A parádés versenyt és Justin Thomas győzelmét hozó THE PLAYERS után sem áll le természetesen a PGA Tour, a tengerentúli sorozat mezőnye maradt Floridában és a héten kezdődő The Honda Classic 7 millió dollár összdíjazású versenyén méri össze erejét. A viadal a Tour egyik legnehezebb pályáján kerül megrendezésre, ahol évről évre komoly mezőny gyűlik össze. Idén Erik Compton is a mezőny tagja, akit egykoron a legjobb junior játékosként tartottak számon Amerikában, ám nem ezért nagy dolog, hogy részt vesz a tornán, sokkal inkább azért, mert kétszeres szívátültetettként teszi mindezt. 
Erik Compton neve talán még a legvérmesebb Szerdai Válogatás (Wednesday Selection) magazin nézői számára sem mond sokat, pedig az Eurosport korábban éveken át működő magazinműsorának golfos szekciójában többször is volt róla szó. Compton egy 41 éves golfozó, akit egykoron az amerikai junior golfozók ranglistáján az első helyen tartottak számon, majd a Georgia Egyetemre járt, és tagja volt a 2001-es Palmer Kupa és Walker Kupa csapatoknak. Eriknek hét profi győzelme van eddigi pályafutása során, ám egyik sem a PGA Tourról való. Ugyanakkor nyert a Korn Ferry Touron, amely a PGA Tour előszobája - kivívva ezzel a részvételét a 2012-es idényre - és két szezonon keresztül dominálta a Canadian Tourt, ahol a kereseti lista élén is zárt. A legrangosabb sorozatban, a PGA Touron több top 10-es helyezést számlál, legjobbja egy együttállásos negyedik hely éppen az eheti The Honda Classic 2012-es kiírásáról. 
Erik legnagyobb eredményét a sokak szerint évről évre a legnehezebb Major tornának számító U.S. Openen érte el még 2014-ben, amikor a második helyen zárt együttállásban a végső győztes német Martin Kaymer mögött úgy, hogy a harmadik napon Rickie Fowler mellett csupán ő tudott a par érték alatt teljesíteni és a végelszámolásban csupán hat játékos tudott mínuszos eredménnyel zárni. 
Golf
Tiger Woods: "El tudom ütni a labdát, csak járni nem tudok"
30/11/2022 - 13:27
Persze a fenti eredmények azért nem párját ritkítóak, a PGA Tour történetében rengeteg olyan játékos van, aki rendelkezik Comptonéhoz hasonló eredménnyel, vannak, voltak top 10-es sikerei, elmondhatja magáról, hogy egyszer majdnem "odaért" egy Major tornán és volt olyan viadal, ahol nagynevű ellenfeleket utasított maga mögé. 
Erik Compton pályafutása azonban más. Erik Compton ugyanis ezeket az eredményeket úgy érte el, hogy kétszeres szívátültetettként versenyezik a világ legnehezebb golfos sorozatában, amely hétről hétre a világ legjobb golfozóit vonultatja fel. 
Compton 12 éves volt, amikor az első operációt el kellett rajta végezni, majd 2008-ban jött a második. Az állapota akkor olyan súlyos volt, hogy saját bevallása szerint a mentőben telefonon köszönt el a legközelebbi hozzátartozóktól. Az orvosok nagyszerű munkájának, valamint harcosságának köszönhetően azonban felépült és csodával határos módon folytatni tudta pályafutását és a fentebb már felsorolt PGA Tour sikerek legtöbbje ezt követően érte. Erik Compton nem használ golfkocsit a tornákon, holott neki a PGA Tour kivételes elbírálásnak köszönhetően engedélyezné. Ő azonban nem kér a kivételes elbírálásból, ugyanúgy lesétálja a 8-9 kilométert minden egyes körben, mint a többi játékos. Nem tart a koronavírus-járványtól sem, vigyáz magára és betartja az ajánlott biztonsági előírásokat, ám mint mondja, gyerekkora óta az egész élete egyfajta bizonytalanságban zajlik, számára a mostani helyzet nem nagy újdonság. Hiszen amúgy is minden áldott nap 20-25 fajta gyógyszert vagy vitamint szed, hogy a teste ne támadja meg és lökje ki a beültetett szervet, mit neki egy újabb adag, ha az orvos azt ajánlja. Az utazások eddig is rémálomszerűek voltak számára, hiszen a nagy távolságok miatt kénytelen repülni, a repülők és repterek pedig a vírusok és különböző légúti megbetegedések melegágyai. 
Compton saját bevallása szerint egy tornára sem érkezik meg torokfájás vagy valamilyen náthás, megfázásos tünet nélkül, csak míg ezek egy átlagembernél pár nap alatt elmúlnak, nála legalább két hétig tartanak. A vírus első hulláma során otthonában volt Miamiban feleségével és 12 éves kislányával, abban a városban, ahol a legdurvább számokat regisztrálták az amerikai statisztikák alapján. Golfozni nem tudott, a pályákat lezárták, majd a nyitást követően biztonsági szempontok miatt egy ideig óvatosan kezdte újra a felkészülést. A Korn Ferry Tour felfüggesztése miatt sok torna és sok edzés maradt ki, úgy gondolja, hogy időbe telik, míg újra formába lendül, de miután csak így tud pénzt keresni, neki kell vágnia az idénynek, bármennyire is veszélyes számára a mostani helyzet. Próbál magára vigyázni, nem keresi például más játékosok társaságát, egy ideig egyedül bérel lakást a tornákra is, nem a megszokott módon a játékostársakkal. Figyelnie kell magára, nem kockáztathat. Amennyire lehet próbálja magát elszeparálni a felkészülés során is a többiektől, viszont eszébe sem jutott, hogy igénybe vegye a PGA Tour ilyen esetekre fenntartott különleges elbírálását, nem akarja igazoltan felfüggeszteni az idényét. Egészen egyszerűen azért, mert saját bevallása szerint a golf számára az életet jelenti, egyfajta menekülő utat a realitás elől. 
Erik Compton egy ideje már nem teljes jogú tagja a PGA Tour-nak, szponzori meghívásokkal tud eljutni a nagyobb viadalokra, amúgy meg a fentebb már említett Korn Ferry Touron játszik, ahol öldöklő harc zajlik a következő idényre játéklehetőséget kínáló PGA Tour kártyákért. Van azonban még egy lehetősége Comptonnak és a hozzá hasonló helyzetben lévő Korn Ferry Tour játékosoknak arra, hogy az aktuális PGA Tour tornákon részt tudjanak venni, ez pedig nem más, mint a hétfői kvalifikáció. A hétfői kvalifikáció ugyanakkor borzasztóan nehéz, egyrészt mert folyamatos utazást jelent, másrészt csupán egy köre van az embernek arra, hogy a legjobbját hozza és hihetetlenül kevés helyért borzasztóan sokan harcolnak. Erik Compton az idei Honda Classic-re egy ilyen hétfői kvalifikáción keresztül verekedte be magát, így kétszeres szívátültetettként ő is tagja lesz a 144 fős mezőnynek. 
The CJ Cup
McIlroy mindent vitt, címvédésével kilencedik alkalommal világelső
24/10/2022 - 11:06
Golf
Jordan Spieth vezérletével az amerikai golfozók nyerték az Elnökök Kupáját
26/09/2022 - 11:50