Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hamilton örülne az új amerikai csapatnak, de sokan ellenzik, hogy bővüljön az F1 mezőnye

Minich Réka

Frissítve 06/10/2023 - 11:07 GMT+2

A héten az FIA megerősítette, hogy a Cadillac és Andretti közös csapata csatlakozhat a Forma-1 mezőnyéhez. Ehhez persze még a jelenlegi résztvevőknek is engedélyezniük kell a bővítést, ami nem lesz egyszerű kör. A pilóták viszont örülnének, ha többen lennének a rajtrácson, ráadásul az amerikai piacon még inkább megvetné a lábát az F1.

Michael Andretti

Fotó: Imago

A versenyzők örülnének az új versenytársaknak, de ennek ellenére nem lesz könnyű Andrettinek áttörni a csapatvezetők ellenállását.
Az FIA engedélyezte az Andretti csatlakozását az F1 mezőnyébe, de a Cadillac által támogatott amerikai csapatnak még hátravan a neheze; a többi vezetővel kéne megállapodni a reklámbevételek újraosztásáról.
A katari hétvége előtti hivatalos sajtónapon főszerepbe került a mezőny bővítése. A pilóták többsége örülne, ha többen lennének a rajtrácson, de akadt, aki diplomatikusan csak annyit mondott, hogy egyetért a csapatával.
A leginkább támogató Lewis Hamilton volt, pedig ő is elismerte, hogy a véleménye nem lesz túlzottan népszerű a többiek körében.
„Szerintem remek lenne, mindig úgy éreztem, hogy 20-an nem vagyunk elegen a pályán. Biztos, hogy sokan nem fognak velem egyetérteni, de én örülnék. Ezzel még több álláslehetőséget tudnánk biztosítani, két újabb pilóta szerepelhetne a Forma-1-ben, talán egy női is. Rengeteg új lehetőség nyílna meg, ami csak jó lehet a sportágunknak.”
Max Verstappen szintén pozitívan állt a helyzethez, de ő is elismerte, hogy egy versenyző egészen másképpen látja ezt, mint egy csapatvezető.
„Nehéz erről beszélni, mert én csak pilótaként tudok nyilatkozni. Nem vagyok tulajdonos, de őket is meg tudom érteni. Amit viszont eddig láttam az Andrettiről és a partnereikről, mind azt bizonyítja, hogy egy igazán profi csapat érkezne. Ez pedig csak több lehetőséget biztosítana a pilótáknak. Értem viszont azt is, hogy a csapatoknak milyen aggodalmaik vannak ezzel kapcsolatban, tényleg nem egyszerű a helyzet. A végén viszont mindenkinek bele kell majd egyeznie a csatlakozásba, a döntéshozóknak pedig több információjuk lesz, mint nekünk, de így sem lesz könnyű a döntés.”
Fernando Alonso 2017-ben az Andretti csapat színeiben indult az Indy 500-ason, viszont most inkább azt nyilatkozta, amit a csapata is várt tőle.
„Remek csapat, ismerem Michaelt is, nagy névként érkezhetne a Forma-1-be, de nem mi döntünk. Nem is tudom, hogy mit kéne mondanom, hiszen kedvelem őket. A helyzet viszont sokkal bonyolultabb, szóval támogatni fogom az Aston Martin véleményét, akármi is lesz az.”
Valtteri Bottas viszont nem akart belemenni a politikába, ő csak a korábbi rajongó, jelenlegi versenyző lelkesedésével beszélt a témáról.
„Számomra teljesen egyértelmű, hogy izgalmasabb lenne a sportágunk több autóval. Emlékszem, hogy kiskoromban mennyivel szórakoztatóbb volt a sok versenyzővel, ráadásul a fiatalok számára is több lenne a lehetőség.
Szóval szerintem a több csapat csak jó lehet. Nem is tudom mennyi lenne a maximum, talán 30? Ettől pedig egyelőre nagyon messze vagyunk, én nagyon örülnék, ha többen lehetnénk. Azzal viszont tisztában vagyok, hogy más szempontok is vannak, amik miatt sokan nem akarják, hogy így legyen.”
Az Aston Martin csapat tulajdonosa, Lawrence Stroll viszont hevesen ellenzi a bővítést. 2020-ban a kanadai üzletember vezetésével alakult át a Racing Point a jelenlegi formájába, idénre pedig a dobogóra is sikerült többször odaérniük.
„Jelenleg a Forma-1 egy virágzó üzlet, ami működik, azon pedig felesleges változtatni. Ha a 10 csapattal ilyen jól megy minden, akkor maradjon is így. Soha nem volt még ennyi rajongó és néző a versenyeken, a nézettségünk is egyre csak nő. Folyamatosan tudunk növekedni, főleg az Egyesült Államokban, ami a legnagyobb piac a világon. Idén már 3 futamot is rendezünk az USA-ban, így még mindig tudunk bővülni.”
A Sky Sport értesülései szerint hiába az FIA engedélye a Forma-1 csapatai csak üzleti alapon fognak dönteni, így pedig sok jót nem remélhet Michael Andretti és a csapata.
Forrás: autosport.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés