.
Persze nem csak Woods gratulált a történelmi sikert arató Mickelsonnak. A kör végén a fiatal generáció egyik oszlopos tagja, a jelenleg komoly hullámvölgyben lévő Rickie Fowler ölelte meg példaképét, de a korban Mickelsonhoz sokkal közelebb álló Paul Casey sem hagyhatta ki a pillanatot, sőt telefonjával meg is örökítette a győztes utolsó gurítását.
Mickelson maga így értékelte pályafutása eddigi talán legnagyobb sikerét:
„Remélhetőleg hatni tudok az emberekre ezzel a sikerrel. Remélem sokan merítenek majd ebből. Remélem mindenki látja, hogy a kor valóban csak egy szám, nincs akadálya annak, hogy elérd a vágyaidat még akkor sem, ha éppen nem vagy túl fiatal. Csak kicsit többet kell már melózni érte. Ugyan miért ne lehetne a golfot magas szinten űzni, akár idősebb korban is? Ha az ember odafigyel magára és karban tudja tartani a testét, akkor nem lehet akadálya ennek. Ha vigyázol a testedre és a testfiziológia és a technológia segítségével a megfelelő módon tudsz edzeni, akkor azt meghálálja a tested.”

Phil Mickelson

Fotó: AFP

Mickelson PGA Championshipen mutatott teljesítményét nézve többen már úgy gondolják, hogy az amerikai klasszis az év harmadik Major-tornáján is esélyesként léphet pályára, főleg, hogy azon a Torrey Pines pályán rendezik a U.S. Open idei kiírását, amelyen már többször győzni tudott. Mickelsont különös kapcsolat fűzi a U.S. Openhez, hiszen ez az egyetlen Major, amit még nem sikerült megnyernie. Hatszor volt második, már csak ez a viadal választja el a karrier Grand Slamtől. A szervezők amúgy korábbi sikereinek elismeréseként pár hete szabadkártyát adtak neki, ám akkor még nem tudták természetesen, hogy hétvégi sikerével alanyi jogon váltja majd meg indulását, ráadásul az elkövetkezendő öt évre előre.
"Hiszem, hogy ha mentálisan toppon tudok maradni, akkor Torrey Pinesban is jól játszhatok" – mondta Mickelson. "Előtte két hét szabadságot veszek ki, majd a lehető legtöbb időt szeretném eltölteni a greenen, hogy a gurításaimat élesítsem. Jól játszom, jó formában vagyok és könnyen lehet, hogy ez lesz az utolsó igazán jó lehetőségem arra, hogy megnyerjem a U.S. Opent. Szóval mindent bele fogok adni, ami bennem van."
A hétvégéti teljesítményét látva, ugyan ki fogadna Phil Mickelson U.S. Open sikere ellen?
BMW PGA Championship
A történelmi siker Ryder Kupa részvételt hozhat Phil Mickelsonnak
23/05/2021 12:06
PGA Championship
Magyar vonatkozású rekordot adhat át a múltnak az amerikai golfos
22/05/2021 13:35