Mark Webber úgy látja, a környezetváltozás jót tehet egykori versenytársának, ugyanakkor ez önmagában még nem garantálja, hogy ismét régi formájában teljesítsen a négyszeres világbajnok.

Sebastian Vettel aston martinos szerepvállalása aligha indulhatott volna rosszabbul: az előszezonban technikai problémák hátráltatták, a bahreini időmérőn pórul járt a sárga zászlók miatt, majd meg is büntették, amiért nem lassított eléggé. Az utolsó helyről rajtolva visszaküzdötte magát a középmezőnyig, teljesítményét mégis beárnyékolta az Esteban Oconnal szemben elkövetett hibája, amely miatt az imolai hétvégére is öthelyes büntetést kapott.
A négyszeres világbajnok egykori csapattársát, Mark Webbert is megkérdezték arról, hogyan értékeli Vettel helyzetét. Az ausztrál pilóta szerint egy dolog biztosan kijelenthető: a német lehetetlen helyzetbe került a Ferrarinál. „Nem tudhatjuk, hogyan fajultak eddig a dolgok. Ugyanakkor láttam valamennyit a Drive to Survive-ból, ha az így volt, akkor nehéz lehetett neki a Ferrarin belül. Ezért is keresett változást, ugyanakkor mindig az autóban nyújtott teljesítményünk alapján ítélnek meg minket.”
Abu Dhabi Nagydíj
Verstappen stílusosan fejezte be az idényt, Vettel pontszerzéssel búcsúzott
20/11/2022 - 14:54
Úgy gondolom, hogy boldogabb az Aston Martinnál – hétfőtől péntekig biztosan ez a helyzet. De mit mond a stopperóra? Ez a legfontosabb mérce, ezt mindenkinél jobban tudja.
„Ő a legkeményebb kritikusa. Rettentő kemény lesz önmagával szemben. Ilyenkor könnyű belekerülni egyfajta spirálba. Az most a legfontosabb feladata, hogy mindezt irányítás alatt tartsa, újra nyeregben legyen, ráérezzen az autóra. Nem nagyon számít, hogy hívnak vagy hány trófea van a szekrényedben, a Forma-1-ben minden évben teljesíteni kell, amit ő nagyon jól tud. A következő hat-hét verseny meghatározó lesz számára.”
Webber arra is felhívta a figyelmet, hogy Vettel tapasztalata bizonyos szempontból hátrány lehet, mivel a versenyzők idősebb korukban egyre nehezebben alkalmazkodnak a változásokhoz, ezzel együtt azt nem zárta ki, hogy egykori csapattársa képes lesz megugrani a lécet. "Ha az új trükköket nézzük, ő már egy elég idős kutyának számít. De ez ismételten olyan tényező, ami Seben is múlik. Sok múlik rajta."

Webber szerint Vettelnek környezetváltozásra volt szüksége

Fotó: Getty Images

Attól viszont nem tart, hogy a négyszeres vb-győztes motivációhiánnyal küszködik az Aston Martinnál. „A hozzáállással nem lesz problémája az új csapatnak, mindent próbálnak kihozni az autóból, amit tudnak. Úgy vélem, sok múlik azon, hogy Sebnek sikerül-e ezt elérnie, és az időeredményeivel megállítani a mostani folyamatot. Az a legfőbb célja, hogy ezt olyan gyorsan összehozza, amilyen gyorsan csak lehet."
Az ausztrál pilóta maga is közel állt egykoron a Ferrarihoz, ám végül nem kapott szerződést a csapattól, 2013-ban pedig visszavonult. „Nem bánom, hogy nem jött össze. A szenvedély a legnagyobb dolog, az olasz szurkolók drogként hatnak ránk, ezért szeretnénk őket képviselni, értük vezetni. Az ott elért sikerek egyetlen csapatéhoz sem hasonlíthatóak. Mintha a sportág tekintélyes otthona lenne. Ugyan a Red Bull nagyon sikeres volt, de az újonnan épült.”
A Ferrari ezer éve ott van, így ahhoz, hogy beírd a nevedet a történelmükbe, jelentős eredményeket kell elérni velük, ez teszi különlegessé.
via Racefans
Abu Dhabi Nagydíj
Verstappen nyerte a második szabadedzést
18/11/2022 - 14:15
Abu Dhabi Nagydíj
Hamiltoné az első szabadedzés
18/11/2022 - 12:43