Általában a tengerentúli (PGA Tour) és az európai (European Tour) golftornák nincsenek szoros összefüggésben egymással. Ezen a hétvégén azonban más volt a helyzet, hiszen Adam Scott, a világranglista első és Henrik Stenson, a világranglista harmadik helyezettje két különböző tornán szerepeltek. Ez még mindig nem túl izgalmas, ám a tény, hogy Stenson azzal a tudattal vághatott neki a BMW PGA Championshipnek, hogy ha jobban zár Angliában, mint Scott Texasban, akkor hétfőtől ő a világelső, már azzá teszi. Az ausztrál azonban az utolsó két napon brillírozott az amerikai tornán és végül nyert is, míg Stensontól Rory McIlroy lopta el a show-t.
Adam Scott világelsőként először a PGA Tour 6.4 millió dollár összdíjazású Crowne Plaza Invitational tornáján indult el. Az ausztrál botrányosan kezdett, a felezést (CUT) éppen, hogy meg tudta csinálni, egyedül annak örülhetett, hogy életben tartotta a jelenleg PGA Tour rekordnak számító sorozatát, hiszen zsinórban 34. tornáján jutott be a CUT-ba.
Mindeközben Európában Henrik Stenson a European Tour tornái között zászlóshajónak számító BMW PGA Championshipen kiválóan játszott, két nap után együttállásban a harmadik helyen állt az éllovas Shane Lowry, Thomas Björn kettős, valamint a viadal korábbi kétszeres bajnoka, Luke Donald mögött. Stenson hátránya öt ütés volt két kört követően, ami nem kevés, de még mindig jobban állt, mint Texasban Adam Scott.
Olympic Games
Golf - Tokió 2020 - Olimpiai főhírek
01/08/2021 12:13

Fotó: Eurosport

Az ausztrált azonban olyannyira feldobta a hétvégi folytatás esélye, hogy szombaton már valóban azt a játékát nyújtotta, melyet a tavalyi idényben megszokhattunk tőle. Stenson ezzel ellentétben egyre rosszabbul játszott, a folytatásban egyszer sem tudta 70 ütés alá vinni az eredményét. Adam Scott ráadásul az utolsó napon egy szakaszt sem rontott el, bogey (az elvárt ütésszámnál eggyel rosszabb) nem került fel a kártyájára, igaz így is csak playoffban tudta hozni a sikert, ugyanis az ausztrálhoz hasonlóan szintén major-győztes Jason Dufnerrel ugyanolyan összeredménnyel zárt. Döntés a ráadás 3. szakaszában született, Scott a 18-as szakaszon egy birdie-vel (az elvárt ütésszámnál eggyel jobb) megnyerte a playoffot.
Az ausztrál igazán stílusosan mutatkozott be világelsőként, ráadásul továbbra is hibátlan a ráadások tekintetében, harmadik rájátszásos meccsén harmadik sikerét aratta. Adam Scott sokak szerint a világelsőséget könnyedén szerezte meg, hiszen játék nélkül hullott az ölébe, ám pozíciója megerősítéséért igen nagyot kellett harcolnia és ezt a harcot sikerrel vívta meg.
Adam Scott mindössze a második ausztrál golfozó, aki világelsőnek mondhatja magát. Rajta kívül Greg Norman volt az egyedüli ausztrál világranglista éllovas, a "Cápa" ráadásul 331 hetet töltött a férfi golfozók képzeletbeli trónján.
Ami pedig Henrik Stensont illeti, a svédnek ezúttal nem sikerült az előzés, végül a 7. helyen zárt együttállásban, így az európai mega-torna nem róla szólt. Sokkal inkább Rory McIlroyról, aki egy magánéleti válsággal a háta mögött érkezett a Wentworth Clubba és az utolsó körig, kis túlzással élve, azt sem tudtuk, hogy elindult-e a tornán vagy sem. Az észak-ír klasszis szakítása menyasszonyával, Caroline Wozniackival természetesen minden helyszínen lévő újságírót roppant mód érdekelt, ám McIlroy a torna előtti sajtótájékoztatón rövidre zárta a kérdést. Elmondta, hogy mennyire hálás Wozniackinak az emlékekért, magára vállalta a felelőséget a szakítással kapcsolatban, majd kiment a pályára és ott bizonyította, hogy mennyire tökéletesen tudja közömbösíteni magát a történtek alól.

Fotó: Eurosport

McIlroy az első kört követően jól állt, ám a második és a harmadik napon átlagos teljesítményt nyújtott. A kétszeres Major-győztes golfozó számára nem volt sétagalopp az angliai torna, ugyanis a negyedik napot hét ütés hátrányból kezdhette meg, saját bevallása szerint csak a caddie-je hitt a győzelemben. JP. Fitzgerald azonban igen jó meggyőzőerővel rendelkezhet, ugyanis „főnöke” elhitte, hogy van keresnivalója a viadalon és a 11. szakaszra érve már csak két ütés lemaradása volt az éllovasokkal szemben. Az észak-ír a 71. szakaszon vezetett először a tornán, ám a 72., egyben utolsó lyukon még a biztonság kedvéért begurított egy birdie-t, ezzel biztosítva be tornagyőzelmét.
Rory McIlroy 18 hónap után nyert ismét a European Touron, mostani sikere egyben bizonyíték arra, hogy fejben a mezőny egyik legerősebb játékosa, másrészt üzenetértékkel is felér, hiszen közeleg a US Open, a szezon második major-viadala, ahol ha McIlroy így játszik, akkor nagyon nehéz lesz őt bárkinek is legyőznie.
Az aktuális férfi világranglista első tíz helyezettje:
1. Adam Scott2. Henrik Stenson3. Tiger Woods4. Matt Kuchar5. Bubba Watson6. Rory McIlroy7. Jason Day8. Sergio Garcia9. Justin Rose10. Jordan Spieth
A teljes rangsor itt tekinthető meg.
Olympic Games
Izgalmas verseny után amerikai aranyérem született golfban
01/08/2021 09:29
Olympic Games
Koronavírusos a spanyol golfsztár
25/07/2021 08:35