Ugyan a várt szabályváltozásokra még egy évet várnunk kell, 2021 bőséggel tartogathat érdekességeket a Forma-1-ben. Sebastian Vettel csapatváltása lehet az egyik, a négyszeres világbajnok ugyanis öt év után távozott a Ferraritól, és az új idényt már az Aston Martinná átbrandelt istállónál kezdi meg. A német versenyző lezárta magában a múltat, és minden erejével az új csapatára koncentrál.


Sebastian Vettel karrierje 2020-ban mélypontra jutott, olyannyira, hogy még a visszavonulás gondolata is megfordult benne. Az idényt a 13. helyen zárta, jóval fiatal csapattársa mögött, amelyben persze az is szerepet játszhatott, hogy a Ferrari már az idény előtt eldöntötte, nem hosszabbítja meg a négyszeres világbajnok szerződését. Bár Vettel gyengélkedése valamivel korábban kezdődött, ez egészen biztosan nem segített neki, hogy visszanyerje régi önbizalmát, amit immáron új környezetben próbál felépíteni.
Erre a feladatra az Aston Martin kiváló környezet lehet, amely rövid távon mindenképp előrelépést jelent a Ferrarihoz képest. A legendás márka, amely Lawrence Strollnak köszönhetően tér vissza a Forma-1-be, arra a Racing Pointra épül ebben az idényben, amivel Sergio Pérez a harmadik helyen zárt a bajnokságban. Ha kicsivel kevesebb balszerencse éri a csapatot, vagy Lance Stroll jobban teljesít, a konstruktőrök között is könnyedén megszerezhette volna a Racing Point a dobogót a két nagy, a Mercedes és a Red Bull mögött.
Forma 1
Hivatalos: Távozik a Ferrari csapatfőnöki posztjáról Mattia Binotto
17 ÓRÁJA
Mindez egyértelműen jelzi, mekkora potenciál rejlik az Aston Martinban, és mekkora lehetőség ez Vettelnek, hogy bizonyítsa: még mindig a mezőny legjobb versenyzői közé tartozik. Szerdán hivatalosan is bemutatták a brit zöld árnyalatot viselő autót, amellyel kapásból sikerült elnyerni a Forma-1 tradícióira köztudottan fogékony Vettel tetszését. "Izgatott vagyok. Úgy gondolom, hogy az autó fantasztikusan néz ki. Ez persze számomra egy teljesen új autó lesz, amely egészen más filozófia szerint készült" - mondta a pilóta.
"Sok időt töltöttem a mérnökök társaságában, hogy képbe kerüljek a különbségekről. Nem csak technikai oldalról, de a munkafolyamat szempontjából is. Remélhetőleg nem kell sok idő, hogy hozzászokjak. Mindenki nagyon izgatott a csapatnál, nagyszerű szellemben folyik a munka, így általánosságában nagyon jó a hangulatom." Rég volt, hogy Vettel ennyire bizakodóan nyilatkozott egy idény előtt, de azt ő is elismerte, még rengeteg munka vár rá. A tanulási folyamatot mindenesetre segítheti, hogy Silverstone-ban kipróbálhatja az autót, egy reklámforgatás miatt.
"Nehéz a szimulátorozást összehasonlítani, mert mindegyik különböző egy kicsit az eltérő hardverek miatt, és ez hatással van arra, hogyan viselkedik az autó, hogyan tudsz ráérezni a viselkedésére. Szerencsés voltam, hogy egy kicsit tesztelhettem, szokhattam a dolgokat, és kaptam némi visszajelzést. Alapvetően ez egy soha véget nem érő fejlesztési folyamat, már ami a valósággal való korrelációt illeti. Még mindig sok dolog vár ránk, rengeteget kell dolgoznia az egész csapatnak" - folytatta a négyszeres világbajnok.
Vettel úgy véli, sikerült maga mögött hagynia 2020-at. "Nyilvánvalóan nem vagyok elégedett az előző évi teljesítményünkkel, amely részben az enyém volt. Elfogadtam, min kellett keresztülmennem, és semmit sem bánok. Vannak bizonyos dolgok, amelyek nem alakultak jól, amiket jobban, másképp szerettem volna csinálni. Ugyanakkor nagyon várom ezt az idényt. Sikerült megbékélnem az előző szezonnal. Tisztában vagyok azzal, hogy nem sikerült megütnöm az általam felállított mércét. Nem igazán foglalkozom azzal, mit gondolnak vagy írnak az emberek."
"Ezért fontos, hogy magammal sikerült megbékélnek. Ahogyan mondtam, nagyon várom ezt az évet, mert az bizonyos, hogy hatalmas elvárásaim vannak magammal szemben."
via Racefans
Forma 1
Még nem fogadta el a Ferrari a csapatfőnök lemondását, az eddigi legőrültebb pletykát is bedobták
TEGNAP - 20:03
Forma 1
Verstappen jogi vétséget követett el, amikor megszegte a csapatutasítást Brazíliában?
TEGNAP - 11:40