Tíz éve már annak, hogy Luke Donald a világ legjobb golfozójának számított.

A világelsőséget ráadásul úgy érte el, hogy Major-tornát addig nem nyert – igaz azóta sem – viszont kiegyensúlyozottan játszott és sorra hozta a top 10-es eredményeket a kiemelten fontos Major-viadalokon, és szállított győzelmeket „hétköznapi versenyekről.
A sikersorozat 2013-ban zárult, onnantól egy nagyon meredek zuhanás következett be Donald pályafutásában. Luke Donald jelenleg a világranglista 658. helyén áll, hosszú idő óta adós a jó játékkal, ám lehet, hogy a fordulópontot pont a PGA Tour eheti tornája hozza meg számára.
Ryder Cup
Nem történt meglepetés, kiütéses amerikai siker a Ryder-kupán
3 ÓRÁJA
Tíz évvel ezelőtt Luke Donald lába előtt hevert a világ. A 2011-es idény során Lee Westwoodtól vette át a világelsőséget és 2013-ig ki sem esett a top 5-ből. Volt egy 119 tornán át tartó sorozata az European Touron, amely során egyetlen viadalon sem maradt le a CUT-ról, mindegyiken végig tudta játszani a négy napot.
De Donald volt az első játékos, aki mind a PGA Tour, mind az European Tour kereseti listáján is az élen tudott zárni egy idényen belül. A britek kiválósága sosem tartozott az igazán nagyot ütő golfozók közé, viszont technikás és nagyon kiegyensúlyozott játékosnak tartották. 2013-ban aztán gondolt egyet és edzőt váltott és sokak szerint ennek, valamint az azt követő időszak során a játékost súlytó sérüléshullámnak is köszönhetően elkezdődött a folyamatos visszaesése.
Először csak nem jöttek olyan kiegyensúlyozottan a top 10-es helyezések, aztán már az első 30 között is egyre ritkábban zárt, hébe-hóba sikerült azért egy-két top 5-ös pozíciót elcsípnie, ám már többször fordultak elő CUT-ról való lemaradások. 2014-ben már a Ryder Kupa európai csapatába sem tudott bekerülni, majd 2015-ben 11 éve elteltével először selejteznie kellett a U.S. Openen való indulásért.
A 2016-os idény első 10 tornáján egy CUT-ot sem sikerült megcsinálnia, majd 2004 után először már a Masters-re sem tudta kvalifikálni magát. A 2017-es idényben felcsillant a remény, ám vezető helyről végül másodikként zárt a Heritage tornán, míg a 2018-as szezon során nyolc indulásából csak két tornán tudott négy napon át versenyben lenni, legjobbja egy 38. helyezés volt a Genesis meghívásos viadalon.
https://i.eurosport.com/2017/04/15/2063152.png
Sérülések hátráltatták a következő idények során, a mostani szezonban pedig már csak azért játszhat, mert megfelel a Tour egyik különleges kritériumának a karrierje során keresett nyereményösszegnek köszönhetően.
A PGA Tour eheti, texasi viadalán az utóbbi időszak gyenge eredményeinek ismeretében senki sem várt jó játékot Luke Donaldtól, ám a korábbi világelső ennek ellenére rég nem látott kiváló formával vétette észre magát. Donald az AT&T Byron Nelson verseny nyitó fordulójában például idén először minden greent elsőre eltalált, ez pedig egy igen fontos statisztikai mutató ebben a sportágban.
De nem ez volt az egyetlen erénye a nyitókör során. A 43 éves Donald 2017 tavasza óta a legjobb első körös score-ját érte el a TPC Craig Ranch-en ütött 65-ös eredményével. A brit játékos kártyájára hét birdie került fel, bogey-ból ráadásul egy sem.
YouTubeYoutubehttps://www.youtube.com/embed/UbZNdK45LfUEmbed
"Kicsit nehéz volt az idei év – értékelt a körét követően Donald. - Nagyon keményen dolgoztam a játékomon és látom a fejlődést, így én azért nem voltam teljesen meglepve, hogy egy ennyire jó kört teljesítettem."
Donald legutóbb 2012-ben nyert tornát. Idén 16 versenyen játszott, ám mindössze háromszor jutott be a CUT-ba. A legfontosabb statisztikai kategóriákban nagyon alacsonyan jegyzik, átlagos körönkénti eredménye 72,1-es, ami a Tour mezőnyében csupán 183. helyre elegendő.

Luke Donald Innisbrook Resort and Golf Club 2012

Fotó: AFP

Tíz évvel ezelőtt Luke Donald volt a PGA TOUR év játékosa. Azóta rengeteg minden történt vele, edzőváltás, hullámvölgy, egy makacs hátsérülés, drasztikus visszaesés a világranglistán. Úgy tűnik azonban, hogy Luke Donald 2021-ben ismét teljes értékű játékosként tud rajthoz állni a versenyeken, jóllehet mindez egyelőre még eredményekben nem mutatkozik meg, legjobbja egy „beugró” tornán, a Bermuda Championshipen elért 40. helyezés.
Ám a texasi viadalon bíztatóan kezdett, remélhetőleg a folytatás is hasonló színvonalat hoz majd és akkor idén Jordan Spieth és Rory McIlroy után immáron egy újabb korábbi világelső visszatérését ünnepelhetjük.
IDE KATTINTVA feliratkozhat az Eurosport hírlevelére, és biztosan nem marad le róla, ha valami fontosról írunk.
Ryder Cup
Amerika karnyújtásnyira a győzelemtől, csak a csoda segíthet az európai csapaton
TEGNAP 08:53
Ryder Cup
Amerikai henger a Ryder-kupán, ’79 óta nem volt ekkora előnyben a Team USA
25/09/2021 10:39