Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Forma 1 szó szerint a tűzzel játszik, de a futam törlése szóba se jöhet

Minich Réka

Publikálva 26/03/2022 - 16:23 GMT+1

Pénteken Szaúd-Arábiában felrobbantottak egy olajfinomítót, az éppen zajló Forma 1-es futamtól mindössze 10 kilométerre. A szabadedzések során a pályán is látni lehetett a fekete füstöt. A pilóták pénteken hajnalba nyúlóan tanácskoztak, de végül az a döntés született, hogy a jelenlegi körülmények között a legbiztonságosabb a pályán maradni és folytatni a versenyzést.

The flags of the Formula One (L), the Federation Internationale de l'Automobile (C) and Saudi Arabia (R) wave ahead of the third practice session ahead of the 2022 Saudi Arabia Formula One Grand Prix at the Jeddah Corniche Circuit on March 26, 2022.

Fotó: Getty Images

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az első pénteki szabadedzés alatt érte rakétatámadás a pályától mindössze 10 kilométerre található olajfinomítót, aminek hatására az egész környéken égett olajszag és sűrű fekete füst terjengett. A második szabadedzés előtt már tartottak egy rövid értekezlet a résztvevők számára, de az igazi huzavona csak este kezdődött el.
A BBC beszámolói szerint majdnem négy és fél órásra nyúlt a pilóták megbeszélése, ahol egy ponton minden pilóta egyetértett abban, hogy nem szeretnének versenyezni a hétvége további részén. Végük a csapatfőnököktől és a szaúdi szervezőktől érkező nyomás és biztosítékok hatására mégis a folytatás mellett döntöttek. A brit közmédia forrásai szerint nem elhanyagolható szempont volt, hogy a futam törlésével milyen komoly következmények jártak volna a résztvevők számára. További részleteket ugyan nem közöltek a cikkükben, de a helyi kormány és az emberi jogok viszonyát ismerve a versenyzők sem feltétlenül akarták kipróbálni, hogy meddig packázhatnak a helyi vezetőkkel.
picture

Lewis Hamilton és Pierre Gasly a szaúdi megbeszélésen

Fotó: Getty Images

A pénteki napon a hivatalos sajtótájékoztatót sem tartották meg, de végül szombaton a csapatfőnököket lehetett faggatni. A Ferrari csapatvezetője, Mattia Binotto így nyilatkozott:
„A pilóták természetesen aggódtak, el is mondták a félelmeiket. Ez teljesen természetes, szerintem kicsit mindenki aggódott, viszont fontos, hogy meg tudjuk vitatni a lehetőségeinket egy ilyen helyzetben. A csapatvezetők a szaúdi kormánytól, az F1 vezetőitől és különböző biztonsági szakemberektől is kaptak biztosítékokat. A mi dolgunk az volt, hogy ezeket el tudjuk magyarázni a csapattagoknak és a pilótáknak, hogy ők is tisztában legyenek azzal, hogy a jelenlegi körülmények között a folytatás a legjobb és legbiztonságosabb opció.”
A pilótákat tömörítő GPDA az alábbi közleményt adta ki az egyeztetések után:
„A tegnapi egy nehéz nap volt a Forma 1 számára és egy stresszes nap a pilóták számára. Ez a pálya már önmagában is komoly kihívás a versenyzők számára a magas falak és a nehezen belátható kanyarok miatt, de ilyenkor még nehezebb teljesen a vezetésre koncentrálni. A teljesen természetes aggodalmakat egy nagyon hosszúra nyúlt megbeszélésen megvitattuk, de végül a helyi kormány, a Forma 1 és a csapatok vezetői által nyújtott biztosítékok hatására úgy döntöttünk, hogy szombaton a szokásos edzéssel és időmérővel folytatódjon a hétvége. Reméljük, hogy jó versenyt zárhatunk, így a drukkerek majd arra emlékezhetnek, nem pedig a pénteki robbantásokra.”
A biztosítékok nem mindenkit győztek meg, a német Sky helyi szakkomentátoraként dolgozó Ralf Schumacher a a hétvége további részét a németországi stúdióból fogják kommentálni.
Az 1996-os világbajnok Damon Hill sem volt elájulva a döntéstől: „Érthetetlen. Nincs ok aggodalomra, versenyezzünk! Érdekes lesz látni, hogy folytatódik a hétvége. A Forma 1 szó szerint a tűzzel játszik.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés