Imago

Római vakáció

Római vakáció
By Eurosport

The 16/04/2018 at 11:19Updated The 16/04/2018 at 11:37

Kellemes tavaszias időben mutatta meg magát a Formula-E sorozat az olasz fővárosnak.

Állítólag, amikor tervezték a bajnokság életre hívását, Alejandro Agag az elsők között tett hitet amellett, hogy Róma utcáin körözzenek egyszer. Négy év után az álom valósággá vált, és a hétvégén megrendezett első olasz ePrix sikere sejteti a folytatást. Számos programmal várták az idény európai bemutatkozását, köztük volt egy vatikáni látogatás is, ahol a pápa megáldotta a versenyzőket és a sorozatot.

A kezdeti tapogatózást a pályával, később az időmérő feszültsége váltotta fel, ami megmutatkozott José Maria Lopez és Antonio Félix da Costa incidensénél. Eléggé bugyuta hibát követett el a portugál – vagy valamelyik csapattag –, amikor a szomszédos bokszutcából elinduló Lopezt nem vették figyelembe, és a két vánszorgó autó egymásba szaladt. Ennek köszönhetően mind a ketten az utolsó rajtsorba kényszerültek.

A versenyhétvége előtt szokatlanul nagy előnye volt Jean-Éric Vergne-nek a tabellán. A francia ennek ellenére, nem úgy értékelte a lehetőségeit, hogy ő lehet az első számú favorit, mivel 30 pontot könnyedén el lehet dobni a Formula-E-ben. Vergne azzal volt jobb a riválisainál eddig, hogy igyekezett minden futamon pontot szerezni. Míg az egyik kihívója, Félix Rosenqvist ezúttal is az élről adta fel a küzdelmet, addig Sam Bird könyörtelenül kihasznált minden lehetőséget és győzött. Nagy csata zajlott mögötte a további helyezésekért, végül Lucas di Grassi megszerezte a dobogó második-, André Lotterer a harmadik fokát.

Jean-Eric Vergne durant le E-Prix de Rome

Jean-Eric Vergne durant le E-Prix de RomeGetty Images

Bird a szavai szerint egyáltalán nem számított a sikerre. „Ha Rosenqvist nem hibázik, akkor ő a győztes” – állította az angol. Aki pályafutása hetedik ePrix-jét nyerte meg és 18 ponttal felzárkózott Vergne mögé az összetettben.

(Vörös Csaba)