2022-ben újabb amerikai helyszínnel bővül a Forma-1 szezonja, a sorozat igazgatója szerint pedig már az új futam helye is megvan a naptárban. Stefano Domenicali a fennmaradó helyekért zajló versenyről is beszélt, de megerősítette a régóta híresztelt sprintkvalifikációk idei bevezetését is.

Ha van szinte időtlenül fennálló terv a Forma-1 világában, az egy második amerikai versenyhétvége elképzelése. Amióta csak a jelenlegi USA Nagydíj helyszínének számító austini pálya helyet kapott a napárban, születtek tervek egy újabb futamhétvégéről. Az előző jogtulajdonos Bernie Ecclestone korábban még egy New Yersey utcáin megrendezett versenyről álmodott, a Liberty hatalomátvételét követően azonban rövidesen kiderült, hogy Miami lehet a befutó. A terv pedig mára valósággá vált.
Az már korábban hivatalos lett, hogy a Miami Nagydíj a 2022-es versenynaptárban már helyet kap majd, ahogy biztos volt az is, hogy a pályát a helyi NFL csapat, a Miami Dolphins arénája, a Hard Rock Stadium körül alakítják ki. A tervezés azonban már ennél is előrehaladottabb állapotban van, a napokban az F1 főigazgatója, Stefano Domenicali osztott meg újabb részleteket.
Spanyol Nagydíj
Verstappen mindent vitt Spanyolországban, a Red Bull kihasználta a Ferrari betlijét
TEGNAP 15:03
„A verseny a szezon második negyedében kap majd helyet, kellő távolságra a másik amerikai futam időpontjától” – árulta el az olasz sportvezető.
Ezek alapján az információk alapján a leglogikusabbnak az tűnik, hogy a Miami Nagydíj helye a nyár elején, praktikusan a szintén Észak-Amerikában rendezett kanadai futam előtt vagy után lehet majd. Ezzel jócskán elkerülnék a hagyományosan októberben vagy novemberben tartott austini versenyhétvégét.
További új infó a versennyel kapcsolatban a pálya kialakítása, amiről az F1 hivatalos közösségi médiás felületei osztottak meg videót csütörtökön. Domenicali ezzel kapcsolatban lelkesedését fejezte ki:
„Az a jó, hogy a FIA-val és tapasztalt figurákkal együtt dolgoztunk ezen a kialakításon. Sportérték szempontjából szerintem így egy nagyon izgalmas dolog jött létre.”
Szintén érdekes kérdésként merült fel a futam kapcsán az F1 további bővítésének lehetősége. Az idény már 2021-ben is rekordhosszú 23 versenyből áll, a FIA szabályai pedig legfeljebb 25 versenyes szezont engedélyeznek. Ugyan egyelőre nincs pontosan tisztázva, az idei versenyek közül melyek térnek vissza jövőre is, a helyek száma láthatóan szűkös, Domenicali szerint pedig a járvány sújtotta gazdasági környezetben is komoly igény van új, potenciális rendezők részéről:
„Sok ország reménykedik abban, hogy vendégül láthat egy nagydíjat. Sokan látják az F1-et egy lehetőségként, hogy újraindítsák az ipart, az üzletet és a turizmust, a mi oldalunkról pedig természetesen a sportéletet.”

Stefano Domenicali

Fotó: Imago

Az új futamok mellett egy másik forró téma a Forma-1 kapcsán a jelenlegi versenyhétvégék átalakítása. Egy ideje megerősített terv az úgynevezett sprintkvalifikációk – vagyis rövidített, 30 perces versenyek – bevezetése a szombati napra, hogy így vigyenek extra izgalmat a péntekre csúszó időmérő és a vasárnapi versenyek közé. Az F1 betétsorozataiban nem ismeretlen koncepciót idén 4 hétvégén tesztelnék, a terv pedig már csak az FIA jóváhagyására vár. A döntés április 26-án várható, Domenicali nyilatkozata alapján pedig valószínűleg puszta formalitásról van csak szó:
„Persze tiszteletben kell tartanunk a protokollt és a folyamatot, ahogy ez keresztülmegy az F1 versenyigazgatóságán és a Nemzetközi Automobil Szövetségen. Ezek már tényleg a megerősítés utolsó lépései.”
Kérdés, hogy a hagyományos versenyhétvégék felborulását hogyan fogadják majd a szurkolók. A főigazgató mindenkit megnyugtatott, hogy más irányú változások nincsenek tervben, a tavaly Imolában alkalmazott kétnapos versenyhétvégéhez hasonlókat (mindössze 1 szombati szabadedzéssel) például egyáltalán nem szeretnének a jövőben:
„A döntés azután született, hogy beszéltünk a szervezőkkel, ők pedig kifejezték, hogy amint visszaáll a normalitás, szeretnék a legtöbbet kihozni egy hétvégéből. A versenyhétvége olyan kell, hogy legyen, mint egy koncert, ahol az emberek három napon át számos dolgot élveznek: az F1-et, a szórakoztatást, a zenét, a divatot, az energiákat. Ezt tiszteletben kell tartanunk, ezért haladunk ebbe az irányba.”
Forrás: Skysports.com
Spanyol Nagydíj
Leclerc nyerte az időmérőt
21/05/2022 15:37
Spanyol Nagydíj
Leclerc megcsinálta a szabadedzés-mesterhármast Barcelonában
21/05/2022 12:22