A Forma-1 sprintfutamainak egyik legfőbb pozitívuma az lesz, hogy a pilóták egész versenyen úgy nyomhatják, ahogy a csövön kifér – legalábbis a Ferrari fiatal versenyzője, Charles Leclerc szerint.

Ezen a héten bejelentették, hogy a 2021-es szezonban, egyelőre kísérleti jelleggel, három helyszínen kvalifikációs sprintfutamot rendeznek. Az 100 km-es etapokért pontokat is fognak osztani, ám elsődlegesen a vasárnapi rajtsorrend meghatározása lesz a feladat; az első sprintversenyt a júliusi Brit Nagydíjon rendezik meg. Mindez a csapatoknak további fejtörést okoz a hétvégi menetrend felépítését illetően, Charles Leclerc viszont úgy érzi, új impulzusokat adhat a formátum.
A sprintfutamok hétvégéi jelentősen átalakulnak a mostani rendszerhez képest: amíg jelenleg három szabadedzést és egy időmérőt rendeznek a vasárnapi verseny előtt, az új formátumban már csak egy szabadedzés kap helyet. Ezt követően rendeznek egy időmérőt, ami alapján a sprinfutamok sorrendjét határozzák meg, majd a 100 km-es verseny végeredménye szerint állnak fel a fő futamon. Leclerc szerint ez a versenyzők gondolkodását is meghatározhatja.
Spanyol Nagydíj
Verstappen mindent vitt Spanyolországban, a Red Bull kihasználta a Ferrari betlijét
TEGNAP 15:03
„Általában nagyon világos elképzelésekkel vágunk neki a hétvégének a három szabadedzésen. Most viszont csak egy gyakorlás lesz, utána egyből jön a kvalifikáció. Személy szerint nekem ez bejön, mert így a kvali előtt kevesebb időnk lesz tanulni, vagyis a versenyzők nagyobb különbséget jelenthetnek. Azt már nehéz lenne megmondani, mit hozhatnak a sprintversenyek. Szerintem az a jó benne, hogy egy teljes futamon, 100 kilométeren keresztül nyomhatjuk.”
Versenyzőként ez mindenképpen jó. Hogy a műsornak is jót tesz-e, azt majd meglátjuk, elvégre ez a legfontosabb. És az is fontos, hogy továbbra is a vasárnapi futam legyen a hétvége legfontosabb eseménye.
Nem Leclerc volt az egyetlen, aki pozitívan nyilatkozott az új formátumról. „Csak azt tudom mondani, amit máskor is: bizonyos helyszíneken szükség van másfajta formátumokra. Például a Monacóhoz hasonló helyeken, ahol a környezet gyönyörű, ám a versenyek nem szükségszerűen izgalmasak. Tetszik, hogy nyitottak voltak és változtattak, úgy gondolom, ezekből a kísérleti hétvégékből sokat fogunk tanulni arról, hogyan tudjuk a jövőben használni a ezeket" - mondta Lewis Hamilton.

Lewis Hamilton a Portugál Nagydíjon.

Fotó: Getty Images

Sebastian Vettel szerint a sprintfutamoknak egyéb céljai is lehetnek, mint a show felpörgetése. „Ez már nyilvánvalóan eldőlt, szóval ki fogjuk próbálni. Ami az indoklást illeti, két lehetséges magyarázat van. A hivatalos szerint az a lényeg, hogy több legyen az izgalom.. Remélem, hogy valóban izgalmasnak bizonyul, az emberek szeretni fogják, akkor talán át kell állnunk, alkalmazkodnunk kell” – fogalmazott a négyszeres világbajnok.
Ha viszont nem szeretik és mi sem szeretjük, akkor még mindig visszatérhetünk. Általában ellenzem, ha szándékosan káoszt okoznak, máskülönben akár a szerencsére is bízhatnánk, de majd meglátjuk. Remélhetőleg közelebb kerülnek egymáshoz az autók, hogy ne kelljen ilyesmin gondolkodnunk.
Forrás: Autosport
Spanyol Nagydíj
Leclerc nyerte az időmérőt
21/05/2022 15:37
Spanyol Nagydíj
Leclerc megcsinálta a szabadedzés-mesterhármast Barcelonában
21/05/2022 12:22