A címvédő holland Max Verstappen és a monacói Charles Leclerc szerint a Forma-1-es versenyzők hamarosan ismét megvitatják a múlt hétvégén rendezett, rendkívül ellentmondásos Szaúdi Nagydíj tapasztalatait.
A versenyzők szerint a pálya kimondottan veszélyes, ám úgy tűnik az F1 döntéshozóinak meg van kötve a keze, lévén Szaúd-Arábia 15 éves szerződést kötött a Liberty Mediával, nyilván olyan összegért, amelynek kiesése megpecsételné a sorozat létét.
"Szerintem egyértelműen ez a legveszélyesebb pálya az egész versenynaptárban"
Forma 1
Még nem fogadta el a Ferrari a csapatfőnök lemondását, az eddigi legőrültebb pletykát is bedobták
28/11/2022 - 20:03
- mondta Sergio Pérez, a Red Bull mexikói pilótája vasárnap, miután életében először megnyerte az időmérő edzést.
Más versenyzők is panaszkodtak, hogy a pálya bizonyos szakaszai egyáltalán nem beláthatóak, néhány kanyaron pedig túlságosan nagy sebességgel kell áthajtaniuk. Panasz már tavaly is érkezett a mezőny részéről, a szervezők a decemberi, első szaúdi futam után végre is hajtottak bizonyos módosításokat az aszfaltcsíkon, de Mick Schumacher látványos és súlyos balesete ismét rávilágított a veszélyekre.

A szombati időmérő edzés második szakaszában a Haas német pilótája körülbelül 270 kilométer/órás sebességgel a falnak csapódott, s noha nem sérült meg, kórházba szállították, és a futamon nem indulhatott.
"Amikor látunk egy ilyen balesetet, némileg megnyugszunk, mert az autók még ilyen sebességeknél is megvédenek minket. A FIA nagyszerű munkát végzett, nagyon biztonságos pilótafülkéket fejlesztettek. De tényleg megéri?" - tette fel a költői kérdést a Ferrari spanyol versenyzője, Carlos Sainz Jr.
Ugyanakkor nem Mick Schumacher balesete volt az egyetlen történet, amely borzolta a kedélyeket a versenyhétvégén. A pénteki, második szabadedzés a tervezetthez képest 15 perccel később kezdődött, mert a húszi felkelők több helyen, köztük a pályától húsz kilométerre található olajfinomítónál is támadást hajtottak végre. Szombat délelőtt a Forma-1 irányítói és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) bejelentette, hogy a nagydíj hétvégéje az előzetes program szerint folytatódik, majd a versenyzők érdekvédelmi szervezete (GPDA) közölte, hogy tagjai több mint négy órán át, éjszakába nyúlóan egyeztettek a kialakult helyzetről.
https://i.eurosport.com/2022/03/27/3345578.jpg
A vasárnapi futam után a második helyezett Charles Leclerc úgy fogalmazott, ha megnyugszanak a kedélyek, mindenképpen meg kell vitatniuk újra a történteket. A futamgyőztes Max Verstappen kijelentette, az összes pilótának, a csapatfőnököknek és a vezetőségnek együtt kell tárgyalnia a jövőről.
Ami valószínűsíthető, hogy a Szaúdi Nagydíj maradni fog a versenynaptárban, lévén Szaúd-Arábia 15 évre szóló szerződést írt alá, és a licencdíjak jelentősen hozzájárulnak a Forma-1 tulajdonosa, a Liberty Media bevételeihez. A szaúdi állam tulajdonában lévő Aramco vállalat az F1 egyik főtámogatója, egyben az Aston Martin csapat egyik főszponzora is. A McLaren istállónak a szaúd-arábiai állami befektetési alap (PIF) biztosít jelentős forrásokat.
https://i.eurosport.com/2022/03/25/3344324.jpg
Forma 1
Verstappen jogi vétséget követett el, amikor megszegte a csapatutasítást Brazíliában?
28/11/2022 - 11:40
Abu Dhabi Nagydíj
„Pokolian nehéz lesz ezt megismételni, de azon leszek” – Verstappen boldog és motivált
20/11/2022 - 17:20