Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Itt a vége, soha többé nem lesz több Orosz Nagydíj

Sergő Z. András

Publikálva 22/08/2022 - 20:05 GMT+2

Stefano Domenicali, az F1 vezérigazgatója szerint nemcsak idén, nemcsak jövőre, hanem soha többé nem lesz Orosz Nagydíj. Ez a helyzet akkor sem fog megváltozni, ha egyszer véget ér a háború.

Orosz Nagydíj, 2021

Fotó: AFP

A Forma-1 főnöke, Stefano Domenicali kijelentette, hogy nem lesznek további tárgyalások az Orosz Nagydíj jövőbeni megrendezéséről, sőt, azt is kizárta, hogy a sportág visszatérjen az országba. Mint ismeretes, a 2022-es futamot törölték, az F1 és az Orosz Nagydíj szervezői közötti szerződést pedig nem sokkal az ukrajnai invázió után felbontották.
Ezzel véget ért egy rossz időszak a szocsi Autodromban, egy olyan pályán, amelyet egyébként is sokan kritizáltak, leginkább azért, mert nehezen lehetett előzni rajta.
Az első versenyt 2014-ben rendezték meg a Szocsi Olimpiai Parkban, és bevallottan az ugyanabban az évben tartott szocsi olimpia örökségeként tekintettek rá. Az elmúlt hét év alatt a Mercedes minden futamot megnyert, a brit Lewis Hamilton ötször, csapattársa, a finn Valtteri Bottas pedig kétszer győzött. Az eredeti tervek szerint 2022-ben még egy utolsó Orosz Nagydíjat rendeztek volna Szocsiban, és 2023-ban Szentpétervárra költözött volna a licenc.
A Sport Bildnek nyilatkozva Domenicali világossá tette, hogy nem tervezik be a programba a későbbiekben Oroszországot.
„Mindig is úgy gondoltam, hogy soha nem szabad azt mondani, hogy soha” – mondta. „De ebben az esetben biztosan megígérhetem – nem tárgyalunk velük többé.”
Nem lesz többé verseny Oroszországban.
Március 1-jén – öt nappal azután, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát – a F1 felmondta a szerződést. Az Orosz Nagydíj promótere, Alexey Titov azt mondta, hogy anyagi kompenzációt várnak az idő előtti felmondásért.
picture

Orosz Nagydíj, 2021

Fotó: AFP

„Ez egy életben lévő tartozás, ez biztos, és az ezzel kapcsolatos álláspontunk változatlan” – mondta Titov a TASS orosz állami hírügynökségnek.
„Visszatérítést várunk, függetlenül attól, hogy a Formula One Management milyen állásponton van a jövőbeli oroszországi nagydíjak megszerzését illetően.”
A jelenlegi helyzet a világ sportjában rendkívül átpolitizált. Domenicali szavait itt ennek tudatában kell venni.
„Amit mondott, annak hangsúlyozottan politikai felhangja van, aminek semmi köze a sport valódi szellemiségéhez.”
Dominikai a következő évi programmal kapcsolatban azt is elmondta, nem valószínű, hogy 2020 után ismét rendeznek versenyt Németországban. A Nürburgring túl veszélyes a mai modern autóknak, így az egy időre biztosan kikerül az éves naptárból.
Az elmúlt időkben egyébként is többi kritika érte a F1 szervezőit a helyszínek kiválasztásával kapcsolatban. Sokan különösen nem nézik jó szemmel az olyan országok térnyerését, amelyek sárba tiporják az emberi jogokat, mint például Katar és Szaúd-Arábia, amelyek közül utóbbi például még a mai napig is bombázza a szomszédos Jement.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés