Justin Rose áll az élen a 85. Masters első napját követően, miután hét ütéssel a par érték alatt 65-ös eredménnyel zárta a csütörtöki első napot.

Az angol játékos soha ilyen alacsony világranglistás helyezéssel nem várhatta még az augustai eseményt, ráadásul hátsérülése miatt sok tornát kellett kihagynia, két éve nyeretlen és idén a legjobb eredménye egy 30. hely volt egy európai versenyen. Mindezek ellenére Rose bombaformában játszott az igazán nehéz körülmények ellenére és komolynak mondható, négy ütés előnnyel várhatja a folytatást.
Nehéz körülmények, még az átlagosnál is gyorsabb és keményebb greenek és szél fogadta a 85. Masters mezőnyét. A játékosok már az éles verseny előtt a gyakorlások során is tapasztalták, hogy ezúttal más lesz a helyzet Augustában, mint volt novemberben, a puha fairway-ek és puha greenek a múlté, a legendás Augusta National ezúttal nem adja majd könnyen magát, nem lesz versenycsúcs döntés, szenvedés lesz, mint általában. Bogey-mentes kör nem is született, a mezőny két és fél ütéssel zárt a par 72-es pálya par értéke felett.
Golf
Tiger Woods: "El tudom ütni a labdát, csak járni nem tudok"
TEGNAP - 13:27
A szakértők kíváncsian várták többek között azt is, hogy az amúgy többnyire bevállalós golfot játszó címvédő Dustin Johnson a novemberi rekorddöntéssel záruló versenyét követően hogyan bírkózik meg az áprilisi körülményekkel. A címvédő az első 9-en plusz egy ütéssel zárt, a hátsón viszont belelendült és úgy tűnt, hogy nem lesz gond a par alatti eredmény megtartásával, ám a 16-os és 18-as szakasz között plusz 3-at játszott, így két ütéssel a par érték felett 74-es körrel fejezte be a napját. A kemény és több helyen kiégett, kopott greenek bizony szedték az áldozataikat, a pálya ezúttal is bizonyította, hogy ez a játék leginkább a labda leesése után kezdődik el igazán, főleg itt Augustában.
Az első napot az élen záró Justin Rose-zal nem nagyon foglalkozott senki sem a torna előtt. Az angol persze kiváló játékosnak számít, itt a Masters-en is voltak jó eredményei, kétszer második is volt, ahogy mondani szokás egyik kezével már bele is bújt a legendás zöld zakóba, ám közelmúltbeli gyenge eredményei miatt nem tartozott a favoritok közé. Rose lassan is kezdett, az egyes és a hetes szakaszon két bogey-t jegyzett, a többi lyukon par-t ért el. Aztán a 8-ason egy eagle-el semmissé tette korábbi hibáit, majd egy olyan sorozatot produkált, amelyet nem sokan tudtak eddig az augustai pályán, tíz szakaszon hét birdie-t jegyzett. Rose 65-ös eredménnyel zárt és pályafutása során immáron a negyedik alkalommal várhatja az élről a Masters-en a második kört, ez pedig egy olyan rekord, amelyet csak a legendás Jack Nicklaus tud felmutatni rajta kívül.
Az angol korábbi 59 augustai köre alatt egyszer sem játszott 65-öt, ám azt ő is tudja, hogy az első napon megnyerni nem lehet a Masters-t ellenben elbukni simán. Rose soha nem nyert még majort hasonló kezdést követően, átlagos tornát is csak kettőt a korábbi 18 alkalomból, amikor az élről várhatta a második fordulót. Az olimpiai bajnoki címvédő mögött Brian Harman (69, -3) és Hideki Matsuyama (69, -3) állnak a második helyen együttállásban, utóbbinak ez a mostani volt sorozatban a nyolcadik par alatti köre Augustában. A negyedik helyen négyes együttállás alakult ki, a korábbi bajnok Patrick Reed és társai -2-es kört zártak az első napon, amely során mindössze 12 játékos tudott bejönni par alá. A 12-be tartozik a múltheti texasi tornán győztes Jordan Spieth, aki nem kisebb bravúrt szeretne végrehajtani, mint Sandy Lyle és Phil Mickelson után harmadikként úgy nyerni meg a Masters-t, hogy az előző heti versenyen sem talált legyőzőre. Spieth mindent megtett az ügy érdekében, volt menekülése a fák alól és volt szenzációs chip-in eagle-je is (a videón 1.35-nél látható) és bár volt egy komolyabb megingása, összességében elégedett lehet a csütörtöki produkciójával.
Az első napi eredményeket látva és a helyszínen lévő szakemberek elmondására hagyatkozva azt lehet mondani, hogy aki par felett 2-3 ütéssel zárt még bőven odaérhet a végelszámolásban, természetesen ehhez az kell, hogy a folytatásban már alacsonyabb ütésszámokat hozzon az illető. A címvédő Dustin Johnsonnak tehát nem kell még feltétlenül aggódnia, viszont a 2011-es leolvadása óta az igazán jó eredménnyel adós Rory McIlroy már nem lehet ennyire boldog, ugyanis 76-os kört jegyzett, hat bogey-val és két birdie-vel. Az északírnek ráadásul majd el kell számolnia az édesapjával is, akit a hetes szakaszon egész egyszerűen lábon talált a labdával egy eltévedt ütést követően. A szituáció igen vicces volt, McIlroy caddie-je még rá is kérdezett, hogy az apját találta-e el a golfozó, aki nevetve ismerte el hibáját.
Az első nap hozott még egy szenzációs hole-in-one-t is az angol Tommy Fleetwood révén is a 16-os szakaszon, aki ennek ellenére is csak +2-vel várhatja a folytatást. A nagynevű játékosok közül Bryson DeChambeau ezúttal is saját bőrén érezhette, hogy Augustában a monstre hossszú drive-ok kis túlzással mit sem érnek, a mezőny messze leghosszabb drive-jával rendelkező játékosa +4-es kört jegyzett és együttállásban a 60. helyről várhatja a folytatást. A világranglista második Justin Thomas egy fokkal elégedettebb lehet, 73-as +1-es körét követően a T20. helyről várhatja a pénteki második kört, amely gyaníthatóan még izgalmasabb és még látványosabb lesz, mint a csütörtöki első volt.
The CJ Cup
McIlroy mindent vitt, címvédésével kilencedik alkalommal világelső
24/10/2022 - 11:06
Golf
Jordan Spieth vezérletével az amerikai golfozók nyerték az Elnökök Kupáját
26/09/2022 - 11:50