Ahogy arról korábban beszámoltunk, az első pénteki szabadedzés alatt érte rakétatámadás a pályától mindössze 10 kilométerre található olajfinomítót, aminek hatására az egész környéken égett olajszag és sűrű fekete füst terjengett. A második szabadedzés előtt már tartottak egy rövid értekezlet a résztvevők számára, de az igazi huzavona csak este kezdődött el.
A BBC beszámolói szerint majdnem négy és fél órásra nyúlt a pilóták megbeszélése, ahol egy ponton minden pilóta egyetértett abban, hogy nem szeretnének versenyezni a hétvége további részén. Végük a csapatfőnököktől és a szaúdi szervezőktől érkező nyomás és biztosítékok hatására mégis a folytatás mellett döntöttek. A brit közmédia forrásai szerint nem elhanyagolható szempont volt, hogy a futam törlésével milyen komoly következmények jártak volna a résztvevők számára. További részleteket ugyan nem közöltek a cikkükben, de a helyi kormány és az emberi jogok viszonyát ismerve a versenyzők sem feltétlenül akarták kipróbálni, hogy meddig packázhatnak a helyi vezetőkkel.

Lewis Hamilton és Pierre Gasly a szaúdi megbeszélésen

Fotó: Getty Images

Forma 1
Még nem fogadta el a Ferrari a csapatfőnök lemondását, az eddigi legőrültebb pletykát is bedobták
3 ÓRÁJA
A pénteki napon a hivatalos sajtótájékoztatót sem tartották meg, de végül szombaton a csapatfőnököket lehetett faggatni. A Ferrari csapatvezetője, Mattia Binotto így nyilatkozott:
„A pilóták természetesen aggódtak, el is mondták a félelmeiket. Ez teljesen természetes, szerintem kicsit mindenki aggódott, viszont fontos, hogy meg tudjuk vitatni a lehetőségeinket egy ilyen helyzetben. A csapatvezetők a szaúdi kormánytól, az F1 vezetőitől és különböző biztonsági szakemberektől is kaptak biztosítékokat. A mi dolgunk az volt, hogy ezeket el tudjuk magyarázni a csapattagoknak és a pilótáknak, hogy ők is tisztában legyenek azzal, hogy a jelenlegi körülmények között a folytatás a legjobb és legbiztonságosabb opció.”
A pilótákat tömörítő GPDA az alábbi közleményt adta ki az egyeztetések után:
„A tegnapi egy nehéz nap volt a Forma 1 számára és egy stresszes nap a pilóták számára. Ez a pálya már önmagában is komoly kihívás a versenyzők számára a magas falak és a nehezen belátható kanyarok miatt, de ilyenkor még nehezebb teljesen a vezetésre koncentrálni. A teljesen természetes aggodalmakat egy nagyon hosszúra nyúlt megbeszélésen megvitattuk, de végül a helyi kormány, a Forma 1 és a csapatok vezetői által nyújtott biztosítékok hatására úgy döntöttünk, hogy szombaton a szokásos edzéssel és időmérővel folytatódjon a hétvége. Reméljük, hogy jó versenyt zárhatunk, így a drukkerek majd arra emlékezhetnek, nem pedig a pénteki robbantásokra.”
A biztosítékok nem mindenkit győztek meg, a német Sky helyi szakkomentátoraként dolgozó Ralf Schumacher a második szabadedzés után rögtön hazautazott, a hétvége további részét a németországi stúdióból fogják kommentálni.
Az 1996-os világbajnok Damon Hill sem volt elájulva a döntéstől: „Érthetetlen. Nincs ok aggodalomra, versenyezzünk! Érdekes lesz látni, hogy folytatódik a hétvége. A Forma 1 szó szerint a tűzzel játszik.”
Forma 1
Verstappen jogi vétséget követett el, amikor megszegte a csapatutasítást Brazíliában?
11 ÓRÁJA
Forma 1
Max uralta a hétvégét és a versenyt is, ahogy az egész szezont
21/11/2022 - 12:25