Getty Images

Mától megváltozik a bokszkiállás

Mától megváltozik a bokszkiállás

The 13/01/2018 at 09:27Updated The 13/01/2018 at 09:32

Már lefutott a Formula-E idény első versenyhétvégéje, mégis szabálymódosításokra került sor.

Páran kifogásolták az eljárást, mert szokatlan, hogy évad közben töröljenek ki valamit a sportszabályzatból. Az évadnyitón már pedzegették, hogy az lesz az utolsó forduló, amelyen még érvényben marad a bokszutcai időminimum. Marrakeshben viszont ezzel nem kell foglalkozniuk a csapatoknak. Az autócsere igen veszélyes procedúrája az elektromos versenyzésnek, hiszen a mezőny 2-3 kör alatt bonyolítja le a folyamatot. Mivel utcai pályákról van szó, az FIA a bokszutca hosszától függően minden pályán megadott egy minimumidőt, amelynél korábban nem lehetett elhagyni a bokszutcát. Ha valaki gyorsabb volt az előírtnál, büntetésre számíthatott.

A hétvégi Marrakesh-i futamtól ez a veszély nem áll fenn, ugyanis törölték a minimumidőt. Ezzel a versenyek izgalmát fokozhatják, mert így több másodpercet lehet nyerni vagy veszíteni a művelet során. Az FIA meggyőződött arról, hogy minden csapat tisztában van a beszíjazás fontosságával, és hibátlanul képes elvégezni a folyamatot.

Lucas di Grassi nem érti miért kellett erre a változtatásra a második fordulóig várni. Szerinte a Formula-E-ben is azokat a sportautókban használt biztonsági öveket kellene használni, amelyeket kifejezetten a minél gyorsabb ki- és beszállásra terveztek. Sam Bird pedig annak adott hangot, hogy jó és rossz dolgokat hozhat egy ilyen döntés. Mert izgalmas lehet ettől a küzdelem, de a biztonságot tekintve már nem ennyire egyértelmű a helyzet. Túl nagy kockázatot vállalhat az, aki a minél gyorsabb autócsere érdekében megpróbál időt spórolni. Ha éppen az új szabály miatt történik baleset, akkor Bird meglátása szerint, nem született jó döntés.

Az új szabály az idény végéig lehet érvényben, hiszen az ősszel induló új évadra már erősebb akkumulátorokat készítenek, és nem lesz szükség autócserékre.

A Marrakesh ePrix 16:00-18:15-ig lesz látható élőben az Eurosport1-en.