Van egy torna, melyet kétévente rendeznek meg. Ezt a tornát hol az Egyesült Államokban, hol Európában rendezik meg. Ezen a tornán csak két csapat méri össze erejét, ám a csapattagok a világ legjobbjai abban amit csinálnak. Ennek a viadalnak a presztizse akkora, hogy vezető politikusok kezéből esik ki a toll és mondanak le személyes találkozókat arra a három napra, amikor megrendezésre kerül. Ezt a tornán három nap alatt hozzávetőlegesen 300 ezren követik figyelemmel....a helyszínen. Ezt a tornát a fejlettebb országokban élőben lehet a televízióban figyelemmel követni. Ezt a tornát még maga Sir Alex Fergusson is a helyszínen izgulja végig. És nem, ez a torna nem egy labdarúgó esemény.
Hanem a Ryder Kupa. Egy golf torna, melyen az Egyesült Államok válogatottja összeméri erejét Európa legjobbjaival. Ez a torna három napon át tart, a lebonyolításáról korábban már beszéltünk, viszont a presztízséről és az idei kiírás esélyeiről még nem esett szó. Előbbiről mindent elmond, hogy annak ellenére, hogy a golf egy egyéni sportág és az esetek többségében mindenki a saját sikeréért küzd egy-egy tornán, kétévente 12 ember összeáll és vállvetve küzd azért, hogy csapat szinten sikert érjenek el. Ezek a játékosok a világ legjobbjai, legtöbbjük mindent elért már a golfban amit el lehet, dús gazdag sikeres emberek, mégis gyermeki hévvel és elképesztő szenvedéllyel várják ezt a kétévente sorra kerülő tornát. Ahogy az olimpia az össznépi sport ünnepe, vagy egy világbajnokság egy adott sportág ünnepe, úgy a Ryder Kupa a golf ünnepe. Persze vannak még csapatversenyek a sportágon belül, de egyiket sem jegyzik olyan magasan, mint a Ryder Kupát. Minden visszavonult nagy játékos egyszer kapitány akar lenni a szíve mélyén, míg az aktívak közül mindenki tagja akar lenni legalább csak egyszer pályafutása során egy RK-csapatnak.

Ryder Kupa 2014, a megnyit

Fotó: Eurosport

Olympic Games
Koronavírusos a spanyol golfsztár
25/07/2021 08:35
Statisztika
A sportág története során az amerikai válogatott 39 tornán 25 győzelmet aratott, míg az európai 17 részvétele során 9 győzelmet jegyez. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy utóbbi csak 1979 óta vesz részt a viadalon, korábban a brit, majd a brit-ír közös válogatott mérte össze tudását az USA-val. Az amerikaiak jobb győzelmi statisztikával rendelkeznek, de 1991 óta lejátszott 11 Ryder Kupából csupán 4-et tudtak megnyerni.
Az idei kiírásnak nem az amerikai csapat az esélyese. Ennek több oka is van, először is a leglényegesebb, hogy az európai csapat papíron egyszerűen jobb játékosokból áll. Az amerikai válogatottban alig akad olyan játékos, akinek 50%-nál jobb a győzelmi statisztikája, ráadásul a csapattagok közül a legtöbben nincsenek kirobbanó formában és akkor még finoman fogalmaztunk. Hogy akkor hogyan kerültek be a válogatottba? A kérdés jogos, ám azt tudni kell, hogy a Ryder Kupára nem a kapitány választja ki a játékosokat, hanem egy kvalifikációs rendszer alapján áll össze a 12 fős csapat gerince - 9 játékos - a maradék három helyre pedig szabadkártyával lehet bekerülni. Ennél fogva, akik alanyi jogon kerültek be a csapatba, azok érinthetetlenek, a maradék három játékossal variálhat valamelyest az éppen aktuális kapitány. Az amerikaiak túl azon, hogy '93 óta nem nyertek Európában a legutóbbi kiírást úgy vesztették el hazai pályán, hogy az utolsó napon 10-6-ra vezettek, az egyéni versenyek során 4 és fél pont már elég lett volna számukra a győzelemhez, de innen sem tudták behúzni. A történelembe, mint a Medinah-i csodaként bevonuló esemény máig fájó emlék az „amiknak”, a történelmi zakó bénítólag hathat sokak szerint. Persze az európaiakra éppen fordítva hathat, nekik megkettőzheti az erejüket a történelmi tett, hiszen amennyiben vereségre állnak, eszükbe juthat, hogy két évvel ezelőtt a torna történetének legnagyobb fordítását mutatták be, ugyan miért ne sikerülhetne ismét.
A szakértők az idei kiírással kapcsolatban több helyen is elmondták, hogy papíron az európaiak a jobbak, éppen ezért nem is vár szinte senki annyira szoros az összecsapást. Tény, hogy Tom Watson csapata nem annyira tapasztalt, mint az európai ellenfél, a 12-fős keretből 9-en kettő vagy még annál is kevesebb Ryder Kupán vettek eddig részt pályafutásuk során. Persze náluk is van tapasztalt játékos - és három újonc is - Jim Furyk és Phil Mickelson személyében, ám míg az egyik jó szezont tud maga mögött de képtelen volt tornát nyerni, a másik pocsék idényen van túl, igaz legalább ő sem nyert tornát. A viccet félre téve, Furyk valóban jó szezonon van túl, de négy éve nyeretlen a PGA Touron, idén négy tornát bukott el az utolsó napon, míg Mickelson tíz év után idén először zárta tornagyőzelem nélkül a szezont.
Persze nem az amerikai csapatról beszélnénk, ha nem lenne titkos ütőkártyájuk, ám ezúttal ő nem egy játékos, hanem a kapitány maga, Tom Watson. A legendás játékos 8-szor nyert Major-tornát, ebből ötször az Openen, tehát az egyetlen európai Major-versenyen. Taktikailag borzasztóan érett, de ami a legfontosabb, ő volt annak a válogatottnak a kapitánya, amely 1993-ban máig utojára idegenben tudott nyerni Európa ellen.

