Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Ezeknek a számoknak a Wikipédián a helyük” – Wolff nem foglalkozik Verstappen rekordjával

Németh Dániel

Publikálva 04/09/2023 - 15:18 GMT+2

Max Verstappen sorozatban a tizedik futamgyőzelmét is megszerezte, amivel újabb rekordot döntött meg a Forma-1-ben. A holland versenyző hálás a csapatának, Christan Horner szerint pedig nincs most olyan tagja a mezőnynek, aki elbánna a címvédővel. Toto Wolff viszont úgy véli, teljesen értelmetlen azt számolgatni, ki mennyit nyert egymás után, ezek ugyanis felesleges adatok.

Max Verstappen sorozatban a tizedik versenyét is megnyerte a 2023-as szezonban. Fotó: Jakub Porzycki

Fotó: AFP

Még a Monza-átok sem tudta megállítani Max Verstappent, aki sorozatban a 10. futamgyőzelmét is megszerezte a 2023-as szezonban.
Monza-átok, Rosberg-átok – nagyjából ezekbe kapaszkodhattak azok, akik abban bíztak, elmarad a rekorddöntés, és megszakad Max Verstappen elképesztő sorozata. A holland pilótán azonban a baljós előjelek sem fogtak ki (az előző három győztes a következő monzai futamán egyaránt kiesett), a második helyről indulva is fölényesen megnyerte a versenyt. Ezzel a sikerrel pedig történelmet írt, hiszen ő az első versenyző, aki egymást követően tíz futamot az első helyen fejezett be.
„Max rekordokat döntöget, hihetetlen szinten vezet. Szerintem jelenleg nincs olyan versenyző, aki meg tudná őt verni ezzel az autóval” – jelentette ki Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke a versenyt követően. „Elismerésre méltó a teljesítménye. Nagyon különleges eredményt ért el. Semmi esetre sem szabad elvitatni az érdemeit. Ritkán fordul elő ilyesmi a sportban. Szerintem ez neki és a csapatnak is egy arany pillanat.”
Minden téren történelmet írunk, és nem sűrűn adódik a lehetőséged ilyesmire.
Verstappen a futam első részében keményen csatázott a két Ferrarival, elsősorban Carlos Sainzcal, aki hősiesen állta a sarat, amíg egy apró hibát követően meg nem adta az esélyt a hollandnak az előzéshez. A címvédőnek ennyi is elég volt, hogy a Roggiához érve kifékezze a spanyolt, majd néhány kör alatt faképnél hagyta az üldözőket, a verseny további részében pedig szinte csak a boxkiállásnál és a befutónál került a képernyőre.
„Sosem gondoltam volna, hogy lehetséges egymás után tíz futamot nyerni, a maiért ráadásul meg is kellett dolgoznunk, ami nyilvánvalóan szórakoztatóbbá tette az egészet. Rendben volt a versenytempónk, jól bántunk a gumikkal, de a Ferrarik nagyon gyorsak voltak az egyenesekben”magyarázta a holland, aki a csapat teljesítményét külön kiemelte, szerinte ugyanis mindenki hibátlan munkát végez az egész szezonban. Egy kisebb probléma azért őket is hátráltatta Monzában.
„Próbáltam türelmes maradni, szem előtt tartani, hogy nagyon hosszú a verseny. Láttam, hogy [Sainz] sokat küszködik a hátsó gumijaival, szóval csak a megfelelő pillanatot kellett megválasztanom. Onnantól minden rendben ment. Volt egy kisebb problémánk a végén, amit menedzselni kellett, de szerencsére elég nagy előnnyel rendelkeztünk, vagyis könnyedén megtehettük, hogy visszavegyünk a tempóból egy kicsit.”
picture

Lewis Hamilton és Toto Wolff

Fotó: Getty Images

Sokat elmond a Red Bull (és javarészt Verstappen) dominanciájáról, hogy az előző 25 futamból 24-et megnyertek, pedig ebben az idényben volt pár káoszos nagydíj is, ami megteremtette az esélyt a többiek előtt. A riválisok persze nem feltétlenül boldogok a nagy különbséget látva, és a Red Bull rekordjaival sem foglalkoznak szívesen, Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke például úgy gondolja, egyáltalán nincs nagy jelentősége annak, hány futamot nyert meg egymás után a holland.
„Az én szememben ezek teljesen lényegtelen rekordok. Azok voltak a Mercedes sikerkorszakában is. Fogalmam sincs, hány versenyt nyertünk zsinórban, azt sem tudtam, hogy egyáltalán számon tartanak ilyeneket. Az eredmények önmagukban megmutatják, hogy egy nagyszerű autóval versenyző nagyszerű pilóta extrém magas szinten teljesít” mondta az osztrák, aki részben azzal magyarázza ezt a jelenséget, hogy a Mercedesnél más volt a prioritás.
Nálunk más volt a helyzet egy kicsit, mert volt két srác, akik egymással is csatáztak a csapaton belül. Nem tudom, foglalkoztatják-e őt ezek a rekordok. Számomra nem fontosak, ezeknek a számoknak a Wikipédián a helyük, amit senki sem olvas el.
A Mercedesnél sosem fordult elő olyan, hogy valamelyik versenyző ötnél több versenyt megnyert volna egymás után (Lewis Hamiltonnak 2014-ben és 2020-ban jött össze ennyi), csapatként pedig tízig jutottak a legjobb szezonjaikban. Abban, hogy a Mercedes a dominanciája ellenére sem tudott annyi győzelmet sorozatban összehozni, mint a Red Bull manapság, a hibrid-éra korai megbízhatósági problémái mellett a csapaton belüli verseny (főleg Nico Rosberggel) is szerepet játszott.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés