Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Verstappent nem zavarja, ha szombaton lesz világbajnok, de az izgalomgyilkos sprinteket nem szereti

Németh Dániel

Frissítve 06/10/2023 - 17:19 GMT+2

Max Verstappen 177 pontos előnnyel vezeti a világbajnokságot Sergio Pérez előtt, és mivel az év hátralévő részében legfeljebb 180-at osztanak ki, már a Katari Nagydíjon világbajnokot avathatnak. A hollandnak ehhez elég lenne három pontot összegyűjtenie, vagyis akár a sprintfutamon is a fejére kerülhet a korona. Ez a tény kevésbé zavarja mint az, hogy a sprinteknek továbbra sem látja értelmét.

Max Verstappent nem a szombati bajnokavatás zavarja, hanem a sprintformátum - Fotó: Toshifumi Kitamura

Fotó: AFP

Max Verstappen továbbra sem rajongója a sprintfutamoknak, azzal viszont nem foglalkozik, szombaton vagy vasárnap biztosítja-e be az első helyét.

Matematikailag még nem mondhatja magát háromszoros világbajnoknak, de reálisan nézve csak idő kérdése, mikor szerzi meg az újabb címet Max Verstappen. A holland versenyzőtől még csak extra sem kell Katarban, hiszen ha legalább három pontot szerez a sprintfutamon és a vasárnapi főfutamon, akkor Sergio Pérez eredményeitől is függetlenül világbajnokként távozik az országból. Ez azt jelenti, nagy esély van arra, hogy már szombaton begyűjti sorozatban harmadik győzelmét.
Azt persze már hetekkel előre kiszámolták, reális lehet ez a forgatókönyv, ami példátlan lenne az F1 történetében, hiszen a formátum bevezetése óta most először dőlhet el a világbajnokság sprintfutamon. Bár nem sokszor, de arra azért volt példa, hogy már szombaton világbajnokot avattak a sportágban: Verstappen barátnőjének édesapja, a háromszoros világbajnok Nelson Piquet például egyik címét sem vasárnap szerezte meg: kettőt szombaton, egyet pedig pénteken biztosított be.
„Engem nem zavar. A hétvége során tudunk még ünnepelni, szóval ez rendben van” mondta a holland arra a kérdésre, mennyire bosszantaná, ha már a Grand Prix futam előtt véget érne a világbajnoki címért folytatott küzdelem. „Nem a semmiből derült ki, hogy itt vagy a jövő heti futamon leszek világbajnok. Szóval nem hinném, hogy ez sokat változtat. Szombat este persze nehéz lesz ünnepelni, de majd kitalálunk valamit. Aztán meglátjuk, mi lesz vasárnap.”
picture

Max Verstappen a Japán Nagydíjon sem talált legyőzőre

Fotó: Getty Images

A helyzet abból a szempontból azért tartogat magában némi iróniát, hogy a holland bevallottan nem nagy rajongója a formátumnak, szerinte ugyanis sokat elvesz a vasárnapi izgalmakból. „Nem annyira kielégítő. Mindig is azt mondtam, hogy a sprintfutamokat követően már látod a nagyobb képet a főversennyel kapcsolatban. Látod, hogy melyik autó lesz erős, és melyiktől várható visszaesés. Szóval szerintem ez kiveszi egy kicsit az izgalmakat.”
„Emlékszem, hogy amikor még szurkolóként, kívülről figyeltem az F1-et, sosem tudtuk előre, melyik autó lesz erősebb a hosszabb távon, kik találták el a beállításokat. Lehet, hogy az az autó, amelyik elöl van az időmérőn, visszaesik a versenyen. Nem tudhatod. Felkelsz vasárnap, és majd akkor kiderül. A sprintfutam elveszi ezt. Onnantól már tudod, hogy ha semmi sem történik, nem keverednek balesetbe, akkor meg fogják nyerni a futamot.”
Katar egy szempontból ismeretlen kihívást tartogat a versenyzők és a csapatok számára. A többi sprintes hétvégéhez hasonlóan itt is csak egy szabadedzés áll a rendelkezésre, vagyis nincs lehetőség az autók finomhangolására. Pedig a szabadedzésen egészen más körülmények várják a pilótákat, mint az időmérőn és a futamokon, vagyis könnyedén előfordulhat, hogy a két etap között teljesen megváltozik az autók viselkedése.
picture

Max Verstappen a 2021-es Katari Nagydíjon

Fotó: Getty Images

„Ez megnehezíti a dolgunkat, egy kicsit szerencsejáték, meg kell tippelni, melyik lesz a megfelelő beállítás, ami egy picit sajnálatos. Ezen a pályán remek lenne három szabadedzést végigcsinálni, szépen beállítani az autókat, és maximális önbizalommal nekimenni az időmérőnek. Ez most egy tippjáték lesz. Lehet, hogy az FP1 után elégedettek leszünk, de utána mit fogunk kezdeni az időmérővel, ahol sokkal hidegebb lesz, megváltozik az egyensúly és az autók viselkedése?”
Ezzel bizonyos csapatok jobban fognak járni, és persze abban bízom, hogy mi közéjük tartozunk majd, de majd meglátjuk.
Verstappen ezen a hétvégén olyan legendákhoz csatlakozhat, mint Ayrton Senna, Niki Lauda, Jack Brabham, Sir Jackie Stewart, illetve a már említett Piquet. A holland sajátos stílusban reagált arra a felvetésre, izgul-e a lehetőség miatt. „Persze, remegek. Nem, egyébként minden rendben. Csodálatos évünk van, és úgy jöttünk erre a hétvégére is, hogy nyerni szeretnénk. Tudom, hogy ha nyerünk, vagy megszerzem a szükséges pontokat, akkor világbajnok leszek, de a munkára koncentrálunk.”
Katar kapcsán személyes emlékei is lehetnek, hiszen 2021-ben járt már itt a Forma-1 mezőnye. A holland akkor a 7. helyről kezdhette meg a futamot, ugyanis ötrajthelyes büntetést kapott, amiért figyelmen kívül hagyta a dupla sárga zászlós jelzést, a versenyen viszont szépet mentett, és Lewis Hamilton mögött a 2. helyen zárt vasárnap. Akkor a hihetetlenül szoros világbajnoki versenyfutás miatt lényegesen nagyobb nyomással érkezett Katarba, mint a mostani szezonban.
„2021-ben az első világbajnoki címemért küzdöttem, szóval nagyon mások az érzelmek. Persze ha már kettőt nyert az ember, és a harmadikra hajt, az érzelmileg nagyon más helyzet. Nyilván a csapat is nagyon más szituációban van, sokkal jobb az autónk, mint ami akkoriban volt. Én mindkettőt szerettem. Tetszett, amikor a legvégéig harcolnunk kellett, de azt is élvezem, ami most van. Gyönyörű dolog ennyire más módon világbajnoknak lenni.”

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés