A profitorientált élsport egyik lemetszhetetlen bűzös oldalhajtása a csalás és az ügyeskedés. Hiszen ahol nagy a tét, ott az esendő ember keze könnyebben téved el a nem megengedett eszközöket doboza felé a siker érdekében.


Az autósport sem kivétel ez alól; a sportág történetére visszatekintve a legelvetemültebb példák juthatnak az ember eszébe arról, ki hogyan próbálta meg kijátszani a szabályokat, és ez által előnybe kerülni az ellenfeleivel szemben.
A "végrehajtó hatalom" viszont tanulékony, és ahogy múlik az idő, úgy lesz egyre nehezebb a csalók dolga, és úgy kell egyre nagyobb kreativitás ahhoz, hogy valaki sikerrel játsza ki a szabályokat. Megfordítva: egyre több az olyan tisztességtelen húzás, amivel már meg sem próbálkoznak, mert szinte biztos a lebukás.
Monaco
Ilyen bravúros, utolsó pillanatos előzést még a monacói pályán is ritkán látni
08/05/2021 15:34
Az online virtuális versenyzés azonban egy relatíve fiatal műfaj, és az elmúlt két hónapban elképesztő jelentőségűvé nőtte ki magát azáltal, hogy a járvány miatt a valódi autósport parkolópályára került. Egy fiatal sportban pedig a csalás is tinikorát éli; itt még egészen ordas dolgokkal is megpróbálkoznak egyesek.
Ráadásul a fizikai távolság a csalás egészen új fajtáinak is kaput nyitott. Daniel Abt, az Audi gyári Formula E pilótája például odáig ment, hogy a hétvégi berlini szimulátoros futamon kijátszott az egyetemista vizsgázók álomkártyáját: mást ültetett maga helyett a kormány mögé. 

daniel-abt-arc.jpg

Fotó: Eurosport

Abt elgyengülését az okozhatta, hogy az eddig eltelt négy virtuális Formula E forduló alatt egyetlen pontot sem szerzett. Hazai versenyén ezért úgy döntött, megkéri a 18 éves profi szimulátor versenyző Lorenz Hörzinget, legyen a virtuális dublőre Berlinben. 
A csere eleinte bevált, Hörzing egy harmadik és egy ötödik helyet szerzett a szombati versenyeken Abt neve alatt, ám később lebukott, így minden pontot elvettek az Audi-pilótától, illetve arra kötelezték, hogy fizessen be 10 ezer eurót abba a jótékonysági alapba, amelyet amúgy is támogat a virtuális Formula E sorozat.
Természetesen nem most merült fel elsőként ez a trükk, és az online bajnokságok különféle eszközökkel próbálják biztosítani, hogy tényleg az üljön a szimulátorban, akinek a neve a képernyőn szerepel. A komolyabb sorozatokban versenyek előtt vagy alatt alkalmankénti, vagy néhol folyamatos videókapcsolattal csekkolják a személyazonosságot. 
Szombaton pont az volt fura, hogy a szokásos Zoom konferenciahíváson egy gyanúsan nagy mikrofon takarta ki Abt (pontosabban Hörzing) arcát. A versenyek után aztán két rivális, Jean Eric Vergne és Stoffel Vandoorne is a nyakát tette volna rá, hogy ezt a teljesítményt nem német riválisuk érte el.
A Formula E végül megvizsgálta a szóban forgó IP-címeket, és kiderült, valóban sunnyogás ment a háttérben, így jöhetett a büntetés. 
Abt persze megtette az ilyenkor szokásos Canossa-köröket, bocsánatot kért, hogy nem vette elég komolyan a virtuális bajnokságot, méltatva a szervezőket, akik sok munkát tesznek bele a projektbe.
Amellett, hogy a német pilóta egy kissé lejáratta magát, a dolog szélesebb körben is problémát okozhat. A virtuális-versenyzés számára a karantén-időszak soha nem látott lehetőség arra, hogy megmutassa a világnak, méltó rá, hogy komolyan vegyék.
Az ilyen fejcserés támadások, és Simon Pagenaud-félé húzások (a virtuális Indy 500-on ámokfutott), viszont pont ennek az ellenkezőjét érik el, és azt sugallják, hogy a szimulátor-versenyzés csak amolyan számítógépes bohóckodás, ahol ha úgy akarjuk, mást ültetünk magunk helyett a kormány mögé. Emiatt Abt sokkal több embernek ártott, mint talán előzetesen gondolta. 

Mit gondolsz Daniel Abt húzásáról?

Jól tette, a szimulátorozás komolytalan dolog.0% (0 szavazat)Ejnye-ejnye, de azért ez nem akkora disznóság.0% (0 szavazat)Az egész szimulátoros világnak ártott, haragszom rá.0% (0 szavazat)Összes szavazat: 0
Rome ePrix
Rome ePrix, 2. futam összefoglaló
11/04/2021 15:45
Rome ePrix
Még mindig van új autós baleset a nap alatt (videóval)
10/04/2021 18:03