Már csak egy hetet kell várni, hogy elrajtoljon a Forma-1 2021-es idénye, amelynek nagy kérdése, megszerzi-e rekordot jelentő 8. világbajnoki címét Lewis Hamilton. Ebben - 

csapattársa mellett

 - legnagyobb eséllyel Max Verstappen akadályozhatja meg, aki szentül hiszi, hogy a Mercedes sokkal gyorsabb lesz, mint azt az idény eleji teszteken mutatta.


A bahreini teszteken rég nem látott problémákkal küzdött a Mercedes, amelynek a megbízhatósággal és a vezethetőséggel egyaránt meggyűlt a baja. Ennek ellenére a riválisok egyetértenek abban, hogy a címvédőnél nincs nagy gond, és 2021-ben is harcban lesz majd a világbajnoki győzelemért. Így vélekedik Max Verstappen is, aki egy interjúban visszautasította, hogy a teszteken meggyőzően szereplő Red Bull számítana az új évad esélyesének. Mint mondta: épp elég alkalommal láttak ilyesmit a Mercedestől, hogy ne dőljenek be ennek a trükknek.
"Az adatokból világosan kiderült, hogy mit csináltak. Amikor a leggyorsabb körüket futották, kevesebb erőt használtak fel, amit két lazább kör követett. Utána fél másodpercet nyertek azzal, hogy feljebb tekerték a motort. Az nem kérdés, hogy gyorsak. Viszont most, hogy egy picit nehezebben indultak az elején, máris próbálnak minket kezelni esélyesként. Hogy aztán, amikor újra elénk kerülnek, ők legyenek a zsenik. Ugyanezt csinálták az előző évben néhány versenyen" - fogalmazott Verstappen.
Forma 1
A McLaren főnöke tárgyalt az Audival, és hallott a Red Bull-Porschéról
TEGNAP 09:58
Erős Red Bull, sebezhető Mercedes - a bahreini teszt legfontosabb tanulságai | Eurosport
Unalomig ismételt közhely, hogy a Forma-1-es teszteredmények adataiból nehéz kívülről érdemi következtetéseket levonni. Gyakran maguk az érintettek hangsúlyozzák, fogalmuk sincs, mit mutattak meg magukból a riválisok, így számukra is kérdéses, hogyan néz majd ki a mezőny, amikor már élesben gurulnak ki a garázsból az új évadra szánt autók.
"Pénteken elmondták, hogy 'ó, a Red Bull nagyon erősnek tűnik.' Belül, mélyen persze éreztem, hogy nem ez a helyzet. Jött a szombat, ahol ők voltak a legjobbak, milyen csodás. Egyáltalán nem gondolom, hogy én lennék az esélyes. Ha valaki olyan domináns autót épít hét éven keresztül, mint amilyet a Mercedes, még a mezőny legrosszabb padlólemezével is gyorsak tudnak lenni. Szóval az én szememben még mindig a Mercedes az esélyes" - folytatta a holland, aki a saját teljesítményükkel elégedett volt, az autót is jónak értékelte.
Verstappentől egyébként megkérdezték, hogy nem azt a stratégiát követi-e, amivel a Mercedest vádolja. Szerinte viszont a címvédő dominanciájának ismeretében az lenne furcsa, ha nem őket tekintenénk a legjobbaknak. "Az a normális, hogy ők az esélyesek, nem? Zsinórban hét éven át mindent megnyertek. Szóval egyáltalán nem gondolok esélyesként magamra. Boldog vagyok a tesztidőszak alatt elért eredményeinkkel, örülök az autó egyensúlyának. Hogy ez elég lesz-e? Fogalmam sincs. Ezt majd a Q3-ban fogjuk megtapasztalni."
A bahreini teszt három napja során a Mercedes a szokásosnál sebezhetőbbnek tűnt. Már az első napon problémája akadt a váltóval, amivel értékes tesztidőtől estek el, majd másnap Lewis Hamilton kicsúszása miatt kellett módosítaniuk a programon. Az utolsó napon azért megmutatták az autóban rejlő potenciált, legalábbis annak egy részét, mert ahogyan arra Verstappen is utalt, a motor tekintetében még maradt tartalékjuk az éles versenyre. Bár a Honda úgy számol, sikerült elérni a tavalyi Mercedes szintjét, vélhetően a címvédőnél is fejlesztettek az erőforráson.
via Autosport
Forma 1
Nem kell már sokat várni az idei Mercedesre!
18/01/2022 12:16
Forma 1
Hamiltonék fejeket követelhetnek a visszavont fellebbezésért cserébe
15/01/2022 19:32