„Lehet, hogy a múltban nem így lett volna, de most úgy gondolom, hogy egy meleg Forma-1-es versenyzőt szívesen látnánk, és ez így van rendjén" – nyilatkozta Sebastian Vettel, négyszeres német világbajnok F1 versenyző a héten az Attitude LMBTQ magazinnak. „Úgy érzem, egy meleg versenyző segítene felgyorsítani az előítéletek felszámolását, és segítene jobb irányba terelni a sportágunkat” – tette hozzá.
A sportág világbajnoksága 1950 óta zajlik, és 1976-ig csak férfiak vettek részt benne. Néhány kivételtől eltekintve azóta is. Az elmúlt években azonban valóban megvan a törekvés a sportág részéről a diverzitás felé. Ennek nem először szószólója a német versenyző. Tavaly például éppen a magyar nagydíjon jelent meg szivárvány színű ruhában „Same love” (ugyanolyan szerelem) felirattal, így tiltakozva a magyar parlament által nem sokkal korábban elfogadott gyermekvédelmi törvény ellen.
Valószínűleg az sem véletlen, hogy a mostani nyilatkozat a hétvégi azerbajdzsáni nagydíj előtt jelent meg. A F1 mezőnye idén 20 országban versenyez, ezek közül Azerbajdzsánban, ahol a szexuális kisebbségek a legkevésbé védettek jogilag Európában. Noha az azonos neműek közötti szexualitást törvény nem bünteti, mégsem ritka az ilyen személyek vegzálása, és gyakorlatilag nincsen jogsegély az érintetteknek.
Forma 1
Rasszista balhé a Forma-1-ben: a korábbi világbajnok szólt be Hamiltonnak
6 ÓRÁJA
A Nemzetközi Autómobil Szövetség (FIA) ráadásul egyre több, ilyen szempontból megkérdőjelezhető helyszínre viszi versenyeit. Ezzel a kérdéssel gyakran fordulnak a versenyzőkhöz is, nyilván így tett ez a magazin is.

Vettel úgy véli, a sportágnak nem kellene kivonulni ezekből az országokból.

„A F1 22 futamból áll idén 20 országban. Egyik ország sem tökéletes. Az enyém, Németország sem az. Csapatom otthona, az Egyesült Királyság sem az. Ami az LMBTQ-jogokat illeti, vannak olyan országok, amelyek sokkal szigorúbbak, mint mások – ez nyilvánvaló. Megtagadhatnánk a versenyzést ezekben az országokban – és akkor mi lenne?
„Ha nem versenyeznénk ezekben az országokban, akkor lemondanánk arról a lehetőségről, hogy egyáltalán a pozitív változás lehetőségét vigyük el oda. De azzal, hogy versenyzünk ezekben az országokban, és udvariasan, de határozottan kiállunk a számunkra fontos értékek és elvek mellett, úgy gondolom, hatást gyakorolhatunk" – foglalta össze véleményét Vettel, aki ezek szerint hisz a „belülről bomlasztani" elméletben.
Sebastian Vettel tehát ott van az e hétvégi azeri nagydíjon. Az eddigi hét futamból két alkalommal érkezett be pontszerző helyen, 5 pontjával 15. helyen áll a 20 fős mezőnyben.
Forrás:
Forma 1
Az Aston Martin hosszú távon tervez Vettellel
13 ÓRÁJA
Forma 1
Hiába tűnik Russell gyorsabbnak Hamiltonnál, a volt F1-es szerint félrevezető ez a szezon
25/06/2022 14:17