Sebastian Vettel az előző két szezonban csak árnyéka volt önmagának, még a pályafutása is veszélybe került. Az Aston Martin komoly vezéráldozat árán mentőövet dobott a négyszeres világbajnoknak, aki mintha kezdene magára találni.


Motiválatlan, kedvetlen, dekoncentrált – 2018 óta zömmel ezekkel a jelzőkkel illették Vettelt, akinek a ferraris pályafutása csúfosan ért véget. Miközben nyers tempóban is elmaradni látszott fiatal csapattársától, számos vezetői hibát vétett, gyakran rosszul mért fel versenyszituációkat, máskor pedig túlzottan is a határon táncolt. 2020 elején a Ferrari be is jelentette, hogy nem hosszabbítja meg a négyszeres világbajnok szerződését, a jövőt pedig Charles Leclerc-rel képzelik el.
Forma 1
Kizárták Vettelt, változott az összetett állása
01/08/2021 21:13
Vettelnek ez rossz pillanatban jött, hiszen a topcsapatok üléseire már nem volt esélye, a középmezőnybeli istállók közül pedig csak kevés kínált egy négyszeres világbajnokhoz méltó lehetőségeket. Végül a Racing Point, vagyis most már Aston Martin, meglátta a benne rejlő esélyt, így az amúgy szenzációsan teljesítő Sergio Pérezt elküldték, és helyet csináltak Vettelnek. Volt kockázat bőven a húzásban, és a német eleinte nem is villogott.
Mindez persze várható volt, hiszen Vettel nagyon mélyre került a Ferrarinál, az új csapatánál pedig egy teljesen más koncepció szerint épített autót kellett megszoknia. Az Aston Martin ráadásul a Mercedeshez hasonlóan rengeteg tapadást veszített a szabályváltozásokat követően, így az előző idényben masszívan dobogóesélyes autó a középmezőnybe csúszott vissza. Monte-Carlóban és Bakuban azonban megtört a rossz sorozat, Vettel pedig magára talált.

A Monacói Nagydíjon ötödik helyen zárt, az azeri futamot pedig némi – de tényleg csak pici – szerencsével a második helyen fejezte be.

„Őszintén szólva nem voltak nagy elvárásaim. Azt persze tudtam, hogy az egész hétvégén jól éreztem magam az autóban, tisztában voltam azzal, hogy szerzünk pár pontot, de arra nyilvánvalóan nem számítottam, hogy a második hely lesz a miénk és ennyire erős versenyt zárunk. Nyilvánvalóan nagyon boldog vagyok már csak a csapat miatt is, nagyszerű eredmény ez. Keményen indult a szezon, mert a tavalyi idény után egy picit többre számítottunk. Most bedobok pár italt a srácokkal.”

Sebastian Vettel Monaco GP

Fotó: Getty Images

Vettel legutóbb a 2019-es Mexikói Nagydíjon végzett a második helyen, Bakuban pedig 2016-ban ért el hasonló eredményt. „Mindig jó érzés, ha az új csapathoz szerződés jó eredményekkel társul. Csütörtökön azt mondtam, hogy nyerni szeretnék, illetve, hogy élvezem a versenyzést, mert egyre és egyre közelebb kerülök a kívánt helyekhez. A negyedik helyen nyilván azt gondoltam, hogy ezek fontos pontok a csapatnak és nekem, de a dobogóhoz közeledve azt éreztem, beleszólhatunk, ha valami történik.”
Egész hétvégén jól éreztem magam, ami egészen biztosan nem árt, remélhetőleg ezt a momentumot a következő versenyekre is át tudjuk menteni. Franciaország hagyományos pálya lesz, szóval meglátjuk, de remélhetőleg kicsit gyakrabban harcban lehetünk majd a pontokért.
A német pilóta azt is elmondta, annyira jól érezte magát, hogy a piros zászlós megszakításkor inkább ki sem szállt az autóból. „Ott maradtam, mert szerettem volna a zónában lenni, nem kizökkenni, készen állni. Nyilvánvalóan úgy érzem, hogy mindent megtettünk ezen a napon, amit csak tudtunk. Nekem elég kényelmes az autóban ülni, egyike vagyok azon kevés versenyzőnek, aki soha nem pisil az autóban, szóval én több időt kibírok benne!”
Forrás: Autosport

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
French Grand Prix
Verstappen nyerte a Francia Nagydíjat és növelte előnyét Hamiltonnal szemben
20/06/2021 15:21
French Grand Prix
Ketten is lezúzták az autójukat, Verstappen átmentette a formáját az időmérőre is
19/06/2021 14:36