Amerika legsportosabb családja – így jellemzik a tengerentúlon a Korda-famíliát. Nelly és Jessica Korda golfban tündököl, míg Sebastian a teniszt választotta. A fiúról már írtunk, hát most mutassuk be a lányokat is!


Igazi sportos család a Kordáéké – hogy egy ordas közhellyel éljünk rögtön. Egyelőre a leghíresebb az apa, Petr Korda, aki 1998-ban megnyerte az Ausztrál Opent, s világranglista-második helyig jutott. A Csehszlovákiában született balkezes teniszező akkor már házas ember volt, a szintén teniszező, közös hazájukat az 1988-as szöuli olimpián képviselő Regina Rajchrtovával kötötte össze az életét 1992-ben. Egy évvel később született meg első gyermekük, Jessica, már a floridai Bradentonban, ahol korábban letelepedtek. 1998-ban érkezett Nelly, 2000-ben pedig a legkisebb, Sebastian jött világra. Mondhatjuk, hogy ezekkel a génekkel a sport kódolva volt DNS-ükben, és nem is tévedtünk. Valamennyien ütőt ragadtak, ám míg a fiú szülei példáját követte, a lányok a golfpálya felé vették az irányt. És nem is megy nekik rosszul.
Kordáék a Föld körül: Megvan a Családi Slam | Eurosport
Az amerikai színekben versenyző Nelly Korda nyerte a női golfozók Australian Open tornáját Adeleide-ben. A mindössze 20 éves golfozó lány pár alatt 17-el fejezte be a versenyt, két ütéssel megelőzve dél-koreai Ko Jin-youngot. A hír önmagában még nem világraszóló, ám a telefonhívás, amit Nelly a győzelem után kapott, mégis azzá teszi.
The CJ Cup
McIlroy mindent vitt, címvédésével kilencedik alkalommal világelső
24/10/2022 - 11:06
Jessica Korda nyerte az idei szezonnyitót, mely a hatodik LPGA Tour-győzelme volt pályafutása során. Ráadásul a sportág szupersztárja, az Egyesült Államok másik, nyugati partjáról származó Danielle Kang előtt sikerült megszerezni az első helyet – a harmadik pedig húga, Nelly lett, akinek három győzelme van eddig a sorozatban karrierje során. Az öröm azért is volt különösen édes, mert először nyert úgy Jessica, hogy a szülei ott voltak a helyszínen. Elég jó szezonkezdés ez a Korda-családnak, főleg ha hozzátesszük, hogy versenyük előtt pár nappal az „öcsi” első ATP-döntőjét vívta.
Három éve nem nyert az LPGA Touron Jessica, így nagyon kellett neki a siker, mellyel a 17. helyre lépett fel a világranglistán (legjobb helyezése a nyolcadik), ám Nelly még nála is jobban szerepel: a negyedik pozíciót foglalja el, de volt már második is.
„Édesapánk mindig azt mondta, hogy a golf a nyugdíjasok sportja, de mi megváltoztattuk a véleményét” – viccelődött nemrégiben Jessica.

jessica-korda.jpg

Fotó: Eurosport

Bár öt év van közöttük, olykor szinte nem lehet őket megkülönböztetni: Jessica csak két centiméterrel magasabb Nellytől (aki 178), ráadásul kísértetiesen hasonló, gyönyörű swinggel operálnak a pályán. Magas, atletikus alkatukat Petrtől örökölték (ő 190 cm). A 2019-es Solheim Cupon (a nők Ryder Cupja) a Team USA tagjaként az egyforma öltözékben aztán tényleg ikreknek tűntek a skóciai Gleneaglesben. Bár az amerikaiak veszítettek Európával szemben, a lányok legyőzhetetlenek voltak a 14-es lyukon túl.

korda-sisters.jpg

Fotó: Eurosport

Maga a sportág egyébként onnan jött, hogy Petr Korda visszavonulása után golfozott – innen az idea: „nyugdíjas sport”.
„Igazából akkor kezdett el többet golfozni apa, amikor én is –
mesélte Jess a
. – Mindketten Jonathan Yarwooddal edzettünk, aki akkoriban Michael Campbellt készítette fel, például a 2005-ös US Open-győzelmére. Így betekintést nyerhetett a golfvilág színfalai mögé, és ez nagyon megtetszett neki. Aztán elkezdtem versenyezni, amit rendkívül élveztem. Később csatlakozott Nelly is.”
A három testvér kapcsolata igen különleges: gyerekként minden nyarat az „anyaországban” töltöttek – természetesen sporttal. Mint mondják, kis korukban rengeteg sportágat kipróbáltak. Sebastian korábban a jégkoronggal próbálkozott (naná! Csehországban?), Jessica és Nelly a szertornával és a műkorcsolyával. Aztán amikor a nővére már golfozott, egyből Nelly is a zöld gyepen kötött ki. Aligha bánja persze.
„Mindig is azt szerettem volna csinálni, amit a nővérem –
Nelly. – Amíg ő golfleckéket vett, én mellette ütögettem a labdákat, szóval rám tényleg igaz, hogy egyszerre tanultam meg járni és golfozni. A szüleink imádták, hogy szabad levegőn vagyunk és mozgunk, bármi is legyen az.”
Mivel a nyarakat Európában töltötték, 15 éves koráig Jessica cseh színekben versenyzett. Első amatőr golfbajnokságán Dél-Afrikában vett részt, ami „csodás élmény volt” számára. Húgának ez a rész kimaradt, ő már az Államokban kezdett versenyszerűen foglalkozni a sporttal. Ami közös viszont bennük, hogy mindketten első US Openjükön (2008, illetve 2013) döntötték el, hogy professzionálisan szeretnék űzni a golfot. Lenyűgözte őket a csillogás, a sztárok közelsége, az, hogy a „nagyok” lyukról lyukra járva autogramokat osztogatnak a rajongóknak.