A Team USA titkos fegyvere Tom Watson, a kapitány

Fotó: Eurosport

Statisztika
A Ryder Kupán a statisztikák szerint az egyéni meccsek döntenek. 1979 óta - tehát amióta USA vs. Európa csatát rendeznek - 13 alkalommal fordult elő, hogy az a csapat nyerte a Ryder Kupát, amely több győzelmet szerzett az egyéni meccsek során. Ez 75%-os mutató, ami azért elég meggyőző.
A legutóbbi négy kiírás közül azért volt példa a fordítottjára is, hiszen 20110-ben az USA 7-5-re nyerte az egyéni meccseket, ám mégis elbukta a Ryder Kupát, igaz 2012-ben Medinah-ban az európaiak amikor a sírból hozták vissza a versenyt, 8 1/2 - 3 1/2 arányban győztek és végül Európában maradt a trófea.
Ha a világranglistás helyezéseket vesszük alapul, akkor a top hatból négy játékos az európai csapatot erősíti, igaz a legjobb tíz között négy amerikait is megtalálhatunk, sőt a 10. és a 20. helyezett között csupán két európai van a többi amerikai. A Major-tornák győztesei közül azonban kettő is az európai csapatot erősíti, ráadásul egyikük idén kettőt nyert. Ő nem más mint Rory McIlroy, a jelenlegi világelső, aki az Opent és a PGA Championshipet is megnyerte, valamint Martin Kaymer az idei U.S. Open bajnoka. Az európaiak semmit sem bíznak a véletlenre, a csapathoz még meghívták a labdarúgás valaha volt egyik legsikeresebb de kétség kívül legkarizmatikusabb vezetőedzőjét, Sir Alex Fergussont, aki előadást tartott a játékosoknak, hogy csapatként hogyan lehetnek legyőzhetetlenek. Végül is a Manchester Unitednél többnyire működött a taktika...
A szakértők többsége - természetesen nem kifejezetten Sir Alex látogatása miatt - európai sikert vár, ám vannak olyanok is, akik meglepetést jósolnak. A fogadóirodák az európaiakat tartják esélyesebbnek, ám a Ryder Kupa attól igazán szép, hogy megjósolhatatlan a végkimenetele. Hiszen két évvel ezelőtt az utolsó nap előtt ugyan ki adott volna egy lyukas garast is azért, hogy az európaiak legyőzik a torony magasan vezető amerikaiakat…
Golf
Történelmet írhatott volna, ám a COVID közbeszólt
06/06/2021 08:26
Golf
Tiger Woods: egy célom van, önállóan járni!
29/05/2021 17:46