Kellemetlen helyzetbe szaladt bele a Red Bull junior programjának Formula-2-es pilótája, Jüri Vips. A 21 éves észt versenyzőről nemrég olyan felvételek kerültek elő, amin élő internetes adásban használ rasszista felhangú kifejezést. A csapat egyből jelezte, felfüggeszti a versenyzőt és vizsgálatot kezdeményez az ügyben.
Vips az előkerült felvételen a Call of Duty nevű videojátékkal játszik egy online társaságban, amikor elhangzik a „bitch n**ger” kifejezés. Hogy a szavak tőle származnak, az onnan nyilvánvaló, hogy több játékos a Juri felkiáltással reagált a történtekre. Köztük volt egyébként Liam Lawson, aki szintén része a Red Bull junior programjának és Vips riválisa az F2-ben.
A Red Bull kedd este közleményt adott ki, amiben jelezték, hogy eltiltják a pilótájukat, az esetet pedig kivizsgálják.
Forma 2
A Forma-1 előszobájába lépett a virtuális F1 bajnokság korábbi versenyzője
13/01/2022 19:17
“A Red Bull Racing minden csapatnál végzett tevékenység alól azonnal hatállyal felfüggesztette Juri Vipset az eset teljes kivizsgálásának idejére. A szervezetünk elítéli a bántalmazás bármilyen formáját és zéró toleranciát képvisel a rasszista nyelvezettel vagy viselkedéssel szemben.”
Vips nem sokkal később az Instagram oldalán reagált a hírre, ahol elnézést kért, és leszögezte, elhatárolódik a saját megjegyzésétől.
„Szeretnék elnézést kérni a sértő nyelvezetért, amit korábban videojátékozás közben használtam. Ez elfogadhatatlan és egyáltalán nem tükrözi az elveket és értékeket, amiket képviselek. Mélyen megbántam a tetteimet, ez nem az a példa, amit mutatni szeretnék. Teljes mértékben együttműködöm a kivizsgálással.”
Arról nem szólnak a hírek, hogy a felfüggesztés és a vizsgálat meddig tarthat. Vips legközelebb a jövő hétvégén állna rajthoz Silverstone-ban, de könnyen lehet, hogy azokat a versenyeket ki kell majd hagynia. A bajnoki küzdelem szempontjából legalább nem kavar be az eltiltás, az észt pilóta ugyan többször volt dobogós ebben a szezonban, de a bajnokságot jelenleg vezető Felipe Drugovich mögött több mint 80 pont a lemaradása.
Vips reménykedhet, hogy a baklövés nem töri derékba az amúgy ígéretes karrierjét. A fiatal versenyző 2018-ban került a Red Bullhoz, majd az európai kontinentális sorozatban és az F3-ban töltött évek után tavaly csatlakozott a Formula-2-es mezőnyhöz. Első teljes évében rögtön két futamgyőzelmet szerzett és hatodik helyen végzett a bajnokságban. Hogy a Red Bullnál nagyra értékelték a teljesítményét, az is jelezte, hogy idén a Spanyol Nagydíj során először kapott lehetőséget arra, hogy szabadedzésen vezesse a Forma-1-es csapat autóját.
Forrás: Racefans