nelly-korda.jpg

Fotó: Eurosport

A legkisebb Korda valahogy nem a zöld gyepen kötött ki (leszámítva persze a füves pályás tenisztornákat), de hasonlóan szép jövő várhat rá, mint a lányokra. Ősszel a negyedik körig menetelt a Roland Garroson, ahol példaképe, Rafa Nadal búcsúztatta.
„Nagyon stresszes volt az a hét, izgultunk érte rendesen, ráadásul nekünk is versenyünk volt akkor New Jersey-ben. Megváltoztattuk az edzésidőpontjainkat is, hogy láthassuk a meccseit. Írtunk a játékostársaknak, hogy »Hé, cserélnél velünk?«, aztán pedig, ha beleegyeztek, az LPGA Tour szervezőit tájékoztattuk a sok Covid-szabály miatt. Épp Nadallal játszott a versenyünk előtt, és majd’ kiugrott a szívünk a helyéről. Valahogy muszáj volt lenyugodnunk, nem mehettünk úgy ki a pályára. Jess kamillateát ivott előtte.”
Whatsapp-csoportjuk neve „The Trio”, ami sokkal aktívabb, amikor veszítenek, mint amikor győznek, mégpedig azért, mert nem restek kilométerhosszú bátorító üzeneteket küldeni egymásnak. Nem csoda, hogy az USA-beli sajtó így emlegeti Kordáékat: „Amerika legsportosabb családja”.
„Versenyek előtt mindig idegesek vagyunk. Aki sportolt valaha, tudja, mit érez ilyenkor az ember. Ilyenkor nyugtatom Nellyt, hogy ismeri a pályát, tudja, milyen idő lesz és én is ott leszek mellette. Vagy például mutatok neki egy képet, hogy »láttad ezt a cuki cipőt?« Vagy az öcsémnek: »láttad ezt a vicces mémet?« A lényeg, hogy kizökkentsük valahogy egymást. És bármi történjék is, büszkék vagyunk a másikra.”
Vajon mi a helyzet a szülőkkel? Mennyit beszélnek velük a sportról? Mi a legjobb tanács, amit tőlük kaptak? Jessica azt mondja, nagyjából bedobnak ötleteket, pillanatokat, ami eszünkbe jut, aztán arra kapnak reakciókat.

korda-sisters1.jpg

Fotó: Eurosport

„Például, elmondom, hogy szerintem fejben az x-y lyukak között vesztem el. Szerintetek? Ők is velünk együtt tanulnak.”
A lányok szerint minden kezdet nehéz, s így volt ez velük is újoncként. Addig ugyanis, míg nem indul be a pénzdíjak begyűjtése, szinte szenvedés az egész – hacsak nem találsz szponzort. Vannak családok például, akik jelzálogot vesznek fel a házukra, hogy a gyerek golfkarrierje elindulhasson. Ők azért szerencsések voltak a papával, de így sem kaptak mindent ezüstkanállal a szájukba.
„Édesapánk szerint mindenre időt kell hagyni. Kiélvezni a győzelmeket, tanulni a kudarcokból, amire a profi sportolóknak kevés ideje jut, mert egyből utazni kell a következő tornára. Hiába egyéni sport, a mi rivalizálásunk tényleg egészséges a testvéremmel, ezzel pedig csalódást okozunk azoknak, akik éket szeretnének verni közénk. Valójában egymást lökdössük előre, motiváljuk, kisegítjük, azt szeretnénk, ha mindketten jól teljesítenénk. De mindhárman támogatjuk egymást, a lényeg, hogy ott legyünk a másiknak. Szüleinknek nagyon fontos az alázat, minket is erre tanítottak” –
árulta el Nelly
.
S mi lenne, ha nem golfoznának? Nelly maradna a sportban, és jogászként dolgozna, ahogy testvére sem szakadna el ettől a világtól. Marketingesként tevékenykedne vagy ügynökként, de érdekli a belsőépítészet is egy sport utáni, esetlegesen azon kívüli világban. Szóval a „mi lett volna, ha” kérdésre a válasz a kommunikáció és marketing szak Jessicánál, de egyikük sem bánja, hogy kimaradt az egyetem az életéből.

korda-sisters2.jpg

Fotó: Eurosport

„A barátaim azt mondják, nem éltem volna túl. Én az a fajta lány vagyok, aki meggyújt otthon egy gyertyát, betesz zenét és könyvet olvas. Nem a hajnal háromig bulizós, reggel órára menős, délután edzős sikeres golfozó. Szánalmasan elvéreznék.”
Golf
Jordan Spieth vezérletével az amerikai golfozók nyerték az Elnökök Kupáját
26/09/2022 - 11:50
Fortinet Championship
Max Homa őrületes végjátékban védte meg címét az idénynyitón
19/09/2022 - 09:54