Sebastian Vettel ferraris pályafutása hivatalosan is véget ért a

szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjon

. A négyszeres világbajnok utolsó futama épp olyan felejthető volt, mint a teljes 2020-as szezonja: a középmezőnyben nagyokat csatázva, de a pontszerző helyeken kívül ért célba. Azért egy szép gesztusra így is futotta a világbajnoktól, aki elárulta: hiányozni fog neki a csapat.


A Ferrarinál eltöltött hat idénye alatt Vettel az istálló történetének harmadik legeredményesebb versenyzője lett, már ami a futamgyőzelmek számát illeti, csak Michael Schumacher és Niki Lauda előzi meg a sorban. Sikerei ellenére a német rendkívül önkritikusan tekintett vissza ferraris pályafutására, a hétvégi futam előtt kudarcként értékelte teljesítményüket, a fő célt, az egyéni világbajnoki cím megszerzését ugyanis nem sikerült elérni. Vettel nem bújt ki a felelősség alól, elismerte, hogy a saját hibái is szerepet játszottak ebben.
Utolsó ferraris versenyére készül a következő idényt már az Aston Martinnál megkezdő Sebastian Vettel. A német pilóta az Abu Dhabi Nagydíj előtt önkritikusan értékelte az olaszoknál eltöltött éveit: szerinte kudarcot vallottak, hiszen a 2015-ben kitűzött célokat nem sikerült elérniük. Vettel a 2018-ban elkövetett németországi hibáját nem tartja fordulópontnak.
Forma 1
Hogyan érte utol a Red Bull a Mercedest?
TEGNAP 12:22
Pedig a német pilóta bemutatkozása álomszerűen sikerült, első versenyén harmadik lett, majd a Malajziai Nagydíjon első győzelmét is megszerezte a csapattal. 2017-re határozottan úgy tűnt, hogy a Ferrari megszorongathatja a Mercedest, és 2018 talán még nagyobb esélyt kínált erre, ám Lewis Hamiltonék mindkét ízben legyőzhetetlennek bizonyultak. Vettel körül 2019-ben kezdett elfogyni a levegő, amikor az új csapattárs, Charles Leclerc egyre jobban teljesített, és szép lassan maga mögé állította a csapatot.
Idén - némileg váratlan módon - a Ferrari úgy döntött, hogy nem hosszabbít Vettellel, így a négyszeres világbajnok 2020-ban versenyezhetett utoljára a tűzpiros autókban. Jövőre már az Aston Martint erősíti.
"Az biztos, hogy maga a verseny nem volt túl emlékezetes" - mondta utolsó ferraris hétvégéjéről. "A srácok, a szerelők és a többiek gesztusaira viszont emlékezni fogok. A mai versenyen más energiák vettek körbe minket, amit éreztem, és amire emlékezni fogok" - folytatta a német. Ha már gesztusok: Vettel sem távozott üres kézzel, a Ferrariban töltött utolsó pillanataiban egy olasz dalban köszönte meg a csapatnak az elmúlt hat évet. Ennek a szövegét egyébként ő maga írta át, hogy passzoljon az alkalomhoz.
"Élveztem a versenyt, főleg az elejét, amikor sok csatában voltunk. Azonban az nyilvánvaló, hogy a Safety Car rosszkor jött nekünk, hiszen a hosszú etapra tervezett kemény keverékű gumikon mi sebezhetőek voltunk. Mindent megpróbáltunk, és az biztos, hogy érzelmes nap volt, a szerelők például elbúcsúztak a rajtrácson. Más volt a dinamika és a hangulat. Őket sajnálom, hiányozni fognak, de örömmel kezdek egy új kalandba" - nyilatkozta optimistán Vettel, akinek csapattársához is volt pár kedves szava.
"Hiányozni fog. Nyilvánvalóan fejfájást okozott itt-ott, nagyon különböző szakaszában járunk a pályafutásunknak és az életünknek, de nagyszerű srácnak tartom, hosszú pályafutás vár rá, ő a jövő embere. Remélem, hogy megkapja azt az autót, amit megérdemel."
via F1
Forma 1
Veszélyben a Kanadai Nagydíj
14/04/2021 11:20
Forma 1
Korábbi csapattársa szerint Vettelre meghatározó versenyek várnak
13/04/2021 08:58