Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ütközések, piros zászlók és büntetések után Hamilton nyerte a szaúdi nagydíjat!

Rév Dániel

Frissítve 05/12/2021 - 21:15 GMT+1

Három rajt, a két vb-esélyes ütközése, piros zászlók, büntetések: minden volt az első szaúd-arábiai nagydíjon, ami Lewis Hamilton győzelmét hozta. A világbajnoki cím Abu Dhabiban dől el, döntetlenről várhatja az utolsó futamot a két esélyes.

Lewis Hamilton und Max Verstappen im Fight

Fotó: Imago

Elképesztő drámákat hozott a Forma-1-es világbajnokság történetének első szaúd-arábiai nagydíja Dzsiddában. A versenyt kétszer is piros zászlóval kellett megszakítani, ami úgy tűnt, hogy Max Verstappennek kedvezhet, ám végül így is Lewis Hamilton győzött, és ezzel utolérte a világbajnoki pontversenyben a hollandot.

Az első rajt

Meglepő módon elég problémamentesen indult a verseny, pedig a világbajnokságon először szereplő utcai pálya magában hordozta a balesetek lehetőségét. Az első ilyenre végül azért nem kellett nagyon sokat várni, 10 kör után Mick Schumacher nézte el a gyors kanyarok egyikét, és olyan erővel csapódott bele az energiaelnyelő védőfalba, hogy azt javítani kellett. Először csak a biztonsági autót küldték be, a mezőny tagjai pedig Verstappen kivételével elmentek kerekeket cserélni, hiszen látható volt, hogy a kemény keverékű gumikkal már el lehet jutni a verseny végéig. 4 körrel később viszont kiderült, hogy akkorát kapott a fal, hogy piros zászlóra van szükség, megállították a versenyt, és így Verstappen is kereket cserélhetett, ő is megkapta a kemény keverékeket, mint a többiek.
picture

L'incidente della discordia di Mick Schumacher che ha convinto Michael Masi a chiamare la bandiera rossa, Getty Images

Fotó: Getty Images

A második rajt

Ez már sokkal kevésbé volt sima, mint az első, Verstappen és Hamilton egymás mellett vette az 1-es kanyart, Verstappennek pedig el kellett hagynia a pályát, és egy pillanatra mintha össze is értek volna Hamiltonnal. Közben pedig a második rajtot remekül elkapó Esteban Ocon is megelőzte Hamiltont. Pár kanyarral később viszont egy szűk részen Charles Leclerc kiforgatta Sergio Pérezt, Nikita Mazepin pedig belerohant hátulról az előtte fékező George Russell autójába, így jöhetett az újabb piros zászló. Az első kanyarban történt pályaelhagyás miatt a versenybírók arra kötelezték Verstappent, hogy adja vissza a pozícióját Hamiltonnak, aminek köszönhetően Ocon - Hamilton - Verstappen sorrendben jöhetett...

A harmadik rajt

A második piros zászló alatt újabb lehetőséget kaptak a csapatok a kerékcserékre, a Red Bullnál pedig úgy döntöttek, hogy megpróbálják a közepes keverékű gumikkal visszaküldeni a pályára Verstappent. A hollandnak emiatt sokkal jobban tapadtak a gumijai a harmadik rajtnál, és belső íven Hamiltont és Ocont is megelőzte. Ezután nagyjából nyugodtan csordogált a verseny, ám ahogy Verstappen gumijai elkezdtek elkopni, Hamilton közelebb tudott jönni hozzá, és a 37. körben egy előzési kísérletet is megpróbált a célegyenes végén. Verstappen úgy tudta csak maga mögött tartani Hamiltont, hogy elhagyta a pályát, az esetet pedig vizsgálni kezdték.
picture

Max Verstappen, Lewis Hamilton, F1, GP Arabia Saudita, Getty Images

Fotó: Getty Images

Ilyet nagyon ritkán látni

Ezután következett a verseny legdrámaibb pillanata: Verstappent arra utasította a csapata - az FIA illetékeseivel történt egyeztetés után, - hogy adja vissza a pozícióját Hamiltonnak. Erre a célegyenes előtti visszafordító kanyar előtti egyenest nézte ki a Red Bull, hiszen így Verstappen egyből megtámadhatta volna Hamiltont, nyitott hátsó szárnnyal. Hamilton viszont még nem tudta, hogy elengedés következik, és a két versenyző majdnem állóra fékezte az autóit, a jelenetsor végén pedig Hamilton hátulról el is találta Verstappent. Szerencsére egyik versenyző autója sem sérült meg túlzottan, így mindketten folytatni tudták a versenyt. Néhány körrel később Verstappen elengedte Hamiltont, majd jött az ítélet, ami eldöntötte a versenyt: Verstappent a 37. körben történt pályaelhagyás miatt 5 másodperces büntetéssel sújtották, így a verseny vége izgalommentessé vált. Verstappennek ráadásul nem volt akkora előnye a harmadik helyen haladó Oconnal szemben, hogy egy kerékcsere után megpróbálja megfutni a verseny leggyorsabb körét, amivel megtarthatta volna előnyét a vb-pontversenyben.
A futam utolsó méterein még Valtteri Bottas előzött egyet, így egy tizedmásodperccel megelőzte Ocont, és a harmadik helyen zárta a versenyt. Lewis Hamilton a 103. győzelmét aratta a világbajnokságon, és ami talán ennél is fontosabb számára: a pontversenyben utolérte Max Verstappent, így a világbajnoki címért harcoló két versenyző között az utolsó forduló dönti majd el a küzdelmet.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés